Windows 10 premašio polovicu udjela PC tržišta

Windows 10 premašio polovicu udjela PC tržišta

Microsoft je 29. srpnja prije četiri godine svijetu predstavio Windows 10 i nakon početnih turbulencija, “desetka“ je s rujnom napokon premašila polovicu udjela na PC tržištu, kad se radi o operativnim sustavima. Konkretnije, riječ je o 52,38 posto, dok je Windows 7 na 28,17 posto.

Te je brojke objavio Net Applications za rujan ove godine i one su podosta solidne za Microsoft, koji uistinu želi da "desetka" postane standard jer bi napokon bilo lakše ispuniti stav zaokreta prema pokušaju stvaranja sitaucije pretplatničkog odnosa kad se radi o softveru u ponudi Microsofta.

Ipak, još će se trebati strpiti da Windows 10 stigne do zacrtane milijarde jer nedostaje nekih stotinjak milijuna korisnika, no do Božića, što je rok za taj pothvat, to bi trebalo uspjeti. Sve to su podosta dobre vijesti za Microsoft, no problem u svemu jest kako "natjerati" korisnike da ostave starije operativne sustave te se okrenu "desetki". Posebno onih skoro 29 posto vezanih uz "sedmicu".

Jer, tom operativnom sustavu s početkom sljedeće godine prestaje podrška, dok poslovnim korisnicima ona prestaje tri godine kasnije, pa je dobiven novi izgovor onim najpotentnijim korisnicima da se ne okrenu sigurnijem, modernijem i kompatibilnijem Windows 10.

S druge strane, konkurencija se napokon malo trznula jer macOS 10.14 je na 7,15 posto udjela, ali prava je priča to što sve verzije macOS imaju čak 11,55 posto udjela. Primjerice, u kolovozu su imali 9,68 posto i to je rast od 1,87 posto. Windows 10 je na mjesečnoj razini porastao za svega 1,39 posto.

Nije da se zbog toga Microsoft treba previše zabrinuti, ali činjenica jest da tržište ne iskazuje očekivani interes prema Windows 10 računalima, bez obzira što su na njemu prisutna više od četiri godine i što Microsoft toliko radi na promociji, ne samo "desetke" već i svega što ide uz nju...