Windows 10 konačno postao popularniji od Windows 7

Windows 10 konačno postao popularniji od Windows 7
Microsoft

Microsoft se pohvalio da njegov operativni sustav Windows diljem svijeta „obitava“ na 1,5 milijardi uređaja, što je za 200 milijuna više nego što postoji iOS uređaja, odnosno, oko pola milijarde manje no što ima Android uređaja. Ono što je pak kompaniji najznačajnije jest da se Windows 10 operativni sustav nalazi na otprilike 750 milijuna uređaja i s 39,22 posto udjela na tržištu napokon je postao dominantniji no Windows 7, koji je u prosincu bio na 36,9 posto.

Cilj je bio do 29. srpnja 2018. stići do milijarde, ali to je, odavno se zna, bilo nemoguće izvesti. Zato je Microsoft i pomaknuo rok za milijardu na Božić 2019. godine i takav cilj svakako bi se trebao ispuniti jer u siječnju ove godine prestaje prvi dio podrške za "sedmicu", čiji je kraj nakon desetljeća na tržištu polako započeo. Stoga, milijarda "desetki" mogla bi stići već s polovicom ove godine.

S druge strane, konkurencija, ne računajući mobilne operativne sustave, pak sve to može promatrati potpuno pasivno jer Appleov Mac OS X čini tek 3,3 posto tržišta operativnih sustava na računalima, a Linux je na 2,98 posto. Stoga, jedine bitke o kojima Microsoft mora brinuti trenutno, a i u bližoj budućnosti, jesu one međusobne. Poprilično ugodna i zanimljiva situacija, kakva se rijetko viđa na tržištima, posebno tehnološkima.

Problem u cijeloj priči jest što Microsoft nije baš najbolje obavio situaciju s posljednjih nekoliko nadopuna, pa tako ni s posljednjom pod imenom Windows 10, version 1809. Stigla je prepuna grešaka i problema koji korisnicima otežavaju svakodnevni boravak uz računalo. Naravno, kroz tjedne pred nama sve će se riješiti, ali loše je što se konstantno nešto mora nanovo popravljati.

Nije to jedini problem, Microsoft nije pronašao način kako Edge približiti korisnicima pa taj internetski preglednik čini tek 4,22 posto, mnogo manje no Chrome koji ima 66,43 posto udjela i Firefox koji ima 8,96 posto... Zato se kompanija odlučila koristiti Chromium te tako potpisala poraz.