Windows 10 sakrio Control Panel, ali postoji način kako ga vratiti nazad

Windows 10 sakrio Control Panel, ali postoji način kako ga vratiti nazad
DepositPhotos

Microsoft se s puštanjem Windows 10 20H2 odlučio onemogućiti pristup SYSTEM upravljačkoj ploči (eng. control panel) i umjesto toga korisnike preusmjerava na “About“ koji se nalazi u dijelu postavki.

Naime, SYSTEM control panel predstavljen je još s Windows NT 3.51 i Windows 95, a nudi informacije o verziji operativnog sustava, o tome na koliko bita se temelji operativni sustav, kako se računalo zove, koliko ima memorije, kakav je procesor... Dakle, cijeli niz vrijednih informacija nalazio se na jednom mjestu.

Samim time, kad bi računalo bilo u određenim problemima, te informacije poslužile bi kao potencijalno rješenje tih problema. I ne bi se nitko imao razloga buniti ili kritizirati ovakvu odluku da "About" nudi apsolutno sve informacije koje su bile dostupne prije onemogućenog pristupa. Nažalost, neke od njih nisu uvrštene.

Iako će napadi na Microsoft tek krenuti, činjenica je da se ovako nešto sprema već neko vrijeme jer Microsoft želi Windows 10 bez Control Panela kao takvog. Želi sve na jednom mjestu, a ne nekoliko njih. Primjerice, "Settings" bi sam po sebi trebao biti dovoljan za apsolutno sve što se tiče postavki i informacija, ali ostavština starijih operativnih sustava pokazala se kao prevelik teret.

I Microsoft ga se pokušava riješiti postepeno. Jer, time će se pojednostaviti iskustvo korištenja Windowsa, a samim time povećat će se funkcionalnost te ostaviti prostor za pokoju zanimljivu mogućnost.

Ali, da ipak oni koji se protive promjenama ove vrste ne bi očajavali, postoji način kako pristupiti SYSTEM control panelu čak i nakon ovih promjena. Sve što treba jest načiniti prečac (eng. shortcut). Minimizirajte sve otvorene aplikacije i prozore kako biste vidjeli samo Desktop. Zatim kliknite desnom tipkom miša izaberite "New" i "Shortcut" pa kad se otvori novi prozor, kopirajte i proslijedite u njega "explorer shell:::{BB06C0E4-D293-4f75-8A90-CB05B6477EEE}" (bez navodnika). Zatim pritisnite "Next".

Nakon toga morat ćete nekako nazvati taj prečac. Naravno, dodijelite mu ime SYSTEM i potom pritisnite "Finish". Novi folder s tim imenom bit će dostupan na radnoj površini i putem njega moći ćete pristupati SYSTEM control panelu...