Završen Gamescom 2019 – raj za gejmere

Završen Gamescom 2019 – raj za gejmere

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Najveći svjetski sajam igara Gamescom u Kölnu danas je zatvorio svoja vrata nakon peta dana intenzivnog dogovaranja novih poslova, ali i igranja najnovijih igara koje se tek očekuju na tržištu. Gamescom je okupio ponovno i poslovnu zajednicu na posebno dijelu koji je održan prva dva dana i gdje su developeri međusobno razgovarali o razvoju igara, enginima za igre, novim modelima animacija, dok su izdavači tražili potencijalne nove uspješnice.

I tako je bilo i mnogo godina dosad, a među tim se izlagačima našla i malena delegacija domaćih game studija i to tvrtki Dvaput dva, Digitalna avantura, Intercorona, Iron Ward, Exordium Games,  Pandora studio, Abest, Games Revolted  i Soap Interactive, koje su na svjetskom tržištu poznatije po brendovima 2x2, Reboot, LGM Games, Ironward, Exordium Games, Gamepires, Croteam, Games Revolted i Soap Interactive. Oni su i ove godine došli uz pomoć Hrvatske gospodarske komore to kako članice Grupacije za razvoj računalnih igara Udruženja za IT. Time su još jednom pokazali snagu domaće gaming industrije među nekim od najvećih imena koja su se i ove godine pojavila na Gamescomu u Koeln među više od tisuću izlagača iz šezdesetak zemalja.

Istraživanje hrvatskih kreativnih i kulturnih industrija Ekonomskoga instituta pokazuje da više od 20 tvrtki u Hrvatskoj koje se bave 'gamingom' gotovo sto posto izvoze, zapošljavaju oko 250 radnika, a tržište im je cijeli svijet.

Zanimljivo je da hrvatska igra Scum i dalje drži rekord po broju prodanih primjeraka u prvih 24 sata, potvrdio je Andrej Levenski iz studija Gamepires odnosno tvrtke Pandora studio koja stoji iza ove vrlo uspješne igre čija konačna verzija još uvijek ugledala svjetlo dana.

 

PREGLEDAJ GALERIJU

Još iz kategorije

Igor Rudan otvara 21. CARNET-ovu konferenciju za korisnike

Igor Rudan otvara 21. CARNET-ovu konferenciju za korisnike

23.09.2019. komentiraj

CARNET-ova konferencija za korisnike okupit će, od 6. do 8. studenoga, više od 1200 nastavnika, učitelja, ravnatelja, obrazovnih stručnjaka i IKT profesionalaca te drugih sudionika iz obrazovnog sustava, a otvara ju Igor Rudan.

Završen još jedan Weekend Media Festival

Završen još jedan Weekend Media Festival

22.09.2019. komentiraj

I ove godine u vrijeme kada ljeto polako ustupa mjesto jeseni Rovinj je bio mjesto susreta medijskih profesionalaca, marketingaša i PR-ovaca na još jednom i to dvanaestom po redu Weeken Media Festivalu. A brojke su impresivne.

Kuda idu mediji, a kamo ide glazba, a kamo mi uopće

Kuda idu mediji, a kamo ide glazba, a kamo mi uopće

22.09.2019. komentiraj

Nikad se nisam bojala, pjevala sam pjesme koje nitko ne bi pjevao, poručila je Severina Kojić na jednom od najposjećenijih panela Tko to tamo peva: Novi val glazbenih trendova u regiji na kojem se raspravljalo o novom glazbenom žanru, kombinaciji folka i hip-hopa, koji je pokorio cijelu regiju. Uz Severinu, na panelu su sudjelovali i Tonči Huljić, Relja Milanković Reksona i Stefan Đurić Rasta.