BILO JE I VRIJEME

Windows 11 od sada može stvarati 7-Zip i TAR arhive

Opcija za izradu ovih arhiva u Windows 11 bit će korisna profesionalcima i hobistima.

Windows 11 od sada može stvarati 7-Zip i TAR arhive
Pixabay

Aplikacije za arhiviranje ili kompresiranje trećih strana sve više zastarijevaju, a "krivac" za to je Microsoft, koji je u najnoviji Windows 11 Insider Preview Build dodao mogućnost stvaranja 7-Zip i TAR arhiva. Također, moguće je komprimirati pojedinačne datoteke s gzip, bzip2 ili koristiti individualizirane postavke kompresije za svaku datoteku u TAR arhivi.

Windows 11 ima mogućnost otvaranja Z-Zip, RAR i TAR formata još od sredine prošle godine, što je bio početak kraja za alate kao WinRAR, bez kojih se prije ti formati arhiva nisu mogli otvoriti.

Da, Windows je uvijek nudio kompresiju ZIP datoteka. Ali 7-Zip format je učinkovitiji od standardnog ZIP-a, a TAR, što je skraćenica za "Tape Archive", je izbor za Unix okruženja posljednjih 40 godina. Opcija za izradu ovih arhiva u Windows 11 bit će korisna profesionalcima i hobistima koji trebaju prenijeti velike zbirke datoteka između računala.

Zapravo, potpuno je nevjerojatno da se toliko dugo čekalo na ovo. Konkretnije, Windows 11, predstavljen 5. listopada 2021. imao je alat za rad sa zip formatom, predstavljenog davne 1989., ali kad se radilo o rar datotekama predstavljenima također davne 1993. - ništa!

Svejedno, 7z iz 1999. je imao podršku kroz WinZip, iako lošu pa se malo tko okretao tom načinu. Očito 30 godina i 12 različitih verzija Windows operativnog sustava nije bilo dovoljno vremena za ponuditi nešto tako komplicirano.

Sjetite se samo vremena kad su hard diskovi imali pet gigabajta, koliki spas je nudilo kompresiranje datoteka. I koliko muke je stvarala činjenica da Microsoft nije uvrstio kvalitetan alat za nešto tako jednostavno i rasprostranjeno.

Zato je postojao WinRar, omiljen alat, besplatan alat i jednostavan alat. Uz samo dva klika otvarao bi sve što bismo poželjeli, a uz to bi i kompresirao datoteke u dijelove, tako da one veće od kapaciteta CD-a (700MB) mogu stati na više njih bez da se prilikom prebacivanja na računalo išta izgubi.

A osim ovih noviteta, u novom Buildu nude se ispravci nekih grešaka, ali i pregršt novih emotikona.