Windows 8 zabilježio najveći rast, Windows XP pao ispod 35 posto

Windows 8 zabilježio najveći rast, Windows XP pao ispod 35 posto

Posljednji rezultati pokazuju da je Windows 8 operativni sustav ostvario značajan skok u tržišnom udjelu. U isto vrijeme Windows 7 se i dalje jako dobro drži, i izgleda da će još dugo vremena biti najpopularniji operativni sustav.

Najnoviji podaci o tržišnim udjelima pokazuju da je kolovoz bio iznimno dobar mjesec za Windows 8, gdje je ostvario rast udjela od 2,01 posto sa 5,40 posto na 7,42 posto. Udio Windows 7 operativnog sustava narastao je za 1,14 posto sa 44,49 na 45,63 posto.

Udio Windows 8 operativnog sustava ne raste tako brzo kako su se mnogi nadali. Prije kolovoza, najveći rast operativni sustav je zabilježio u lipnju kada je udio narastao za 0,83 posto. Od kad je u listopadu Windows 8 pušten u prodaju, najmanji rast je zabilježen u srpnju.

Lipanjski skok u udjelu neki pripisuju besplatnoj mogućnosti isprobavanja 8.1 verzije Windows 8 OS-a,koji će biti dostupan putem Windows Store trgovine. Međutim veliki skok od dva postotan boda je vrlo teško objasniti.

Mogući čimbenici navodi se rezanje cijena Surface RT i Surface Pro prijenosnih računala, RTM verzije Windows 8.1 sustava i konstantna curenja, ali isto tako kao razlog mogu se navesti korporacije koje ubrzano nadograđuju svoje zastarjele Windows XP operativne sustave. Ipak, čak i svi ti čimbenici ne čine se dovoljnim za rast od dva postotna boda, te je do ovog skoka moglo doći i radi neke greške u podacima.

Ako se radi o grešci, Windows 8 bi u ruju mogao zabilježiti pad udjela. Ali ako se to ne dogodi, glavni razlog kontinuiranom rastu bi mogli biti studenti koji kupuju nova računala.

Rast udjela Windows 8 i Windows 7 operativnih sustava može se pripisati i manjem padu udjela Windows Vista OS-a koji je pao za 0,13 posto, te ogromnom padu udjela Windows XP sustava koji je pao za 3,53 posto. Ovim padom udio Windows XP OS-a je pao ispod 35 posto.

Između srpnja i kolovoza, globalno gledano Windows je izgubio 0,37 postotna boda te je pao s 91,56 posto na 91,19 posto, što je pogodovalo OS X i Linux operativnim sustavima koji su rasli za 0,09 posto odnosno 0,27 posto.

U generiranju ovih podataka Net Applications je pratio 160 milijuna jedinstvenih posjetitelja svakog mjeseca na više od 40 000 web stranica.