Zašto se korisnici i dalje ne žele odvojiti od Windows 7?

Zašto se korisnici i dalje ne žele odvojiti od Windows 7?

Statistika posjeta stranicama američkog Digitalno-analitičkog programa u sponzorstvu tamošnje vlade pokazalo je da desetak posto od milijuna i milijuna posjetitelja još uvijek koriste Windows 7 operativni sustav. Dakle, nije riječ o zemlji trećeg svijeta, ali ljudi svejedno ostaju uz megapopularnu “sedmicu“. Pa zašto?

Naime, to pitanje ima smisla u kontekstu činjenice da se s početkom ove godine prekinula podrška za taj operativni sustav pa ne postoje, bar na prvu, valjani razlozi zašto ostati uz njega. Kako bi razotkrili u čemu je stvar, na ZDNetu su napravili anketu s par jednostavnih pitanja. Uzorak je više od 3200 korisnika pa odgovori ipak imaju određenu težinu.

Planirate li nadograditi operativni sustav na Windows 10 u narednih 12 mjeseci?

Čak 57 posto korisnika odgovorilo je da ne planira, njih 27 posto da nije sigurno i 16 posto da planira. Od toga, samo jedan posto tvrdi da se ne može "prebaciti" jer koristi službeno računalo, na kojem je i dalje Windows 7. Ostali tvrde da ne žele na "desetku" jer nadopune i nadogradnje dolaze sporo, a podosta ih je ustvrdilo da ih ima premalo pa ne stignu obaviti "prebacivanje" u svom poslovnom okruženju. Odnosno, manjak u proračunu je razlog zašto se ostaje uz "sedmicu".

Plaćate li za produljenu podršku?

Iako je službeno podrška prestala, Microsoft je ponudio produljenu, uz nemalu cijenu. No, samo šest posto to plaća, tri posto nije sigurno, a ostali tvrde da su spremni na rizik korištenja "sedmice" bez sigurnosne podrške. Kod nekih ta računala nisu spojena na internet pa straha nema, a kod drugih se za zaštitu koriste rješenja "treće strane" pa također nema straha. Postoje i oni koji smatraju da Microsoft pretjeruje sa spominjanjem prijetnji za nepodržani softver samo zato što želi zaraditi.

Što je glavni razlog za odbijanje nadogradnje?

Kompatibilnost navodi 42 posto ispitanih, njih 32 posto jednostavno ne želi to napraviti jer im je "sedmica" i dalje kvalitetno rješenje, deset posto kaže da im je to preskupo, pet posto da Windows 10 agresivno poziva na preuzimanje nadopuna i nadogradnji, tri posto smatra da im se narušavaju sigurnost i privatnost, jedan posto jednostavno ne vjeruje Microsoftu.

Također, tri posto se boji ili nema vremena za nadogradnju, tri posto ima problema s podrškom i edukacijom, a jedan posto planira preseliti na Linux.