Windows 10 u studenom izgubio 1 posto udjela na tržištu operativnih sustava

Windows 10 u studenom izgubio 1 posto udjela na tržištu operativnih sustava
DepositPhotos

Netmarketshare je objavio brojke za studeni ove godine i one su istovremeno loše, ali i dobre za Microsoft. Jer, dok je Windows 10 na 53,33 posto udjela na tržištu operativnih sustava, ne raduje činjenica da je to gotovo jedan posto lošije no što je bila situacija u listopadu.

Svejedno, Microsoft se može radovati činjenici da je i dalje najdominantniji na tržištu desktop računala jer prvi pratitelj "desetke" je  Windows 7 s 26,86 posto posto udjela. Windows 8.1 je na 3,32 posto udjela. Oba starija operativna sustava su u odnosu na listopad zanemarivo palo.

I dok su to podosta dobre vijesti za Microsoft, problem u svemu jest kako "natjerati" korisnike da ostave starije operativne sustave te se okrenu "desetki". Posebno onih skoro 36 posto vezanih uz "sedmicu". Jer, tom operativnom sustavu s početkom sljedeće godine prestaje podrška pa je krajnje vrijeme da se korisnici okrenu sigurnijem, modernijem i kompatibilnijem Windows 10.

Također, iako je vrijeme besplatne nadogradnje s Windows 7 ili 8.1 odavno završilo, korisnici su pronašli način kako to svejedno učiniti. Promijene vrijeme na uređajima pa operativni sustav misli da je još uvijek u jeku period kroz koji se moglo besplatno nadograđivati na Windows 10. Naravno, pitanje je trenutka kad će Microsoft tome stati na kraj. Ali, dok ne stane, korisnici bi trebali napraviti "zamjenu". Što očito ne čine kad je Windows 10 korisnika za gotovo jedan posto manje nego u listopadu.

No, to nije otišlo konkurenciji, bar ne onoj direktnoj, a to je Apple. Jer, MacOS X 10.14 i 10.15 operativni sustavi kombinirano čine tek 8,08 posto na tržištu. Stoga, "negdje" se izgubio taj gotovo pa jedan posto korisnika i Microsoftu to uoči 25.12. ove godine nije ni najmanje ugodno. Naime, to je bio drugi postavljeni rok do kojeg treba prikupiti milijardu uređaja s "desetkom". Posljednje informacije su da je ona na 900 do 950 milijuna.