Windows XP će do 2015. ipak imati osnovnu razinu sigurnosne zaštite

Windows XP će do 2015. ipak imati osnovnu razinu sigurnosne zaštite
Antun Jastrić

Nakon glasnog negodovanja korisnika, Microsoft je obećao da će sve do 2015. godine pružati osnovnu razinu sigurnosne zaštite za Windows XP sustav. Tvrtka je već ranije objavila da će od 8. travnja 2014. ukinuti svu podršku za taj operativni sustav.

Microsoft će na taj dan prestati pružati podršku i izdavati automatska ažuriranja za Windows XP, ali je kompanija obećala da će do kraja godine nastaviti s izdavanjem malware potpisa za Microsoft Security Essentials, System Center Endpoint Protection, Forefront Client Security, Forefront Endpoint Protection i Windows Intune.

Micrsoft upozorava da će na sustavu za koji više ne neće postojati podrška učinkovitost tih ažuriranja biti ograničena, te su korisnici pozvani da nadograde svoja računala s Windows 7 ili Windows 8 operativnim sustavima.

Dvanaest godina nakon lansiranja, smatra se da gotovo trećina računala u svijetu i dalje radi na Windows XP sustavu. Nakon spektakularnog neuspjeha Windows Vista sustava, Microsoft je otkrio da je vrlo teško uvjeriti tvrtke da napuste pouzdan operativni sustav i da se prebace na tvrtkin prihvatljiviji Windows 7 ili na pomalo eksperimentalan Windows 8 sustav.

Sredinom 2013. godine provedeno je istraživanje, unutar 1789 japanskih državnih institucija, koje pokazuje da će više od 200 tisuća računala i dalje koristiti Windows XP sustav nakon ukidanja podrške, a razlog tome je astronomska cijena nadogradnje na nove sustave, koja bi mogla koštati oko 2,4 milijarde dolara.

Nakon što su svi mediji prenijeli vijest o ukidanju podrške i nakon što su korisnici izvršili pritisak svojim negodovanjem, Microsoft je odlučio produljiti pružanje osnovne razine sigurnosne zaštite sve do 14. srpnja 2015. godine. Međutim, neki stručnjaci smatraju da bi ova mjera mogla zbuniti korisnike i odvratiti ih od prelaska na novije sustave.

Iako ovakva podrška neće pružiti uobičajenu razinu zaštite, Microsoft se pobrinuo da se Windows XP računala teže mogu zaraziti malicioznim softverom. Nekoliko pružatelja sigurnosnih rješenja, uključujući BitDefender i ESET, je ranije najavilo da će nastaviti sve do 2016. godine podržavati anti-malware proizvode namijenjene Windows XP operativnom sustavu.