Windows 10 će se moći reinstalirati iz clouda

Windows 10 će se moći reinstalirati iz clouda

Foto: Microsoft

Microsoft je donedavno omogućavao reinstalaciju Windows operativnog sustava isključivo kroz lokalnu kopiju, odnosno, s osobnog računala ili eksternog medija, no to se mijenja jer uskoro će reinstalacija biti moguća direktno iz clouda!

Tako nešto potvrđuje se kroz Windows 10 Insider Preview Buil, na čijem Fast "prstenu" sad stoji i mogućnost zvana "download Windows" (hrv., preuzmi Windows) kad korisnik poželi resetirati računalo.

Tako nešto Mac ima posljednjih nekoliko godina i vrlo je zgodno jer se može iz clouda u svakom trenutku preuzeti "svježa" kopija operativnog sustava. Samo, Mac ima besplatni operativni sustav pa je u tome stvar, između ostalog, zašto Microsoft kasni... Samo, čudno da je baš ovoliko trebalo da se jedna tako korisna i praktična mogućnost uvede u Windows svijet.

Naravno, postoji i "kvaka" u cijeloj ovo priči. Microsoft upozorava da će u slučaju biranja mogućnosti "remove everything" (hrv., ukloni sve) korisnik ostati bez svih postojećih aplikacija na uređaju. A nije ni to sve, aktualna verzija je početna, "neispolirana" pa samim time i vrlo rizična za isprobavanje. Stoga, ako niste baš previše znatiželjni, pričekajte pravu verziju, bez većih bugova i mogućih problema.

Kako god, Microsoft će u stilu proslaviti milijardu Windows 10 uređaja, koja se bliži i prije zacrtanog roka za Božić ove godine. U ovom trenutku nedostaje nekih stotinjak milijuna uređaja za taj pothvat i s obzirom na tempo, baš sa sredinom prosinca bi trebala najkasnije stići ta famozna milijarda.

A "famozna" je jer kad se 29. srpnja 2015. pojavio Windows 10, u Microsoftu su nadobudno najavili da će do nje stići do 29. srpnja 2018. Naravno, vrlo brzo je bilo više nego jasno kako se tako nešto neće dogoditi jer korisnici se nisu nikamo žurili, posebno oni poslovni koji ne dobivaju nikakve popuste u slučaju prelaska na noviji softver. Dapače, samo dobivaju dodatne troškove pa tranziciju odgađaju što je duže moguće i Microsoft to osjeti na brojkama...

Još iz kategorije

Igor Rudan otvara 21. CARNET-ovu konferenciju za korisnike

Igor Rudan otvara 21. CARNET-ovu konferenciju za korisnike

23.09.2019. komentiraj

CARNET-ova konferencija za korisnike okupit će, od 6. do 8. studenoga, više od 1200 nastavnika, učitelja, ravnatelja, obrazovnih stručnjaka i IKT profesionalaca te drugih sudionika iz obrazovnog sustava, a otvara ju Igor Rudan.

Završen još jedan Weekend Media Festival

Završen još jedan Weekend Media Festival

22.09.2019. komentiraj

I ove godine u vrijeme kada ljeto polako ustupa mjesto jeseni Rovinj je bio mjesto susreta medijskih profesionalaca, marketingaša i PR-ovaca na još jednom i to dvanaestom po redu Weeken Media Festivalu. A brojke su impresivne.

Kuda idu mediji, a kamo ide glazba, a kamo mi uopće

Kuda idu mediji, a kamo ide glazba, a kamo mi uopće

22.09.2019. komentiraj

Nikad se nisam bojala, pjevala sam pjesme koje nitko ne bi pjevao, poručila je Severina Kojić na jednom od najposjećenijih panela Tko to tamo peva: Novi val glazbenih trendova u regiji na kojem se raspravljalo o novom glazbenom žanru, kombinaciji folka i hip-hopa, koji je pokorio cijelu regiju. Uz Severinu, na panelu su sudjelovali i Tonči Huljić, Relja Milanković Reksona i Stefan Đurić Rasta.