FU-TOURISM 5.0

Za digitalnu i zelenu transformaciju turizma više od 4 milijuna eura

Za digitalnu i zelenu transformaciju turizma više od 4 milijuna eura

Cilj projekta FU-TOURISM 5.0, ekosustava za poslovnu podršku malih i srednje velikih turističkih tvrtki i poduzetnika u zelenoj i digitalnoj tranziciji, jest stvoriti mrežu potpornih organizacija u šest europskih zemalja  (Austrija, Belgija, Grčka, Hrvatska, Španjolska, Poljska) koja će financijski i savjetodavno potpomoći 102 projekta u transformaciji njihovih svakodnevnih turistički praksi. Ukupna financijska vrijednost projekta je 4,18 milijuna eura, od kojih 3,99 milijuna dolazi iz EU COSME programa. Predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci.
Riječ je o digitalnoj transformaciji i poboljšanju poslovnih i ekoloških praksi u zadaćama i djelatnostima kao što su organizacija smještaja, upravljanje kampovima, izgradnja i održavanje šetnica, trasa za rekreativno hodanje u prirodi, agroturizma, ekoturizma, nacionalnih parkova, organizacije prijevoza između destinacija, upravljanja turističkim agencijama i srodnim pružateljima turističkih usluga, zabavnim i umjetničkim aktivnostima, restoranima, vinarijama, muzejima, knjižnicama, raznim sportskim i kulturnim aktivnostima.
Male i srednje velike turističke tvrtke trebaju postati ekološki održivije, poslovno otpornije i inovativnije, a sve u kontekstu sporazuma i propisa kao što su Europski zeleni dogovor (European Green Deal) i Direktiva o jedinstvenom digitalnom tržištu (Digital Single Market).

Više pojedinosti o tome moći će se saznati na Uvodnoj radionici inicijative, naslovljenoj Unapređenje održivosti i digitalizacije u turizmu. Ta radionica ključni je događaj projekta FU-TOURISM u Hrvatskoj. Cilj joj je okupiti relevantne dionike iz turističkog sektora, kojima će se prezentirati najbolje prakse u implementaciji održivih rješenja u turističkom sektoru, primjena tržišne inteligencije u identifikaciji digitalnih trendova, mogućnosti integracije održivih praksi u digitalne strategije turističkih organizacija te mogućnosti financijske podrške u primjeni održivih i digitalnih inovacija.
„S iznimnim zadovoljstvom najavljujem početak našeg revolucionarnog projekta FU-TOURISM, koji predstavlja ne samo važan korak unaprijed za hrvatski turizam, već i za čitavu EU. Kao direktor Eupolis Grupe, vodećeg partnera u ovom projektu, ponosno ističem značaj koji FU-TOURISM ima za našu nacionalni i europski turistički sektor. Ovaj inovativni projekt donosi sa sobom obećanje transformacije, pružajući izravnu financijsku podršku, otvarajući vrata novim mogućnostima, potičući gospodarski rast te promičući ekološku održivost. Uzbuđeni smo zbog mogućnosti suradnje s partnerima i dionicima kako bismo zajedno oblikovali turistički sektor budućnosti, koji će biti otporniji, inkluzivniji i spremniji za izazove koji dolaze“, izjavio je Ranko Milić, direktor Eupolis Grupe.
U sklopu FU-TOURISM projekta dodjeljuju se za hrvatske SME-ove i bespovratna sredstva u 12 grantova vrijednosti od po 20 tisuća eura za akceleraciju (prvi ciklus) projekata i 8 grantova po 30 tisuća eura za razvoj (skaliranje) održivih i digitalnih inovacija.

Ukupno sudjeluje sedam zemalja - šest ih pruža izravnu podršku poslovnim savjetima i drugim uslugama koje će omogućiti konzorcij iskusnih partnera iz tih država. To su: EUPOLIS (Hrvatska), FINNOVA (Belgija i Španjolska), ENVOLVE (Grčka), SYNYO (Austrija) i VESTBEE (Poljska). Projektom su obuhvaćene i dvije pilot inicijative DMO razine, u dvije jedinstvene turističke destinacije pod zaštitom UNESCO-a. To su Grad Poreč i Valencia.

Napredak u zelenoj i digitalnoj tranziciji tvrtki koje će sudjelovati sa svojim projektima nadzirat će se i mjeriti primjenom modela TIM (Tourism Impact Model) i procjenom Pokazatelja digitalne spremnosti DRI (Digital Readiness Index).