Za 83 posto voditelja IT odjela iskustvo i vještine su važniji od diploma i certifikata

Za 83 posto voditelja IT odjela iskustvo i vještine su važniji od diploma i certifikata

Foto: DepositPhotos

Mnoge organizacije nude certifikate za IT zaposlenike i voditelje projekata, koji često znaju uvelike povećati plaće s obzirom na ono što donose. Jer, njima se potvrđuje stručnost na određenom polju od interesa organizacije pa se to samim time bogato nagrađuje. Ali, ne slažu se svi s time da certifikati donose stručnost, većina ipak zagovara iskustvo ispred svega.

Konkretnije, TechRepublic kroz anketu je ispitao osobe odgovorne za informacijsko-tehnološki odjel organizacije (CIO - Chief Information Officer) i njih 83 posto navelo je da im nisu bitni certifikati već iskustvo, vještine i uspjesi zaposlenika, ali i da svaki od certifikata ipak ima težinu pa ih vrednuju. No, prema rečenom, oni nisu prevaga kod davanja posla ili promaknuća. Dakle, ukratko, potrebno je imati oboje ako želite uspjeh u poslovnom smislu.

"Iskustvo mi je svakako bitnije, ali certifikati su ipak ovjera nečije stručnosti na poljima koja mogu biti od velikog značaja. Primjerice, oni kompliciraniji koncepti koje certificiraju Microsoft ili Cisco. Uostalom, mi smo konzultantska kompanija pa nam je jako bitno imati što stručnije ljude kako bi naši klijenti i partneri imali povjerenja u ono što radimo", istaknuo je Dustin Bolander, CIO u Technology Pointe.

Iako su mu bitni certifikati, IT menadžer Eric Panknin ne misli da su presudni. S obzirom da je dio velike organizacije DMJ&Co., zna o čemu priča iz praktičnog kuta.

"Ništa ne može zamijeniti iskustvo. Certifikati pomažu u zadobivanju određene razine profesionalnosti, ali praksa je ono kroz što se zaposlenik izgrađuje, uči i doprinosi", naglašava Pankin, ali i napominje da to ne znači da su certifikati nebitni, njima se filtriraju zaposlenici i njihovi mogućnosti.

Dakle, kao što je spomenuto, certifikati nisu bitni kao što je praktični rad, ali bez njih je nemoguće napredovati jer su u IT sektoru i za potrebe vođenja projekata neizostavni. No, ujedno su i samo jedan od kriterija koje nadređeni traže.

Još iz kategorije

WMF dovodi 150 predavača i bit će prvi bez jednokratne plastike

WMF dovodi 150 predavača i bit će prvi bez jednokratne plastike

14.09.2019. komentiraj

Na 12. izdanju najvećeg komunikacijskog festivala u regiji koji se održava od 19. do 22.9. u Rovinju, po prvi puta će se koristiti posebno dizajnirane perive čaše kako bi se smanjilo korištenje i bacanje jednokratne plastike. Na čašama će uz logo festivala biti otisnuta i prigodna poruka kako korištenjem ove čaše čuvamo planetu. Nakon korištenja, posjetitelji će čašu moći ponijeti kući kao dodatni suvenir s najboljeg Weekenda u godini.

Riješene nesuglasice u OSC-u

Riješene nesuglasice u OSC-u

13.09.2019. komentiraj

Ovog smo tjedna izvijestili o događajima unutar udruge Osijek Software City uoči i nakon konferencije KulenDayz. Cijela je priča dobila zadovoljavajući završetak, odnosno nisu se dogodili veći potresi, a nadamo se da problema neće biti ni u budućnosti.

50 američkih saveznih država i teritorija otvara istragu protiv Googlea

50 američkih saveznih država i teritorija otvara istragu protiv Googlea

13.09.2019. komentiraj

Google se nalazi u ozbiljnim problemima jer grupa 50 saveznih američkih država i teritorija pokrenula je istragu protiv njega zbog (pre)dominantne pozicije na tržištu internetskog oglašavanja. Ukratko, kao i u Europskoj uniji, tako se u Sjedinjenim Američkim Državama, Google ima problema s monopolizmom.