Windows OS se vrti na 1,5 milijardi uređaja

Windows OS se vrti na 1,5 milijardi uređaja
Microsoft

Microsoft se pohvalio da njegov operativni sustav Windows diljem svijeta “obitava“ na 1,5 milijardi uređaja, što je za 200 milijuna više nego što postoji iOS uređaja, odnosno, oko pola milijarde manje no što ima Android uređaja. Ono što je pak kompaniji najznačajnije jest da se Windows 10 operativni sustav nalazi na otprilike 700 milijuna uređaja.

Cilj je bio do 29. srpnja 2018. stići do milijarde, ali to je, već sad se zna, nemoguće izvesti. Prije šest mjeseci brojka uređaja s Windows 10 bila je 500 milijuna i matematika je jednostavna, u svo ovo vrijeme pridobilo se 200 milijuna novih uređaja "na kontu". Zato je Microsoft i pomaknuo rok za milijardu na Božić 2019. godine. Tad bi je uistinu i mogao dostići jer početkom 2019. godine osnovna će potpora za Windows 7 završiti.

Konkurencija, ne računajući mobilne operativne sustave, pak sve to može promatrati potpuno pasivno jer Appleov Mac OS X čini tek 3,3 posto tržišta operativnih sustava na računalima, a Linux je na 2,98 posto. Stoga, jedine bitke o kojima Microsoft mora brinuti trenutno, a i u bližoj budućnosti, jesu one međusobne. Poprilično ugodna i zanimljiva situacija, kakva se rijetko viđa na tržištima, posebno tehnološkima.

Problem u cijeloj priči jest što Microsoft nije baš najbolje obavio situaciju s posljednjom nadopunom, onom pod imenom Windows 10, version 1809. Stigla je prepuna grešaka i problema koji korisnicima otežavaju svakodnevni boravak uz računalo. Naravno, kroz tjedne pred nama sve će se riješiti, ali loše je što se konstantno nešto mora nanovo popravljati.

Kako god, Microsoft ne ističe taj dio nego onaj da je više od stotinu milijuna Android i iOS korisnika postavilo Office aplikacije na svoje uređaje. To je u softverskom smislu iznimna stvar za Microsoft jer hardverski se okrenuo od pametnih telefona.