Zapljena više od milijardu eura krivotvorina, 80 milijuna eura elektroničke i pripadajuće opreme

Zapljena više od milijardu eura krivotvorina, 80 milijuna eura elektroničke i pripadajuće opreme
EU

Prema godišnjem izvješću Komisije o carinskim aktivnostima za provedbu prava intelektualnog vlasništva carinske službe EU-a zaplijenile su u 2012. gotovo 40 milijuna proizvoda zbog sumnje na povredu prava intelektualnog vlasništva (IPR). Iako je taj iznos manji nego 2011., vrijednost zaplijenjene robe od gotovo 1 milijarde eura još uvijek je visoka.

Veliki dio zadržane robe činile su cigarete (31 posto), zatim raznovrsna roba (npr. boce, svjetiljke, ljepila, baterije, prašak za pranje) kao druga najveća kategorija (12 posto), a slijede je materijali za ambalažu (10 posto). Poštanski i kurirski paketi i dalje su činili oko 70 posto carinskih intervencija u 2012., pri čemu se 23 posto zadržane robe u poštanskom prometu odnosilo na lijekove.

Prema podacima iz detaljnog izvješća mobilnih telefona pokušalo se prokrijumčariti u vrijednosti od oko 7,4 milijuna eura, dijelova i dodataka za mobilne telefone 23,32 milijuna eura. kada je riječ o drugoj elektroničkoj opremi, bez mobilnih telefona ukupna je vrijednost oko 50 milijuna eura. Izdvajaju se tako audio i video oprema i dodaci s 29,4 milijuna eura, kompjuterska oprema odnosno hardver s 12,6 milijuna eura.

U posebnoj grupi su igračke čija ukupna vrijednost dostiže gotovo 30 milijuna eura gdje na igre što prema specifikaciji u izvješću uključuje i igrače konzole otpada 8,2 milijuna eura.

Zanimljivo je da je CD i DVD-e što uključuje i filmove i glazbu i softver , te računalne igre otpada zamjetno mali dio odnosno oko 2 milijuna eura.

Kada je riječ o podrijetlu krivotvorene robe, glavni je izvor i dalje Kina. Međutim, druge su države bile glavni izvor po posebnim kategorijama proizvoda, kao što je Maroko za prehrambene proizvode, Hong Kong za CD-ove/DVD-ove i ostale duhanske proizvode (uglavnom elektronske cigarete i tekuća punjenja za njih) te Bugarska za materijale za ambalažu. Oko 90 posto ukupne oduzete robe uništeno je ili je pokrenut sudski postupak za utvrđivanje prekršaja.

„Carina je prva linija obrane EU-a protiv krivotvorenih proizvoda kojima se potkopava zakonito poslovanje. Ovim se izvješćem pokazalo koliko je intenzivan i važan rad carinskih službi u tom području. Nastavit ću se zauzimati za još veću zaštitu prava intelektualnog vlasništva u Europi putem suradnje s međunarodnim partnerima, industrijom i državama članicama“, ističe povjerenik EK za oporezivanje, carine, statistiku, borbu protiv prijevara i reviziju Algirdas Šemeta.