Windows 10 dobiva novu mogućnost prikaza slike u slici

Windows 10 dobiva novu mogućnost prikaza slike u slici

Microsoft je znatno olakšao korištenje više aplikacija odjednom na Windows 10 operativnom sustavu jer uvedena je mogućnost slike u slici, što svima koji se bave radom s video sadržajem itekako olakšava svakodnevnicu. Zasad je ovaj novitet pod nazivom Compact Overlay pušten na testiranje za developere kroz Windows 10 Insider Preview Build 15031.

Ukratko, Compact Overlay dopušta korisniku da postavi iznad svih aplikacija program koji će se neprestano vrtiti i biti "na oku". Dakle, nema više situacija u kojima klikom na jedan prozor pokrivate drugi. Dovoljno je označiti prozor koji želite da se nalazi na samom vrhu, ili bilo gdje drugdje na zaslonu i to je sve.

Zanimljivo je ovo za sve koji se bave montažom, video produkcijom svake vrste, ali i one koji se jednostavno žele zabaviti dok obavljaju neke od zadataka na računalu tako što bi im na oku konstantno bio video sadržaj koji prate, dok istovremeno provjeravaju e-mail poruke ili čine bilo što drugo.

Također, ova nadogradnja operativnog sustava dodaje Game Bar duž cijelog zaslona za 52 igre, među kojima su Call of Duty i Grand Theft Auto, a to se tiče Xbox One konzole i osobnih računala. Uz njega će se iz same igre moći namjestiti svaki aspekt vezan uz grafički ili audio dio, ali i obavljati iz same igre stvari koje se inače moraju na početnoj stranici.

No, nije Microsoft prvi koji se dosjetio omogućiti jednu ovakvu zanimljivost svojim korisnicima. Apple je još prošle godine predstavio mogućnost slike u slici za svoj MacOS i radi poprilično jednako kao Compact Overlay, samo što je kompatibilan isključivo sa Safari i iTunes.

Sad jedino preostaje čekati da developeri obave sva potrebna testiranja, da Microsoft ispravi što treba ispraviti i kroz koji mjesec Compact Overlay bi trebao stići na sva računala s Windows 10 operativnim sustavom.

Još iz kategorije

Apple diže cijene aplikacija u App Storeu

Apple diže cijene aplikacija u App Storeu

04.10.2022.

Apple će od 5. listopada cijene aplikacija u App Storeu i kupnje unutar njih povećati u svim zemljama i teritorijima koji koriste vaolutu euro. Ta povećanja, kako objašnjavaju u američkoj kompaniji, su rezultat trenutne slabosti eura u odnosu na američki dolar.

Dev Open Hour: IT stručnjaci u ulozi nastavnika i mentora novim generacijama developera

Dev Open Hour: IT stručnjaci u ulozi nastavnika i mentora novim generacijama developera

04.10.2022.

Područje informacijskih tehnologija zanimljivije je no ikada, a interes za takvim zanimanjima nikad nije bio veći pa se na edukacije iz ovog područja mnogi odlučuju i ako im karijerni put nije usko vezan uz IT, i to u okviru cjeloživotnog obrazovanja.

17. Advanced Technology Daysi na novoj lokaciji u Zagrebu krajem studenog

17. Advanced Technology Daysi na novoj lokaciji u Zagrebu krajem studenog

03.10.2022.

Advanced Technology Days, u IT zajednici prepoznati kao jedna od omiljenih tehnoloških konferencija, održat će se 29. i 30. studenog 2022. na novoj – staroj lokaciji, u Cinestar Arena centru u Zagrebu. U svom 17. izdanju konferencija će donijeti vrhunski sadržaj podijeljen u 5 paralelnih programskih smjerova tijekom dva dana te uživo okupiti domaće predstavnike IT zajednice u punom sastavu.