Windows 8 nalaze se na 5 % svih računala

Windows  8 nalaze se na 5 % svih računala
Lenovo

Windows 8 od nedavno podržava 5.10 % svih računala na svijetu. Starije verzije, Windows 7 i XP i dalje su vodeći operativni sustavi, nalaze se na preko 80 % računala diljem svijeta. Najnovije statistike pokazuju lagani rast Windows 8, sa 4.27 %  na 5.10 %, što bi mogao biti rezultat Microsoftovog besplatnog ažuriranja, Windows 8.1.

Ovo besplatno ažuriranje očito je došlo u pravo vrijeme, jer su nakon prošlotjedne Build 2013 konferencije, Windows 8 su počeli rasti, dok je 7-ica pala za 0.48 % i sada miruje na 44.37 %. Microsoft je također na konferenciji pokazao novu nadogradnju sustava, verziju Blue. Očekuje se da bi stabilna verzija Bluea na tržište trebala izaći za nekoliko mjeseci, najvjerojatnije za 2 mjeseca.

Windows 8 i dalje se bori da postane glavni sustav među korisnicima i čini se je borba tek počela, no, ako nastavi takvom uzlaznom putanjom, ima barem šanse preteći Vistu. Windows 7 i dalje je daleko najpopularniji operativni sustav među Microsoftovim korisnicima.

Na kraju 2012. Windows je uspio povećati svoj tržišni udio, ali 2013. Microsoft i ostali korporativni divovi, doživjeli su kako je to biti na gubitničkoj strani. Dionice su im gubile na vrijednosti svaki mjesec, osim ožujka. Gubitci između svibnja i lipnja, donijeli su malo povećanje za Linux i Apple. Apple je ostvario povećanje od 0.13 %, ali vjerojatnog zbog distribucije besplatnog softwarea.

Iako su Apple računala po postocima i prodaji iza Microsoftovih, zanimljivo je da njihovi korisnici najviše koriste najnoviju verziju Mac OS X 10.1. To je nešto što Microsoft neće doživjeti u skorijoj budućnosti.