Za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama 8 milijuna kuna

Za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama 8 milijuna kuna
Fotolia ilustracija

Ministarstvo kulture i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta proveli su Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama kao nastavak uspješne suradnje koja se odvija više od deset godina s ciljem jačanja poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama.

Rezultate Javnog poziva zajedno su predstavili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuvši kako je cilj ovog Javnog poziva bio potaknuti aktivnosti usmjerene na razvijanje novih poslovnih modela temeljenih na prepoznavanju kreativnih kompetencija te potaknuti zapošljavanje unutar navedenih područja. Ministarstva su kroz svoje proračune osigurala sredstva u iznosu od ukupno 8 milijuna kuna. Dio novca otišao i za razvoj IT orijntiranih rješenja poput računalnih igara, internetskih rješenja, webova.

Ministar Horvat istaknuo je zadovoljstvo što je od ukupno 253 pristigle prijave odabrano 127 projekata za sufinanciranje kojima će se podržati aktivnosti koje doprinose razvoju i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija. Dodao je kako je Javni poziv bio otvoren za gospodarske subjekte koji djeluju u područjima izvedbenih i vizualnih umjetnosti, književno-nakladničke i knjižarske te audiovizualne djelatnosti koja obuhvaća i djelatnost razvoja i proizvodnje videoigara umjetničkog i kulturnog značaja. Ministar Horvat najavio je kako se priprema natječaj kroz koji će se za kulturne i kreativne industrije, po modelu danas predstavljenog javnog poziva, osigurati potpore iz Europskih fondova koji su na raspolaganju za poduzetništvo.

Ministrica Obuljen Koržinek podsjetila je na niz aktivnosti koje doprinose razvoju i jačanju kapaciteta kulturnih i kreativnih industrija pokrenutih u mandatu ove Vlade. Podsjetila je na donošenje novog Zakona o audiovizualnim djelatnostima kojim su osigurani preduvjeti za daljnji razvoj audiovizualnih djelatnosti i po prvi puta gaming industrije tj. videoigara.

Govoreći o programima državnih potpora koje imaju direktan učinak na gospodarstvo, ministrica je istaknula mjere poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela koje privlače značajna inozemna ulaganja. Ministrica je navela i kako je Nacrt Zakona o elektroničkim medijima i Nacrt Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti u završnoj fazi izrade te podsjetila na aktivno sudjelovanje hrvatskih predstavnika u procesu donošenja Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Govoreći o kontinuiranoj suradnji s drugim resorima, osim programa Poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, ministrica je istaknula porezna rasterećenja unutar sektora kulturnih i kreativnih industrija kao i smanjenje PDV-a na isporuku umjetničkih usluga koji su realizirani u suradnji s Ministarstvom financija.

Ovim Javnim pozivom dana je potpora aktivnostima koje doprinose razvoju i jačanju kapaciteta te konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija, povećavaju njihovu vidljivost i potiču daljnje umrežavanje. Također, podržane su aktivnosti koje naglašavaju potencijal kulturnih i kreativnih industrija za razvoj, unaprjeđenje i povećanje konkurentnosti te obogaćivanje hrvatske turističke ponude.