Windows i macOS i dalje nisu pronašli balans za upravljanje aplikacijama

Windows i macOS i dalje nisu pronašli balans za upravljanje aplikacijama
Antonio Jularić

Apple i Microsoft napravili su odličan posao s MacBook Pro i Surface Go 2 ove godine, ali nešto što je “upalo u oko“ stručnjacima jest činjenica da još uvijek nisu pronašli adekvatnu ravnotežu pri upravljanju aplikacijama.

Naime, dok su iOS, Android ili Chrome OS podosta zatvoreni sustavi, koji unatoč određenoj razini otvorenosti imaju jasno postavljene granice, takav slučaj nije s macOS, a posebno ne s Windows operativnim sustavima. Normalno, razina kontrole svejedno postoji, ali developeri imaju daleko više mogućnosti pri radu s aplikacijama za ta dva sustava.

Konkretnije, izvlače maksimum iz njih, pomiču granice koliko god mogu kako bi njihov proizvod bio što je moguće bolji. Na iOS i Android sustavima ipak je nešto drugačije, aplikacije se preuzimaju, ili je to često slučaj, iz App Storea i Google Play Storea, što znači da postoje određena pravila ukoliko se netko želi predstaviti korisnicima te uopće dobiti priliku biti na njihovim uređajima.

To podrazumijeva pravila o privatnosti, sigurnosti, načinu naplate, načinu oglašavanja, financijskom aspektu jer Apple i Google uzimaju svoj postotak od novca koji se "vrti" oko aplikacija pa imaju izraženiju kontrolu. Naravno, to je i dio koji se u Mac i PC svijetu teško suzbija, a tiče se potrošnje energije i internetskog prometa.

Upravo zato se Apple kroz macOS Catalinu pokušao nametnuti developerima određene smjernice, ili bolje rečeno granice, kad se radi o dopuštenjima. Ne mogu više samo tako do svega što im treba kod korisnika već moraju malo "stati na loptu". Nažalost po Apple, dogodio se "Vista sindrom", gdje korisnici više ni ne čitaju što prihvaćaju te su iziritirani činjenicom da Apple šalje upozorenja za svaku aplikaciju koja se postavila s "treće strane" na uređaj.

Istovremeno, Microsoft je ponešto naučio na primjeru Viste pa je uveo S Mode, koji omogućava preuzimanje aplikacija isključivo iz Microsoft Storea. No, rijetki imaju veće koristi od toga, posebno ako su privatni korisnici, tako da isključuju S Mode. A to se može jednostavno i brzo, što je plus za Microsoft.

Na kraju priče, ravnoteža još uvijek nije uspostavljena, ali dobro je vidjeti da se obje kompanije trude pronaći je bez da zabranjuju developerima rad kakav prakticiraju praktički oduvijek. Umjesto te zabrane, korisnicima se nude mogućnosti da ih limitiraju sami i izvuku maksimum iz svojih uređaja te njihovih operativnih sustava...