Windows 10 zauzeo 7,94 posto tržišta, no Windows 7 i dalje stoje čvrsto s 55,7 posto

Windows 10 zauzeo 7,94 posto tržišta, no Windows 7 i dalje stoje čvrsto s 55,7 posto

Microsoft se pohvalio brojom od 120 milijuna instaliranih Windows 10 na uređajima diljem svijeta, ali daleko su još od svog cilja jer to znači svega 7,94 posto svjetskog tržišta i nije ni blizu popularnih Windows 7, koji imaju nevjerojatnih 55,7 posto tržišta.

Na kompletnom tržištu Windows operativni sustavi čine 90,42 posto, Mac je na osam posto i Linux 1,57 posto. Ako znamo da je ovih osam posto za Windows 10 120 milijuna, onda nešto više ima Mac, a Windows 7 je na približno 840 milijuna uređaja. No korak po korak se cilj ispunjava i za zacrtane tri godine bi milijarda uređaja trebala imati Windows 10 jer ipak nije riječ samo o računalima već su tu Xbox One, tableti i pametni telefoni.

Izvor grafikona: VentureBeat

Za nešto brže "guranje" na tržištu pobrinuo se Microsoft partnerstvom s kineskim Baidu, koje bi trebalo pomoći u širenju Windows 10 operativnog sustava u Kini, gdje oko 800 milijuna ljudi koristi Internet. Sjajan je to potez i sigurno da će pomoći, no da bi stvari išle brže, treba Microsoft napraviti i nešto po pitanju promocije u poslovnom okruženju, a pod time se ponajviše misli na neke popuste. Jer, Windows 7 je sjajan operativni sustav i ako ne postoji potreba za njegovom promjenom, teško da će se mijenjati. Dakle, Microsoft mora smisliti strategiju osvajanja "poslovnog okruženja".

No sigurno da neće patiti dok se Windows 10 pozicionira, ostali operativni sustavi i dalje im donose profit, ali i potpunu dominaciju. Iščeznut će tek uskoro Windows Vista i Windows 8, koji zauzimaju 1,74 posto, odnosno 2,54 posto tržišta. Windows 8.1. je pak na 10,68 posto. I jedina briga za Microsoft je neprofitabilni Windows XP, kojem više ne daju potporu i čini još uvijek impozantnih 11,68 posto tržišta. Do tih korisnika nekako Microsoft mora doći jer su u suprotnom "u sivoj zoni" i s njima zapravo Microsoft nema 90,42 posto tržišta nego 79,74 posto tržišta.

Još iz kategorije

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

18.04.2019. komentiraj

Prostora za pohranu podataka nikad dosta u današnje vrijeme, ali na stolnim i prijenosnim računalima postoje načini kako ga ostvariti što je više moguće, a jedan od njih svakako je Storage Sense. Samo, taj alat može biti problematičan za početnike i dovesti do situacije u kojoj će izbrisati sadržaj računala koje inače korisnik ne bi želio izbrisati.

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

18.04.2019. komentiraj

Tvrtka Tifon na svom je prodajnom mjestu Draganić sjever u rad pustila brzu punionicu za električna vozila pod brendom MOL Plugee. Istovremeno su u rad puštene i brze punionice na prodajnim mjestima Draganić jug i Ravna Gora. Riječ je o prvim brzim punionicama za električna vozila na domaćim autocestama koje povezuju pravac Zagreb – Rijeka te Zagreb – Split.

Bečka ulica Zieglergasse postat će prva ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama

Bečka ulica Zieglergasse postat će prva ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama

18.04.2019. komentiraj

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova za čovječanstvo. One imaju snažan utjecaj na okoliš, ljudsko zdravlje i ekonomiju diljem svijeta. Znanstvenici već desetljećima upozoravaju na negativne posljedice koje porast površinske temperature planeta ima na ljude te biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima gdje porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplinskih otoka. Grad Beč prepoznao je taj problem i odlučio se na provedbu pilot-projekta u jednoj od svojih ulica.