Windows 10 sa svibanjskom nadogradnjom ostaje bez 32-bitne podrške

Windows 10 sa svibanjskom nadogradnjom ostaje bez 32-bitne podrške
Microsoft

Microsoft se sprema za veliku svibanjsku nadopunu Windows 10 operativnog sustava i ona stiže s promjenom koja se neće svima svidjeti, no označit će novu budućnost. Dakle, 32-bita odlazi u prošlost, što se “desetke“ tiče i sva nova računala nakon ovog svibnja morat će nuditi podršku za 64-bita isključivo, ukoliko žele da na njima završi Windows 10.

"Ovo neće utjecati na naše korisnike koji su kupili Windows 10 32-bit, podrška za njih će i dalje postojati. Ovo vrijedi samo za proizvođače računala koja će na tržište nakon nadopune u svibnju. Microsoft ostao je predan u cilju potpune i kvalitetne usluge za sve svoje korisnike, bez obzira na promjene koje stižu", priopćeno je iz Microsofta, ali nije rečeno koliko dugo će trajati podrška za zastarjelu verziju operativnog sustava.

Nije ovo neko veliko iznenađenje, Microsoft itekako glasno proteklih godina najavljuje konačni kraj za 32-bitnu podršku i ovo je napokon prvi korak u tom smjeru. Dakle, kroz sljedećih nekoliko godina, 32-bita bit će stvar prošlosti, u svakom smislu. Naravno, osim za one koji će ostati vjerni zastrajelim uređajima.

Uostalom, već u ovom trenutku jako malo računala uopće jest s Windows 10 32-bit. Konkretnije, ako se pogleda statistika koju nudi Steam, tek 0,25 posto svih korisnika koji su registrirani na toj platformi, ima takav operativni sustav. Ako se gleda šire od "gaming" svijeta, postotak je i dvostruko niži.

Kako god, sve ovo ima itekako smisla jer Windows 10 32-bit je potpuno neadekvatan za današnje doba. Nudi podršku sami za sustave s 4GB radne memorije, a u današnje vrijeme teško je naći one ispod 16GB. Samim time, jasno je da nema smisla zadržavati se na takvim uređajima, koji ne mogu odgovoriti ni na osnovne izazove modernog doba.

Što se pak tiče konkretnijeg datuma, nagađa se da će nadopuna stići s 28. svibnjem, ali moguće je da Microsoft zbog cijele situacije u svijetu s krizom zbog pandemije koronavirusa zakasni pa na kraju svibanjska nadopuna postane lipanjska. U konačnici nije bitno, činjenica je da podrška za 32-bitne sustave prestaje i takva računala više se neće proizvoditi. Ukoliko žele imati "na sebi" Windows 10 operativni sustav.