Xiaomijev IPO će učiniti 56 njihovih djelatnika milijunašima

Xiaomijev IPO će učiniti 56 njihovih djelatnika milijunašima
Ilustracija / Antonio Jularić

Xiaomi nije preko noći postao to što jest, niti je bilo previše vjere u njega od strane investitora. Ali, postojala je vjera onih koji su bitni, pa je prije osam godina prikupljeno 11 milijuna američkih dolara, potrebnih da se pokrene startup... I krenulo je, danas se sve to vraća onima koji su vjerovali, koji su riskirali doslovno sve da bi Xiaomi bio jedan od najvećih proizvođača pametnih telefona na svijetu.

Te 2010. godine 56 upornih ljudi i prvih zaposlenika Xiaomija, prikupilo je sve te milijuna izvlačeći ušteđevine, dizanjem kredita, prodajom nekretnina i pokretnina... Sad kad njihova kompanija izlazi na burzu sve bi im se trebalo uvelike vratiti i postat će milijunaši. Konkretnije, svakom od "Sretnih 56" pripast će do 36 milijuna dolara u samom startu jer ono što su uložili u počecima trebalo bi u dionicama odmah vrijediti između jedne i tri milijarde dolara.

Jedan od njih je "broj 12" Li Wixing, bivši inženjer u Microsoftu. Kad je čuo da u mladoj kompaniji, potpuno nepoznatoj Kini i svijetu, osnivač Lei Jun sa svojim suosnivačima ulaže vlastiti novac da bi priča krenula, odlučio je učiniti isto. Uložio je sve što ima, čak 79 tisuća dolara i pridružio im se. A onda su krenuli i ostali. Nakon toga je krenuo i Xiaomi, danas jedan od pet najvećih na svijetu i drugi po veličini u Kini.

Inače, Xiaomi se odlučio na inicijalnu javnu ponudu (IPO) u Hong Kongu s ciljem prikupljanja deset milijardi američkih dolara kroz investicije na toj svjetski poznatoj burzi. To ne bi trebao biti problem jer Xiaomi je procijenjen na stotinu milijardi dolara i sasvim sigurno će biti veliki hit kod investitora.Da se radi o stabilnoj i bogatoj kompaniji potvrđuje brojka od 91,4 milijuna prodanih pametnih telefona prošle godine, kao i prihodi od 18 milijardi dolara te 2,3 milijardi dolara profita. Ujedno, riječe je o trenutno četvrtom najvećem proizvođaču pametnih telefona na svijetu. Ispred su Samsung, Apple i Huawei, koji je do 2015. gledao u leđa Xiaomiju, no lošija godina učinila je svoje i ne samo da je Huawei skočio na mjesto više, odjednom su se nametnuli kao iznimna konkurencija Oppo i Vivo.

No, ti su problemi iza Xiaomija, što se vidi po snažnom ulasku u 2018. Jer, udvostručene su isporuke i bilo ih je u prvom kvartalu 28,3 milijuna. Niže je to od Huaweijevih 39,3 milijuna, Appleovih 52,2 milijuna i Samsungovih 78,2 milijuna. Ali, korak po korak i već će se Xiaomi ponovno približiti Huaweiju do te mjere da se mogu nazivati ravnopravnim konkurentima.

Sve u svemu, jedna iznimno lijepa i nesvakidašnja priča!