Za vjetar u leđa europskom svemirskom programu zemlje članice će morati izdvajati više novca

Za vjetar u leđa europskom svemirskom programu zemlje članice će morati izdvajati više novca
DepositPhotos

Europska svemirska agencija (ESA) zatražila je više novca za financiranje zajedničkih projekata istraživanja svemira i taj će zahtjev 22 zemlje članice morati razmotriti pa odlučiti ima li pokrića ili ipak nije dobar trenutak za dodatne milijarde eura ulaganja u svemirski program.

Među novim projektima koje ESA razmatra su nova raketa Ariane 6, istraživanje svemira i zaštita od asteroida. Važna tema je i sudjelovanje u NASA-inu programu Artemis kojim se želi vratiti američke astronaute na Mjesec 2024. Naime, ESA bi trebala razviti servisni modul koji će dati uzgon svemirskoj kapsuli Orion. Woerner želi i da europski astronauti sudjeluju u slijetanju na Mjesec.

"Iako će se naći mnogo onih koji tako ne misle, svemirska su putovanja ključna za svakodnevni život na Zemlji, smatra glavni direktor agencije ESA Jan Woerner te naglašava kako bi proračun trebao porasti za najmanje deset posto kroz sljedeće tri godine.

Nije to malo ako se zna da je ESA ove godine imala proračun od ukupno 5,72 milijardi eura, a 73 posto tog iznosa financiraju države članice. Francuska daje najveći doprinos s 1,2 milijarde eura, a slijedi Njemačka s 927 milijuna eura. Dio novca uplaćuju i institucionalni partneri kao što je Europska unija.

Oni upućeniji sjetit će se da je Europska komisija još prošle godine predložila da se u razdoblju od 2021. do 2027. za potrebe Europske svemirske agencije izdvoji 16 milijardi eura.

"Svemirska tehnologija, svemirski podaci i svemirske usluge postali su neophodni u svakodnevnom životu Europljana, a važni su i za zaštitu europskih strateških interesa. Zahvaljujući velikim ulaganjima EU snažno predvodi u svemirskim aktivnostima, a europska svemirska industrija jedna je od najkonkurentnijih. No puno je novih izazova, a globalna konkurencija sve je oštrija. Novi svemirski program EU-a predviđa veća ulaganja u svemirske aktivnosti i prilagođavanje novim potrebama i tehnologijama uz istovremeno jačanje autonomnog pristupa Europe svemiru, naglasil je Europska komisija u prijedlogu proračuna.

Na potezu su zemlje članice...