OČEKIVAN TREND

Zapadnoeuropsko tržište računala će rasti do kraja 2023

Zapadnoeuropsko tržište računala će rasti do kraja 2023
Depositphotos

Isporuke osobnih računala u zapadnoj Europi pale su 17 posto na godišnjoj razini na 10,5 milijuna jedinica u drugom kvartalu 2023., prema Canalysu. To je bilo poboljšanje u odnosu na prethodni kvartal kada su isporuke pale za 37 posto. Najnovija Canalyjeva prognoza tržišta osobnih računala pokazuje da je tržište na putu oporavka i da se očekuje sekvencijski rast do kraja 2023. i snažniji dobici u 2024.

Isporuke prijenosnih računala pale su za 12 posto na 8,6 milijuna jedinica u 2. kvartalu 23., što je bolje od stolnih računala koja su pretrpjela strmoglavi pad od 33 posto na 1,9 milijuna jedinica. U međuvremenu, zapadnoeuropsko tržište tableta značajno se smanjilo, jer su isporuke pale za 31 posto na 4,4 milijuna jedinica. Canalys predviđa pad isporuka osobnih računala u Zapadnoj Europi za cijelu 2023. godinu za 13 posto, a tableta za 14 posto.

“Nakon teške prve polovice do 2023., zapadnoeuropsko tržište osobnih računala sada pokazuje znakove oporavka”, rekao je analitičar Canalys Research Kieren Jessop. “Tržište je doseglo točku preokreta; visoke razine zaliha uglavnom su probavljene, a pad potražnje se stabilizirao tijekom posljednjih 18 mjeseci. Ostatak 2023. godine je spreman za minimalan, ali dosljedan, sekvencijalni rast. Dok razine povjerenja potrošača pokazuju znakove poboljšanja, novčanik potrošača usmjeren je na druga područja diskrecijske potrošnje.“

Jessop je dodao da se predviđa da će komercijalno tržište nadmašiti potrošački segment 2023., padajući samo 9 posto na godišnjoj razini u usporedbi s 21 posto. “Očekuje se da će isporuka osobnih računala za mala i srednja poduzeća i poduzeća imati snažniju drugu polovicu godine, rast od 16 posto u usporedbi s drugom polovicom 2022. Najveće kratkoročne prilike doći će s tržišta s velikim segmentom ulazne do srednje razine i raznolikim višekanalnim okruženjem . Tržišta poput Španjolske, Portugala i Grčke trebala bi biti u fokusu dobavljača koji traže džepove rasta. Tržišta s većim high-end segmentom, poput Njemačke, Francuske i Švicarske, doživjet će djelomičan oporavak početkom 2024. Trend će se ubrzati u drugoj polovici sljedeće godine kako ekonomski pritisci popuštaju,” dodao je Jessop.

Fujitsu je najavio izlazak s europskog tržišta osobnih računala, ostavljajući regiju s 2,5 posto tržišnog udjela u stolnim računalima. Fujitsuovo povlačenje ostavlja vakuum za komercijalnu potražnju za računalima, posebno na njegovim jačim tržištima uključujući Njemačku i Austriju, gdje drži tržišni udio od 12 posto odnosno 11 posto među velikim poduzećima.

"Trenutna averzija prema velikim izdacima za hardver u komercijalnom sektoru pomaže stimulirati tržište obnovljenih uređaja", rekao je Jessop. “Anketa Canalysa među kanalskim partnerima u kolovozu 2023. pokazala je da više od dvije trećine ispitanika u regiji EMEA nudi neke usluge obnovljenih uređaja. Od toga, dvije trećine prijavilo je rastuću potražnju za obnovljenim osobnim računalima, što je povećanje od 10 posto u usporedbi s istraživanjem provedenim krajem 2021. Prodavači bi trebali nastojati biti vodeći u razvoju strategija održivosti kako bi otključali nove prilike za prihod, umjesto da čekaju da ih propisi prisile . Prodaja originalnih rezervnih dijelova, ponuda uređaja vlastite marke koje sami obnavljaju i poticanje partnera u kanalu pomoći će dobavljačima da prihvate održivost, a da pritom ostanu profitabilni u zelenom gospodarstvu.”