Windows 10 dobio pravi Linux kernel

Windows 10 dobio pravi Linux kernel

Najavljeno, ispunjeno! Microsoft je omogućio Windows 10 Insider Preview s Windows Subsystem for Linux 2. WSL 2, koji uključuje i pravi Linux kernel, što znači da se uz njega može pokretati još Linuxova softvera na Windows operativnom sustavu, i to s boljim performansama nego što je bio slučaj na WSL 1.

Ovaj novitet dio je Windows 10 Insider Preview build 18917 predstavljenog 12. lipnja i već se s njime može eksperimentirati. Naravno, samo ukoliko je korisnik dio Windows Insider programa, što znači i da se preuzima rizik postavljanja nestabilne Windows 10 verzije na računalo. Ali, stručnjaci već znaju kako postupati s tim detaljima. Treba znati i da će WSL 2 potpuno dostupan biti oko travnju iduće godine, zajedno s Windows 20H1, iako je moguće da se nađe i da bude dijelom Windows 10 19H2. Ujedno, inače WSL nije bio dio Windows 10 Home, ali ovaj put će biti.

Dakle, kao što je prije rečeno, ovo je prvi put da je Linux uključen kao komponenta u Windows operativnom sustavu. Uistinu, daleko se otišlo od onih dana kad su iz kompanije prštale optužbe da je Linux tumor kojeg treba ukloniti. Ali, tko to više i pamti? Što se tiče Microsoft Linux kernela, baziran je a verziji 4.19, što znači da je riječ o identičnoj tehnologiji koju imamo prilike vidjeti u Azure. Iako WSL 2 neće nuditi "userspace binaries", kao prethodnik, korisnici će i dalje moći birati u Microsoft Store Linux distribuciju koju žele, odnosno, s kojom im je najzgodnije raditi u datom trenutku.

Sve u svemu, zanimljiv je ovo potez Microsofta, ali i ciljan kako bi pridobio developere na svoju stranu. Sve oni koji  u cloud okruženju biraju Appleov Mac kao sredstvo za rad sa i na softveru. Da to želi promijeniti, kompanija je shvatila još 2016. i predstavila WSL pa zato sad broji na toj platformi 3,5 milijuna aktivnih korisnika. No, mjesta za poboljšanja svakako je bilo.