Zatvorena Shift Money konferencija, odabran najbolji FinTech startup

Zatvorena Shift Money konferencija, odabran najbolji FinTech startup

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Nakon puna dva dana razglabanja o budućnosti novca, Shift Money konferencija privedena je kraju. Raspravljalo se mnogo o novim načinima plaćanja, osiguranjima, revolucionarizaciji zajmova te aktualnim trendovima u FinTech industriji, a zaključilo se koji bi startup mogao promijeniti način na koji razmišljamo o novcu.

Drugi dan konferencije započeo je s Garyem Conroyem, Chief Product Officerom TransferMatea, tvrtke koja se inače bavi rješenjima za globalna plaćanja. Pokušavaju smanjiti sve naknade i riješiti probleme koji proizlaze kada trebate obaviti internacionalno plaćanje. Na pozornici je govorio upravo o tome kako se svi ti problemi mogu riješiti.

Pokraj Garya, svoje stavove podijelila je i Kaidi Ruusalepp, izvršna direktorica i osnivačica Funderbeama, tvrtke koja novim projektima i drugim tvrtkama pomaže da budu lako financirani. Oni su prvo startup tržište koje je pokrenuto blockchainom te imaju podatke za preko 180.000 startupa. Kaidi je na svom predavanju objasnila moć kapitala te kako, za istoimene tvrtke i projekte, izgleda put od trenutka financiranja do izlaza.

Uz njih se na konferenciji pridružio i Andrew Rollins, izvršni direktor Everblooma, decentralizirane platforme za razmjenu valuta koja koristi blockchain za rješavanje transakcija. Andrew je na pozornici raspravljao i objasnio koje su trenutni problemi koji postoje, a da sprječavaju institucije da počnu koristiti kripto valute.

U međuvremenu, za svoju pobjedu borili su se startupi na Shift Money Challengeu. Broj od 10 natjecateljskih startupa danas se sveo samo na jednog. Pobjedu na challengeu odnio je Fractal Labs. Fractal je automatizirani financijski asistent koji pomaže SME tvrtkama (manjim i srednjim poduzećima) da lako prate i upravljaju gotovinom te kapitalnim zahtjevima. Fractal koristi umjetnu inteligenciju kako bi predvidio financijske ishode i pomaže poslovnim menadžerima da lako pronađu zajednički jezik s bankama i savjetnicima.

„Iako je ovo prvo izdanje Shift Money konferencije, uhodanost Shift tima, od njihovih prijašnjih konferencija, itekako se osjetila. Konferencija je nadmašila sva očekivanja i kroz ova dva dana prikupila približno 1000 ljudi. Neprocjenjivo iskustvo i dojmovi sudionika su više nego dovoljan motiv da se konferencija održi i dogodine u još većem i boljem izdanju“, ističu organizatori.

Još iz kategorije

Internacionalizacija i globalizacija kao prilika

Internacionalizacija i globalizacija kao prilika

10.12.2018. komentiraj

„Globalni lanci vrijednosti danas doživljavaju promjene u odnosu na snažni zamah u 2000-ima i teško je predvidjeti kako će biti strukturirani u idućih 10 do 15 godina. Na to utječu značajni rast troškova, tj. plaća u zemljama u razvoju, rastući troškovi transporta i posebno digitalizacija proizvodnje. No, svaka promjena u odnosu na status-quo stvara nove prilike za brze i sposobne igrače bez obzira bili oni stari ili novi“, istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na međunarodnoj konferenciji pod nazivom Uloga globalnih lanaca vrijednosti – prilika za izvoz i ulaganja.

Još mjesec dana traju prijave za Sony World Photography Awards

Još mjesec dana traju prijave za Sony World Photography Awards

10.12.2018. komentiraj

Fotografi širom svijeta imaju još mjesec dana za prijavu na dvanaesti natječaj Sony World Photography Awards. Zainteresirani se mogu prijaviti u profesionalno i Otvoreno natjecanje te u natječaj za mlade. Natječaj je otvoren za sve. Dio natječaja namijenjen profesionalcima otvoren je do 11. siječnja, dok amateri i mladi fotografi imaju tjedan dana manje za prijave.

Windows 10 konačno bi mogao prijeći Windows 7

Windows 10 konačno bi mogao prijeći Windows 7

10.12.2018. komentiraj

Microsoft se pohvalio da njegov operativni sustav Windows diljem svijeta „obitava“ na 1,5 milijardi uređaja, što je za 200 milijuna više nego što postoji iOS uređaja, odnosno, oko pola milijarde manje no što ima Android uređaja. Ono što je pak kompaniji najznačajnije jest da se Windows 10 operativni sustav nalazi na otprilike 750 milijuna uređaja i polako preuzima primat jer ima 38,14 posto udjela na tržištu, dok je Windows 7 na 38,89 posto.