Windows 10 vrti se na 825 milijuna uređaja

Windows 10 vrti se na 825 milijuna uređaja

Microsoft se pohvalio da njegov operativni sustav Windows diljem svijeta "obitava" na 1,5 milijardi uređaja, što je za stotinjakmilijuna više nego što postoji iOS uređaja, odnosno, oko milijardu manje no što ima Android uređaja. Ono što je pak kompaniji najznačajnije jest da se Windows 10 operativni sustav nalazi na otprilike 825 milijuna uređaja, što je rast od 75 milijuna u posljednja dva mjeseca.

Cilj je bio do 29. srpnja 2018. stići do milijarde, ali to je, odavno se zna, bilo nemoguće izvesti. Zato je Microsoft i pomaknuo rok za milijardu na Božić 2019. godine i takav cilj svakako bi se trebao ispuniti jer u siječnju ove godine prestao je prvi dio podrške za "sedmicu", čiji je kraj nakon desetljeća na tržištu time i podosta ubrzao. Stoga, milijarda "desetki" mogla bi stići već s polovicom ove godine.

S druge strane, konkurencija, ne računajući mobilne operativne sustave, pak sve to može promatrati potpuno pasivno jer Appleov Mac OS X čini tek oko četiri posto tržišta operativnih sustava na računalima, a Linux je konstantno na oko tri posto. Stoga, jedine bitke o kojima Microsoft mora brinuti trenutno, a i u bližoj budućnosti, jesu one međusobne. Poprilično ugodna i zanimljiva situacija, kakva se rijetko viđa na tržištima, posebno tehnološkima.

Problem u cijeloj priči jest što Microsoft nije baš najbolje obavio situaciju s posljednjih nekoliko nadopuna. Stižu prepune grešaka i problema koji korisnicima otežavaju svakodnevni boravak uz računalo. Naravno, kroz vrijeme sve se riješi, ali loše je što se konstantno nešto mora nanovo popravljati. Zato korisnici ne preuzimaju najnovije nadopune, čekaju tek trenutak kad postanu stabilne.

Uz sve ovo, Microsoft se hvali i činjenicom da je mobilna verzija Edge internetskog preglednika preuzeta 4,5 milijuna puta na Google Play Storeu, Microsoft Launcher ima pak četiri milijuna aktivnih korisnika na mjesečnoj razini i SwiftKey je na 159 milijuna. Prvak je Office 365 s čak 214 milijuna pretplatnika koji plaćaju 99 američkih dolara godišnje za usluge. To je više no kad svoje pretplatnike Amazon Prime i Spotify kombinirano suprostave Microsoftu. Istina jest, riječ je o poslovnim organizacijama, pojedinci nisu toliko skloni Office 365 pretplati i Microsoft ih ima 35 milijuna.