Windows 10 instalira Office web aplikacije bez dozvole korisnika

Windows 10 instalira Office web aplikacije bez dozvole korisnika
DepositPhotos

Obvezne Windows 10 nadopune i nadogradnje nisu ništa novo, ali posljednji primjer izazvao je podosta negativnih reakcija. Jer, Microsoft traži ponovno pokretanje računala nakon preuzimanja nove nadopune za Office web aplikacije, samo da bi instalirao linkove koji se pokreću u Edge browseru te se nalaze i u Start izborniku.

Dakako, nekome na prvi pogled možda nije jasno u čemu je problem, ali korisnici koji su u poslu, imaju organizirana računala, nikako nisu sretna kad ih moraju zbog jedne takve banalnosti nanovo pokretati - prisilno. I onda još uz sve to moraju ručno uklanjati sporne linkove kako bi im vratili izgled izbornika onako kako žele.

Ujedno, do ovog slučaja Office web aplikacije nisu bile obvezne za preuzimanje, to su mogli učiniti samo oni koji žele. Samim time, većina korisnika bila je oslobođena tog dijela Windows update svijeta. Ali, Microsoft se očito odlučio promijeniti politiku kako bi u svom dobrom starom stilu prisilio korisnike da se služe nečim čime inače ne bi.

Ovako nešto dogodilo se zbog promjene koja veže postavljene aplikacije uz Edge. Dosad bi se nepotpune Office web aplikacije pojavile u izborniku Start i pri pokretanju u Edge tabu, ali s posljednjom promjenom se pokreću kao PWA (Progressive Web Apps), što znači da se pokreću u zasebnom prozoru s minimalnim sučeljem.

Iz Microsofta se brane da je jednostavno ukloniti neželjene aplikacije, no nije problem u tome nego u tome što se njihovo postavljanje ne može spriječiti te utječe na kompletan sustav. Takvu praksu Microsoft je imao u godinama kad su mu ljudi masovno okretali leđa. Zato je Internet Explorer propao, zato Edge nema željenu popularnost i moge alternative su dobile na važnosti.

Očito sad kad je Microsoft ponovno dobio na popularnosti i uveo neke promjene u poslovanju, krenulo se smjerom za koji su se mnogi s pravom nadali da je ostavljen u prošlosti...