Windows 10 ostaje bez nekih aplikacija i servisa ove godine

Windows 10 ostaje bez nekih aplikacija i servisa ove godine
DepositPhotos

Microsoft konstantno nadopunjava i poboljšava Windows 10 operativni sustav, ali i Microsoft 365 uslugu, što ponekad znači uklanjanje nekih slabije korištenih aplikacija i mogućnosti. Svake godine u kompaniji gledaju što nije potrebno pa ili potpuno nestaje ili se pridružuje nekoj popularnijoj usluzi ili aplikaciji.

Ništa drugačije neće biti ni ove godine, a o čijem se ukidanju ili pridruživanju radi, otkrit ćemo kroz nastavak teksta. Stoga, ako ste vjerni nekoj od aplikacija ili usluga, vrijeme je da počnete tražiti alternative i privikavati se na njih kako bi tranzicija prošla što lakša kad stigne trenutak.

TLS 1.0 i TLS 1.1 - 11. siječnja

Dakle, Microsoft Exchange Online od navedenog datuma ne podržava navedene protokole već će biti potrebno nadograditi se na TLS 1.2. Dio je to sigurnosnih postavki i tako nešto, u svakom slučaju, jest za dobrobit korisnika.

Skype for Business Online Connector - 15. veljače

Mijenja ga nakon tog datuma Microsoft Teams i dio je to plana koji se spominje već neko vrijeme. U konačnici, Skype for Business potpuno će iščeznuti. O ovome se podosta pisalo kroz 2020. i rast popularnosti Teams platforme.

Microsoft Edge - 3. ožujka

Starija verzija nestaje i mijenja je u potpunosti ona bazirana na Chromiumu. Nije to nikakav novitet, ali vrijedi podsjetiti da se datum bliži. Uz novi engine, internetski preglednik dobiva osjetna poboljšanja u performansama.

Microsoft 365 podrška za Internet Explorer 11 - 17. kolovoza

Stiže vrijeme i za nestanak podrške ovom internetskom pregledniku, koji se podosta dugo održao "na sceni". Microsoft će nakon tog datuma imati osjetno više Edge korisnika.

Visio Web Access - 30. rujna

Nema ovdje veće drame, od navedenog datuma sve će "preseliti" na Visio Online pa korisnici neće biti zakinuti, samo će se morati priviknuti na neke novitete, koji nisu toliko strašni.