Za 83 posto voditelja IT odjela iskustvo i vještine su važniji od diploma i certifikata

Za 83 posto voditelja IT odjela iskustvo i vještine su važniji od diploma i certifikata

Foto: DepositPhotos

Mnoge organizacije nude certifikate za IT zaposlenike i voditelje projekata, koji često znaju uvelike povećati plaće s obzirom na ono što donose. Jer, njima se potvrđuje stručnost na određenom polju od interesa organizacije pa se to samim time bogato nagrađuje. Ali, ne slažu se svi s time da certifikati donose stručnost, većina ipak zagovara iskustvo ispred svega.

Konkretnije, TechRepublic kroz anketu je ispitao osobe odgovorne za informacijsko-tehnološki odjel organizacije (CIO - Chief Information Officer) i njih 83 posto navelo je da im nisu bitni certifikati već iskustvo, vještine i uspjesi zaposlenika, ali i da svaki od certifikata ipak ima težinu pa ih vrednuju. No, prema rečenom, oni nisu prevaga kod davanja posla ili promaknuća. Dakle, ukratko, potrebno je imati oboje ako želite uspjeh u poslovnom smislu.

"Iskustvo mi je svakako bitnije, ali certifikati su ipak ovjera nečije stručnosti na poljima koja mogu biti od velikog značaja. Primjerice, oni kompliciraniji koncepti koje certificiraju Microsoft ili Cisco. Uostalom, mi smo konzultantska kompanija pa nam je jako bitno imati što stručnije ljude kako bi naši klijenti i partneri imali povjerenja u ono što radimo", istaknuo je Dustin Bolander, CIO u Technology Pointe.

Iako su mu bitni certifikati, IT menadžer Eric Panknin ne misli da su presudni. S obzirom da je dio velike organizacije DMJ&Co., zna o čemu priča iz praktičnog kuta.

"Ništa ne može zamijeniti iskustvo. Certifikati pomažu u zadobivanju određene razine profesionalnosti, ali praksa je ono kroz što se zaposlenik izgrađuje, uči i doprinosi", naglašava Pankin, ali i napominje da to ne znači da su certifikati nebitni, njima se filtriraju zaposlenici i njihovi mogućnosti.

Dakle, kao što je spomenuto, certifikati nisu bitni kao što je praktični rad, ali bez njih je nemoguće napredovati jer su u IT sektoru i za potrebe vođenja projekata neizostavni. No, ujedno su i samo jedan od kriterija koje nadređeni traže.

Još iz kategorije

Popularni alat za kompresiju WinRAR zakrpao sigurnosnu rupu koja se vukla čak 19 godina

Popularni alat za kompresiju WinRAR zakrpao sigurnosnu rupu koja se vukla čak 19 godina

23.02.2019. komentiraj

Popularni alat za kompresiju aplikacija WinRAR, prošlog je mjeseca zakrpao poveći sigurnosni propust, koji je u teoriji omogućavao hakerima postavljanje malwarea na sve verzije softvera unazad 19 godina. Srećom, prošle godine ranjivost je otkrivena od strane Check Point Softwarea i uspješno uklonjena zahvaljujući njegovim stručnjacima.

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

22.02.2019. komentiraj

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2018. iznosila je 6 262 kune, što je nominalno niže za 0,1%, a realno više za 0,7% u odnosu na studeni 2018., dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno viša za 4,8%, a realno za 4%. Medijalna neto plaća za prosinac 2018. iznosila 5 425 kuna, a za cijelu 2018. godinu 5 392 kune.

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

22.02.2019. komentiraj

Ministarstvo unutarnjih poslova RH obavještava građane da je tijekom današnjeg dana došlo do prekida rada jednog dijela informatičkog sustava MUP-a zbog čega se određeni poslovi odvijaju sporijim tijekom od uobičajenog, odgovorili su na upit ICTbusiness.info što se to događa. Stručne službe Ministarstva užurbano rade na vraćanju sustava u stopostotnu funkciju.