Za sad ništa od čelne pozicije u proizvodnji mobitela

Za sad ništa od čelne pozicije u proizvodnji mobitela

Foto: DepositPhotos

Huawei je za cilj imao do kraja ove ili početkom iduće godine postati najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, ali američke sankcije učinile su svoje, zajedno s kompanijama kao Google, Facebook, ARM... i ostalima koji su prekinuli suradnju s kineskim gigantom.

Zapravo, sami su u Huaweiju priznali da će im trebati više vremena kako bi kompanija postala najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu. Zapravo, ako je vjerovati riječima strateškog direktora kineskog tehnološkog diva Shao Yanga, dogodilo bi se to već do kraja ove godine.

"Prema brojkama kojima smo baratali prije ove situacije, a tiču se ne samo nas već i konkurencije (Samsung u prvom redu, op.a.), u četvrtom kvartalu bismo postali najveći proizvođač", naglasio je Yang.

Nije to ništa čudno, Huawei prodaje između 1,5 i 1,8 milijuna pametnih telefona mjesečno diljem svijeta, a u prošloj je godini dosegnuo brojku od preko 200 milijuna prodanih uređaja, što ga je pozicionirala tik do Samsunga. Konkretnije, udio koji je Huawei imao u najboljim trenucima poslovanja iznosio je oko 15 posto, samo četiri posto manje no Samsung.

I ne samo to, Huawei je uspio zahvaljujući brojkama prošle godine dosegnuti prihode od 108,5 milijardi američkih dolara, čime su nadmašena očekivanja. U konačnici, sve su to uspjesi koje treba proslaviti i ne zamarati se sankcijama i problemima. Samo, ne treba ih ni ignorirati jer bez Android operativnog sustava, bit će daleko teže probiti se na tržištima dalje od Kine i okolice.

Ali, radi se i na tom segmentu. Jer, Huawei tvrdi da posljednjih šest godina pripremaju teren za udaljavanje od Androida, "svjesni da će zabrana uslijediti prije ili kasnije". Dakle, ili se znalo da Amerikanci nešto smjeraju, ili se znalo da će Amerikanci otkriti što Kinezi rade kroz Huawei. Istinu teško da ćemo saznati, no barem ćemo moći pomno pratiti što se sve događa na tržištu.

Još iz kategorije

Svega trećina tehnoloških lidera misli da će AR ili VR biti ključna tehnologija iduće godine

Svega trećina tehnoloških lidera misli da će AR ili VR biti ključna tehnologija iduće godine

18.10.2019. komentiraj

Vjerovalo se da će virtualna i proširena stvarnost, poznatija pod skraćenicama VR i AR, biti istinski tehnološki hit na tržištu, ali sve prognoze otprije dvije i tri godine ipak su pogriješile jer svega trećina lidera u tehnološkoj industriji vjeruje da će doći do neke pozitivne promjene.

Na CARNET-ovoj konferenciji za korisnike hrvatski fizičar Saša Ceci „objašnjava neobjašnjivo“

Na CARNET-ovoj konferenciji za korisnike hrvatski fizičar Saša Ceci „objašnjava neobjašnjivo“

18.10.2019. komentiraj

Ovogodišnju, 21. po redu CARNET-ovu konferenciju za korisnike, koja će se održati od 6. do 8. studenoga u Šibeniku, zaključit će predavanje poznatog hrvatskog fizičara Saše Cecija. U svom predavanju pod nazivom “Objašnjavanje neobjašnjivog (i kako nam moderna tehnologija u tome može pomoći)”, Ceci će sudionicima konferencije približiti znanost te predstaviti kako pomoću tehnologije kvantna i relativistička fizika mogu postati zabavne i svima razumljive.

Direktiva PSD2 ključna tema ovogodišnjeg SmartCarda

Direktiva PSD2 ključna tema ovogodišnjeg SmartCarda

17.10.2019. komentiraj

„Od 2000. godine pa do kraja 2018. broj kartica je povećan za 3,5 puta, broj bankomata za 6,5 puta, a EFT POS terminala za 12 puta. Izazovi s kojima se financijske institucije susreću u posljednje vrijeme odnose se prvenstveno na proces digitalne transformacije u financijskom sektoru. Upravo to je i središnja tema ovogodišnje Konferencije, uključujući primjenu nove regulative poput PSD2 Direktive i SEPA pravila“, istaknula je pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore Vanja Dominović na otvaranju konferencije SmartCard 2019 koja se održava u Biogradu na Moru, od 14. do 16. listopada. Organizator Konferencije je riječka tvrtka Case u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Zagrebačkom bankom.