Zaštita osobnih podataka mora postati dio osobne i poslovne kulture

Zaštita osobnih podataka mora postati dio osobne i poslovne kulture

U HGK je danas predstavljen projekt ZOP 2019. koji će se u iduća dva mjeseca fokusirati na podizanje svijesti o pravima na zaštitu osobnih podataka, naročito kod djece i mladih. U sklopu projekta održat će se niz događanja, uključujući i stručni kongres na kojem će sudjelovati Max Schrems, austrijski aktivist poznat po kampanjama protiv kršenja privatnosti zbog kojeg Google mora platiti 50 milijuna eura kazne.

„Pravo na zaštitu podataka je jedno od temeljnih prava svakog čovjeka. Zbog brzog tehnološkog razvoja kontrola nad podacima je puno teža nego prije, a opseg njihovog prikupljanja se drastično povećao. Susrećemo se i s lažnim vijestima pa ljudi lako budu izmanipulirani, no najviše su na udaru djeca i mladi jer nisu svjesni rizika korištenja raznih IT tehnologija“, istaknuo je Gojko Jelavić, voditelj Odjela za poduzetništvo HGK, dodavši kako je stoga potrebno sustavno raditi na edukaciji djece, mladih i roditelja.

U dva mjeseca trajanja projekta izmjenjivat će se stručne edukacije i paneli, u kombinaciji s dobrotvornim događajima i aktivnostima za podizanje svijesti građana. DPO Kongres i EXPO stručni su dio ZOP 2019 koji će se održati u Zagrebu 23. i 24. svibnja. Preko 20 vrhunskih predavača i panelista raspravljat će o najvećim izazovima u zaštiti osobnih podataka i usklađivanju organizacija s zahtjevima GDPR-a. Obratit će im se i Max Schrems, austrijski aktivist i autor koji je postao poznat po kampanjama protiv Facebooka zbog kršenja privatnosti, uključujući kršenje europskih zakona o privatnosti i navodni prijenos osobnih podataka američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA). Schrems je ujedno i osoba radi koje Google mora platiti 50 milijuna eura kazne. Niz stručnih panela obuhvatit će teme poput naknade štete za povredu osobnih podataka, utjecaja GDPR-a na gospodarstvo, novosti u regulativi zaštite podataka, a odabrat će se i DPO (Data Protection Officer) godine.

„Želimo okupiti sve tvrtke u Hrvatskoj oko etičke obrade podataka, to je cilj ove inicijative. Primjerena zaštita osobnih podataka mora postati dio naše kulture, a preduvjet za takve promjene je podizanje svijesti i edukacija generacija koje tek dolaze. Pozivamo sve društveno odgovorne organizacije, a pogotovo one koje obrađuju velike količine osjetljivih podataka da se pridruže našoj inicijativi“, apelirao je Stanko Cerin, predsjednik udruge UZOP i direktor tvrtke Ostendo Consulting.

U sklopu projekta će se tijekom travnja održati natječaj u osnovnim školama za najbolji crtež na temu zaštite djeteta na internetu, a još jedan cilj inicijative je i opremiti hrvatske osnovne škole edukacijskim paketima koje je Jim Davis, autor poznatog stripa Garfield razvio u suradnji s američkim Centrom za cyber sigurnost i obrazovanje.

Osim djece i mladih, u fokusu će biti i poduzetnici. „Ova inicijativa je izuzetno bitna jer su podaci jedan od najvažnijih dijelova sustava novih tehnologija. Preslagivanje sustava upravljanja podacima može značiti i preslagivanje poslovnih procesa, stoga je potrebno pomoći i malim i srednjim poduzetnicima da se prilagode novim pravilima i zaštite svoje poslovanje“, naglasila je Milica Jovanović, savjetnica glavnog direktora HUP-a za radne odnose i ljudske potencijale.

Projekt ZOP 2019 se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, a pokrenula ga je Udruga za zaštitu osobnih podataka UZOP u suradnji i uz podršku HGK, HUP-a, (ISC)2 i Ministarstva znanosti.

Još iz kategorije

Vrhunska tehnologija u službi zdravlja

Vrhunska tehnologija u službi zdravlja

15.06.2019. komentiraj

Radiochirurgia Zagreb svrstala se među najbolje klinike za liječenje inoperabilnog raka gušterače na svijetu, potvrđuju rezultati liječenja karcinoma gušterače kod 30 pacijenata u zadnje dvije godine. Naime, svi pacijenti nakon provedenog liječenja još uvijek su stabilno, što je uspjeh kojim se do sada nije mogla pohvaliti niti jedna svjetska poliklinika.

Obrazovanje budućnosti dolazi u Hrvatsku

Obrazovanje budućnosti dolazi u Hrvatsku

15.06.2019. komentiraj

Microsoft je u Hrvatskoj po prvi put započeo s provođenjem treninga učitelja Teacher Internship Program (TIP), čija je svrha pripremiti nastavnike osnovnih škola za polaganje ispita Microsoft Certified Educator (MCE). Certifikatom MCE potvrđuje se kako je nastavnik stekao globalne kompetencije tehničke pismenosti potrebne kako bi učenicima pružio bogato i prilagođeno iskustvo učenja.

Čak 30 posto građana bez glavnog izvora prihoda izdržalo bi tek mjesec dana

Čak 30 posto građana bez glavnog izvora prihoda izdržalo bi tek mjesec dana

14.06.2019. komentiraj

Usprkos pozitivnim ekonomskim pokazateljima, većina građana pesimistično gleda u budućnost, a čak 86 posto ispitanika ne očekuje da će se pozitivni trendovi nastaviti, pokazalo je istraživanje agencije Improve o ekonomskoj klimi u Hrvatskoj, provedeno u ožujku ove godine.