Za 83 posto voditelja IT odjela iskustvo i vještine su važniji od diploma i certifikata

Za 83 posto voditelja IT odjela iskustvo i vještine su važniji od diploma i certifikata

Foto: DepositPhotos

Mnoge organizacije nude certifikate za IT zaposlenike i voditelje projekata, koji često znaju uvelike povećati plaće s obzirom na ono što donose. Jer, njima se potvrđuje stručnost na određenom polju od interesa organizacije pa se to samim time bogato nagrađuje. Ali, ne slažu se svi s time da certifikati donose stručnost, većina ipak zagovara iskustvo ispred svega.

Konkretnije, TechRepublic kroz anketu je ispitao osobe odgovorne za informacijsko-tehnološki odjel organizacije (CIO - Chief Information Officer) i njih 83 posto navelo je da im nisu bitni certifikati već iskustvo, vještine i uspjesi zaposlenika, ali i da svaki od certifikata ipak ima težinu pa ih vrednuju. No, prema rečenom, oni nisu prevaga kod davanja posla ili promaknuća. Dakle, ukratko, potrebno je imati oboje ako želite uspjeh u poslovnom smislu.

"Iskustvo mi je svakako bitnije, ali certifikati su ipak ovjera nečije stručnosti na poljima koja mogu biti od velikog značaja. Primjerice, oni kompliciraniji koncepti koje certificiraju Microsoft ili Cisco. Uostalom, mi smo konzultantska kompanija pa nam je jako bitno imati što stručnije ljude kako bi naši klijenti i partneri imali povjerenja u ono što radimo", istaknuo je Dustin Bolander, CIO u Technology Pointe.

Iako su mu bitni certifikati, IT menadžer Eric Panknin ne misli da su presudni. S obzirom da je dio velike organizacije DMJ&Co., zna o čemu priča iz praktičnog kuta.

"Ništa ne može zamijeniti iskustvo. Certifikati pomažu u zadobivanju određene razine profesionalnosti, ali praksa je ono kroz što se zaposlenik izgrađuje, uči i doprinosi", naglašava Pankin, ali i napominje da to ne znači da su certifikati nebitni, njima se filtriraju zaposlenici i njihovi mogućnosti.

Dakle, kao što je spomenuto, certifikati nisu bitni kao što je praktični rad, ali bez njih je nemoguće napredovati jer su u IT sektoru i za potrebe vođenja projekata neizostavni. No, ujedno su i samo jedan od kriterija koje nadređeni traže.

Još iz kategorije

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

23.04.2019. komentiraj

Odmah nakon što je počeo ograničavati koje Android aplikacije mogu dobiti dopuštenja za uvid u SMS poruke i listu poziva korisnika koji ih postavlja na svoje uređaje, stigla je nova regulativa kojom će se novi developeri nešto duže pregledavati prije nego uspiju postaviti svoj softver na Play Store e-trgovinu aplikacijama.

EU: Nema dokaza da Kaspersky špjunira

EU: Nema dokaza da Kaspersky špjunira

23.04.2019. komentiraj

Kaspersky se u lipnju prošle godine našao u problemima na području Europske unije jer je optužen za špijunažu, baš kao u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom 2017., no sve je ipak ispalo dobro jer Europska komisija nije pronašla dokaze za takve poteze.

Održana finalna natjecanja Hrvatske informatičke olimpijade i juniorske olimpijade

Održana finalna natjecanja Hrvatske informatičke olimpijade i juniorske olimpijade

21.04.2019. komentiraj

Tijekom prošlog vikenda održana su finalna natjecanja u sklopu ovogodišnje Hrvatske informatičke olimpijade te Juniorske hrvatske informatičke olimpijade u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara i uz organizacijsku te pokroviteljsku podršku Algebre. Učenici osnovnih i srednjih škola natjecali su se, nakon brojnih izlučnih natjecanja, u konkurenciji najboljih iz cijele države.