Za vjetar u leđa europskom svemirskom programu zemlje članice će morati izdvajati više novca

Za vjetar u leđa europskom svemirskom programu zemlje članice će morati izdvajati više novca

Foto: DepositPhotos

Europska svemirska agencija (ESA) zatražila je više novca za financiranje zajedničkih projekata istraživanja svemira i taj će zahtjev 22 zemlje članice morati razmotriti pa odlučiti ima li pokrića ili ipak nije dobar trenutak za dodatne milijarde eura ulaganja u svemirski program.

Među novim projektima koje ESA razmatra su nova raketa Ariane 6, istraživanje svemira i zaštita od asteroida. Važna tema je i sudjelovanje u NASA-inu programu Artemis kojim se želi vratiti američke astronaute na Mjesec 2024. Naime, ESA bi trebala razviti servisni modul koji će dati uzgon svemirskoj kapsuli Orion. Woerner želi i da europski astronauti sudjeluju u slijetanju na Mjesec.

"Iako će se naći mnogo onih koji tako ne misle, svemirska su putovanja ključna za svakodnevni život na Zemlji", smatra glavni direktor agencije ESA Jan Woerner te naglašava kako bi proračun trebao porasti za najmanje deset posto kroz sljedeće tri godine.

Nije to malo ako se zna da je ESA ove godine imala proračun od ukupno 5,72 milijardi eura, a 73 posto tog iznosa financiraju države članice. Francuska daje najveći doprinos s 1,2 milijarde eura, a slijedi Njemačka s 927 milijuna eura. Dio novca uplaćuju i institucionalni partneri kao što je Europska unija.

Oni upućeniji sjetit će se da je Europska komisija još prošle godine predložila da se u razdoblju od 2021. do 2027. za potrebe Europske svemirske agencije izdvoji 16 milijardi eura.

"Svemirska tehnologija, svemirski podaci i svemirske usluge postali su neophodni u svakodnevnom životu Europljana, a važni su i za zaštitu europskih strateških interesa. Zahvaljujući velikim ulaganjima EU snažno predvodi u svemirskim aktivnostima, a europska svemirska industrija jedna je od najkonkurentnijih. No puno je novih izazova, a globalna konkurencija sve je oštrija. Novi svemirski program EU-a predviđa veća ulaganja u svemirske aktivnosti i prilagođavanje novim potrebama i tehnologijama uz istovremeno jačanje autonomnog pristupa Europe svemiru", naglasil je Europska komisija u prijedlogu proračuna.

Na potezu su zemlje članice...

Još iz kategorije

U Beču predstavljen prvi potpuno automatizirani vlak metroa

U Beču predstavljen prvi potpuno automatizirani vlak metroa

07.08.2020. komentiraj

U narednom će periodu novi vlak bečke podzemne željeznice najprije biti podvrgnut detaljnim ispitivanjima kako bi se osigurali uvjeti za njegovo puštanje u promet. Bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz „Wiener Linien” početkom srpnja predstavilo je prvi potpuno automatizirani vlak podzemne željeznice. Naime, isporučen je prvi od 34 vlakova nove generacije koji se proizvode u Siemensovim pogonima u bečkom okrugu Simmering. Kako ističu iz Siemensa, ovaj je vlak zahvaljujući brojnim inovacijama i digitalnim rješenjima jedan od najmodernijih vlakova podzemne željeznice na svijetu.

Izložba 'Trenutak' okupila poznate i nagrađivane fotografije snimljene Huawei pametnim telefonima

Izložba 'Trenutak' okupila poznate i nagrađivane fotografije snimljene Huawei pametnim telefonima

07.08.2020. komentiraj

U današnje vrijeme brojne vrhunske fotografije snimljene su pametnim telefonima koji su svojom dostupnošću podržali popularizaciju fotografije. Pametne telefone danas često koriste i vrhunski fotografi, a Huawei je zato odlučio okupiti radove poznatih hrvatskih i slovenskih fotografa raznih profila na izložbi nazvanoj 'Trenutak'.

Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna

Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna

05.08.2020. komentiraj

Završetkom pregovora o proračunu i financijskoj budućnosti EU Hrvatska je dobila 22 milijarde eura što je dvostruko više u odnosu na prošli financijski okvir. Ukupan iznos od 22 milijarde eura za narednu financijsku perspektivu gotovo je dvostruko veći od iznosa u prethodnoj financijskoj perspektivi, u kojoj je na raspolaganju bilo 10,7 milijardi eura.