Windows Defender napokon uspio dobiti najviše ocjene od AV-Testa

Windows Defender napokon uspio dobiti najviše ocjene od AV-Testa
Antonio Jularić

Microsoftov Windows Defender napokon je uspio dobiti najviše ocjene na poznatom antivirusnom testu njemačkog instituta AV-Test. Riječ je o testiranju koje se odvija svakog mjeseca od 2015. godine i dosad je Microsoft uvijek morao gledati drugima u leđa, što se pravdalo „krivim načinom testiranja mogućnosti Windows Defendera“.

"Windows Defender je samo polovica zaštite koju korisnici imaju na raspolaganju. Postoje još mogućnosti kao Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP) komponente kao Smartscreen, Application Guard i Application Control, navode u Microsoftu.

Testirano je 18 različitih antivirusnih proizvoda, a njihove mogućnosti u AV-Testu podijelili su na tri kategorije - zaštitu, učinak i iskoristivost. Najviša ocjena u svakoj kategoriji bila je šest, a maksimalnih 18 bodova skupili su samo Avira, Kaspersky i McAfee. Defender je pak završio na 17,5 bodova, odnosno, skupio je 5,5 bodova na području performansi.

To je odlično jer se za vrhunski proizvod smatraju oni koji su skupili 17,5 ili 18 bodova. Osim Windows Defendera, 17,5 bodova zabilježili su još Ahn Lab V3, Avast, Bitdefender, Microworld eScan, Symantec Norton i VIPRE. Na drugoj strani spektra su najlošiji Comodo i PC Pitstop s 15,5 te F-Secure Safe sa 16 bodova.

Inače, razlozi za slabije performanse Defendera također su poznati, ali i očito uvelike reducirani nego u odnosu na period otprije nekoliko mjeseci i(li) godina. Naime, dok radi usporava instalaciju programa i aplikacija pa to ponešto koči rad sustava. Samo, s obzirom na ocjenu 5,5 na tom polju i maksimalnih 12 na preostala dva, Windows Defender postao je napokon zaštita u koju se moguće pouzdati.

To nije dobra vijest za ostale antivirusne alate, koji bi uskoro moglo postati nepotrebni čak i ako nude maksimalnu zaštitu. Jer, ako nju ponudi i Microsoftov unaprijed postavljeni alat, što će onda korisnicima još jedan...