Zaštita osobnih podataka mora postati dio osobne i poslovne kulture

Zaštita osobnih podataka mora postati dio osobne i poslovne kulture

U HGK je danas predstavljen projekt ZOP 2019. koji će se u iduća dva mjeseca fokusirati na podizanje svijesti o pravima na zaštitu osobnih podataka, naročito kod djece i mladih. U sklopu projekta održat će se niz događanja, uključujući i stručni kongres na kojem će sudjelovati Max Schrems, austrijski aktivist poznat po kampanjama protiv kršenja privatnosti zbog kojeg Google mora platiti 50 milijuna eura kazne.

„Pravo na zaštitu podataka je jedno od temeljnih prava svakog čovjeka. Zbog brzog tehnološkog razvoja kontrola nad podacima je puno teža nego prije, a opseg njihovog prikupljanja se drastično povećao. Susrećemo se i s lažnim vijestima pa ljudi lako budu izmanipulirani, no najviše su na udaru djeca i mladi jer nisu svjesni rizika korištenja raznih IT tehnologija“, istaknuo je Gojko Jelavić, voditelj Odjela za poduzetništvo HGK, dodavši kako je stoga potrebno sustavno raditi na edukaciji djece, mladih i roditelja.

U dva mjeseca trajanja projekta izmjenjivat će se stručne edukacije i paneli, u kombinaciji s dobrotvornim događajima i aktivnostima za podizanje svijesti građana. DPO Kongres i EXPO stručni su dio ZOP 2019 koji će se održati u Zagrebu 23. i 24. svibnja. Preko 20 vrhunskih predavača i panelista raspravljat će o najvećim izazovima u zaštiti osobnih podataka i usklađivanju organizacija s zahtjevima GDPR-a. Obratit će im se i Max Schrems, austrijski aktivist i autor koji je postao poznat po kampanjama protiv Facebooka zbog kršenja privatnosti, uključujući kršenje europskih zakona o privatnosti i navodni prijenos osobnih podataka američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA). Schrems je ujedno i osoba radi koje Google mora platiti 50 milijuna eura kazne. Niz stručnih panela obuhvatit će teme poput naknade štete za povredu osobnih podataka, utjecaja GDPR-a na gospodarstvo, novosti u regulativi zaštite podataka, a odabrat će se i DPO (Data Protection Officer) godine.

„Želimo okupiti sve tvrtke u Hrvatskoj oko etičke obrade podataka, to je cilj ove inicijative. Primjerena zaštita osobnih podataka mora postati dio naše kulture, a preduvjet za takve promjene je podizanje svijesti i edukacija generacija koje tek dolaze. Pozivamo sve društveno odgovorne organizacije, a pogotovo one koje obrađuju velike količine osjetljivih podataka da se pridruže našoj inicijativi“, apelirao je Stanko Cerin, predsjednik udruge UZOP i direktor tvrtke Ostendo Consulting.

U sklopu projekta će se tijekom travnja održati natječaj u osnovnim školama za najbolji crtež na temu zaštite djeteta na internetu, a još jedan cilj inicijative je i opremiti hrvatske osnovne škole edukacijskim paketima koje je Jim Davis, autor poznatog stripa Garfield razvio u suradnji s američkim Centrom za cyber sigurnost i obrazovanje.

Osim djece i mladih, u fokusu će biti i poduzetnici. „Ova inicijativa je izuzetno bitna jer su podaci jedan od najvažnijih dijelova sustava novih tehnologija. Preslagivanje sustava upravljanja podacima može značiti i preslagivanje poslovnih procesa, stoga je potrebno pomoći i malim i srednjim poduzetnicima da se prilagode novim pravilima i zaštite svoje poslovanje“, naglasila je Milica Jovanović, savjetnica glavnog direktora HUP-a za radne odnose i ljudske potencijale.

Projekt ZOP 2019 se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, a pokrenula ga je Udruga za zaštitu osobnih podataka UZOP u suradnji i uz podršku HGK, HUP-a, (ISC)2 i Ministarstva znanosti.

Još iz kategorije

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

18.04.2019. komentiraj

Prostora za pohranu podataka nikad dosta u današnje vrijeme, ali na stolnim i prijenosnim računalima postoje načini kako ga ostvariti što je više moguće, a jedan od njih svakako je Storage Sense. Samo, taj alat može biti problematičan za početnike i dovesti do situacije u kojoj će izbrisati sadržaj računala koje inače korisnik ne bi želio izbrisati.

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

18.04.2019. komentiraj

Tvrtka Tifon na svom je prodajnom mjestu Draganić sjever u rad pustila brzu punionicu za električna vozila pod brendom MOL Plugee. Istovremeno su u rad puštene i brze punionice na prodajnim mjestima Draganić jug i Ravna Gora. Riječ je o prvim brzim punionicama za električna vozila na domaćim autocestama koje povezuju pravac Zagreb – Rijeka te Zagreb – Split.

Bečka ulica Zieglergasse postat će prva ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama

Bečka ulica Zieglergasse postat će prva ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama

18.04.2019. komentiraj

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova za čovječanstvo. One imaju snažan utjecaj na okoliš, ljudsko zdravlje i ekonomiju diljem svijeta. Znanstvenici već desetljećima upozoravaju na negativne posljedice koje porast površinske temperature planeta ima na ljude te biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima gdje porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplinskih otoka. Grad Beč prepoznao je taj problem i odlučio se na provedbu pilot-projekta u jednoj od svojih ulica.