Zagreb Government Jam pokazao kako riješiti izazove javnog sektora u 48 sati

Zagreb Government Jam pokazao kako riješiti izazove javnog sektora u 48 sati

Foto: DepositPhotos

U Zagrebu je prošlog tjedna po prvi put održan Global Government Jam. Riječ je o događaju u sklopu globalne inicijative u kojoj su dionici javne uprave, zaposlenici državnog i privatnog sektora te studenti diljem svijeta istovremeno radili na rješavanju izazova i dizajnu usluga iz domene javnog sektora.

Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je obznanjena tek uoči početka događaja, nakon čega su sudionici imali na raspolaganju samo 48 sati da osmisle rješenje. Na Zagreb Government Jamu generirano je više od 70 grubih ideja podijeljenih u kategorije poput obrazovanja, energetike, transporta, upravljanja otpadom, zdravstva te pravnog sustava, a sudionici su se kasnije podijelili u grupe kako bi razvili 3 finalna koncepta, svaki s ciljem osmišljavanja inovativnih rješenja za poboljšanje kvalitete života građana.

Neka od rješenja i mogućnosti rješavanja problema javnog sektora odnose se na koncept ugradnje solarnih panela usmjeren prema mladim vlasnicima prvih nekretnina, koncepta digitalizacije javne uprave koji centralizacijom dostupnih informacija i usluga omogućuje korisniku rješavanje većine zahtjeva na jednom mjestu te platforme koja omogućuje studentima kreiranje studijskog programa prema njihovim potrebama, od odabira kolegija i praksi, preko povezivanja s mentorima i kolegama, sve do profesionalnog savjetovanja. Upravo je zadnji spomenuti koncept rješenja dobio najviše glasova te je ponio titulu najboljeg.

Rješenja su razvijana koristeći „design thinking“ metodologiju, a sam rad sastojao se od kratkih teorijskih blokova te praktičnog rada. Sve se odvijalo uz suradnju s konzultanticama za korisničko iskustvo tvrtke Radilica, Petrom Ravlić, Marinom Milić Kravar, Katarinom Pranjić i Teom Zavacki. Takav pristup rješavanju problema u skladu je s globalnim trendovima u kojima sve veću važnost ima dizajn usluga.

Još iz kategorije

Otvorene su prijave za Startup Factory predakceleracijski program

Otvorene su prijave za Startup Factory predakceleracijski program

21.08.2018. komentiraj

Startup Factory kreće s novim, trećim, ciklusom predakceleracijskog programa. Startupe očekuje intenzivna edukacija, pomoć vrhunskih mentora, ZICER-ova poticajna infrastruktura i promocijska podrška.

Windows 10 Mail konačno dobiva mogućnost crtanja po porukama

Windows 10 Mail konačno dobiva mogućnost crtanja po porukama

20.08.2018. komentiraj

Microsoft konstantno unapređuje Windows 10 operativni sustav te alate i usluge koji se vežu uz njega. A posljednji predstavljeni novitet jest onaj za Mail aplikaciju, koja dobiva „tintu“ pa uz tu mogućnost korisnici mogu unutar e-mail poruka postaviti svoje potpise koji izgledaju kao na papiru.

Algebra preuzela vodstvo na rang listi privatnih veleučilišta i visokih škola

Algebra preuzela vodstvo na rang listi privatnih veleučilišta i visokih škola

20.08.2018. komentiraj

U novu će akademsku godinu, sudeći po rezultatima upisa na ljetnom upisnom roku i iskazanim trendovima, Visoko učilište Algebra po prvi puta ući s više od 300 upisanih brucoša na svojim digitalnim studijima: na studij digitalnog marketinga upisano je 10 posto više studenata, a na studije primijenjenog računarstva ukupno 30 posto više studenata nego prilikom upisa u prošlu akademsku godinu.