Windows XP će do 2015. ipak imati osnovnu razinu sigurnosne zaštite

Windows XP će do 2015. ipak imati osnovnu razinu sigurnosne zaštite

Foto: Antun Jastrić

Nakon glasnog negodovanja korisnika, Microsoft je obećao da će sve do 2015. godine pružati osnovnu razinu sigurnosne zaštite za Windows XP sustav. Tvrtka je već ranije objavila da će od 8. travnja 2014. ukinuti svu podršku za taj operativni sustav.

Microsoft će na taj dan prestati pružati podršku i izdavati automatska ažuriranja za Windows XP, ali je kompanija obećala da će do kraja godine nastaviti s izdavanjem malware potpisa za Microsoft Security Essentials, System Center Endpoint Protection, Forefront Client Security, Forefront Endpoint Protection i Windows Intune.

Micrsoft upozorava da će na sustavu za koji više ne neće postojati podrška učinkovitost tih ažuriranja biti ograničena, te su korisnici pozvani da nadograde svoja računala s Windows 7 ili Windows 8 operativnim sustavima.

Dvanaest godina nakon lansiranja, smatra se da gotovo trećina računala u svijetu i dalje radi na Windows XP sustavu. Nakon spektakularnog neuspjeha Windows Vista sustava, Microsoft je otkrio da je vrlo teško uvjeriti tvrtke da napuste pouzdan operativni sustav i da se prebace na tvrtkin prihvatljiviji Windows 7 ili na pomalo eksperimentalan Windows 8 sustav.

Sredinom 2013. godine provedeno je istraživanje, unutar 1789 japanskih državnih institucija, koje pokazuje da će više od 200 tisuća računala i dalje koristiti Windows XP sustav nakon ukidanja podrške, a razlog tome je astronomska cijena nadogradnje na nove sustave, koja bi mogla koštati oko 2,4 milijarde dolara.

Nakon što su svi mediji prenijeli vijest o ukidanju podrške i nakon što su korisnici izvršili pritisak svojim negodovanjem, Microsoft je odlučio produljiti pružanje osnovne razine sigurnosne zaštite sve do 14. srpnja 2015. godine. Međutim, neki stručnjaci smatraju da bi ova mjera mogla zbuniti korisnike i odvratiti ih od prelaska na novije sustave.

Iako ovakva podrška neće pružiti uobičajenu razinu zaštite, Microsoft se pobrinuo da se Windows XP računala teže mogu zaraziti malicioznim softverom. Nekoliko pružatelja sigurnosnih rješenja, uključujući BitDefender i ESET, je ranije najavilo da će nastaviti sve do 2016. godine podržavati anti-malware proizvode namijenjene Windows XP operativnom sustavu.

Još iz kategorije

Rasco slavi 30 godina postojanja

Rasco slavi 30 godina postojanja

01.06.2020. komentiraj

Krenuli su iz male seoske garaže u Kalinovcu kraj Đurđevca, a danas svoje ralice i posipače prodaju Rusima, Norvežanima, Nijemcima, Kanađanim. Trideseti rođendan danas su simbolično obilježili obraćanjem osnivača svim zaposlenicima u Kalinovcu, dok  pravu proslavu planiraju najesen, kad budu gotovi novi proizvodni i uredski prostori, a s njima i veliki investicijski ciklus vrijedan 80 milijuna kuna.

TOP 10 najprofitabilnijih digitalnih PC igara tijekom travnja

TOP 10 najprofitabilnijih digitalnih PC igara tijekom travnja

01.06.2020. komentiraj

SuperData je objavio listu najprofitabilnijih digitalnih PC igara tijekom travnja 2020. godine. League of Legends je zauzeo prvo mjesto na listi dok se iza njega redom nalaze Dungeon Fighter Online, Crossfire, Fantasy Westward Journey Online, Doom Eternal, Counter-Strike: Global Offensive, Fortnite, World of Warcraft, Roblox i Call of Duty: Modern Warfare.

United Grupa kupuje grčki Forthnet

United Grupa kupuje grčki Forthnet

01.06.2020. komentiraj

United Grupa postigla je dogovor o preuzimanju značajnog manjinskog udjela u Forthnetu, uspješnoj grčkoj telekomunikacijskoj kompaniji. U sklopu transakcije United Grupa preuzet će sve kreditne obveze, konvertibilni dug i 36-postotni dionički udio u kapitalu Forthneta, nakon uspješno završenih pregovora s prodavateljima, i to Nacionalnom bankom Grčke, Alpha bankom, Piraeus bankom i Attica bankom. Dodatni detalji transakcije neće biti objavljeni, a transakcija podliježe standardnim regulatornim odobrenjima.