Windows 10 niti 3 godine nakon izlaska nije uspio s trona skinuti Windows 7

Windows 10 niti 3 godine nakon izlaska nije uspio s trona skinuti Windows 7

Microsoft je od 29. srpnja 2015. godine činio sve u svojoj moći da bi korisnike potaknuo na prelazak s Windows 7 ili Windows 8/8.1 operativnih sustava na Windows 10. I u tome se koristio strategijama koje im ne služe na čast, koje su narušavale privatnost korisnika i natjerali ih prevarom na nadogradnju. Ali, svejedno i nakon tri godine zaostaje u odnosu na Windows 7, koji ima 41,23 posto udjela na tržištu, dok je „desetka“ na 36,58 posto.

Cilj je bio do 29. srpnja 2018. stići do milijarde, ali to je, znalo se i prije, bilo nemoguće izvesti. Sad je i službeno Prije dvije godine brojka uređaja s Windows 10 bila je na 400 milijuna, u prosincu prošle godine bila je na 600 milijuna i sad je na oko 700 milijuna.

Zato je, uostalom, baš prije prošlog Božića Microsoft pomaknuo rok za milijardu uređaja na Božić 2019. godine. Tad bi uistinu i mogla biti dosegnuta ta čarobna brojka. Ukoliko se ne ostvari želja Microsofta ni nakon toliko vremena, onda to svakako jest loš znak jer početkom 2019. će potpora za Windows 7 završiti.

Upravo dogodine, kad u siječnju završi potpora, situacija će se drastično promijeniti u odnos Windows 10 i to nije ništa čudno. Ipak, to se nije dogodilo tako brzo kako bi se očekivalo, što također ne čudi. Famozna "sedmica" je pridobila korisnike tako da su mu vjerni što duže mogu biti. Također, Windows 7 je i dalje kvalitetan, posebno dok još dobiva podršku Microsofta. Stoga, sve to pomaže u odluci da se ostane uz nju. Tko je koristio "sedmicu" teško će zamjeriti onima koji su joj još uvijek vjerni.

Konkurencija pak sve to može promatrati potpuno pasivno jer Appleov Mac OS X čini tek 3,3 posto tržišta operativnih sustava na računalima, a Linux je na 2,98 posto. Stoga, jedine bitke o kojima Microsoft mora brinuti trenutno, a i u bližoj budućnosti, jesu one međusobne. Poprilično ugodna i zanimljiva situacija, kakva se rijetko viđa na tržištima, posebno tehnološkima.