Windows 10 će se moći reinstalirati iz clouda

Windows 10 će se moći reinstalirati iz clouda

Foto: Microsoft

Microsoft je donedavno omogućavao reinstalaciju Windows operativnog sustava isključivo kroz lokalnu kopiju, odnosno, s osobnog računala ili eksternog medija, no to se mijenja jer uskoro će reinstalacija biti moguća direktno iz clouda!

Tako nešto potvrđuje se kroz Windows 10 Insider Preview Buil, na čijem Fast "prstenu" sad stoji i mogućnost zvana "download Windows" (hrv., preuzmi Windows) kad korisnik poželi resetirati računalo.

Tako nešto Mac ima posljednjih nekoliko godina i vrlo je zgodno jer se može iz clouda u svakom trenutku preuzeti "svježa" kopija operativnog sustava. Samo, Mac ima besplatni operativni sustav pa je u tome stvar, između ostalog, zašto Microsoft kasni... Samo, čudno da je baš ovoliko trebalo da se jedna tako korisna i praktična mogućnost uvede u Windows svijet.

Naravno, postoji i "kvaka" u cijeloj ovo priči. Microsoft upozorava da će u slučaju biranja mogućnosti "remove everything" (hrv., ukloni sve) korisnik ostati bez svih postojećih aplikacija na uređaju. A nije ni to sve, aktualna verzija je početna, "neispolirana" pa samim time i vrlo rizična za isprobavanje. Stoga, ako niste baš previše znatiželjni, pričekajte pravu verziju, bez većih bugova i mogućih problema.

Kako god, Microsoft će u stilu proslaviti milijardu Windows 10 uređaja, koja se bliži i prije zacrtanog roka za Božić ove godine. U ovom trenutku nedostaje nekih stotinjak milijuna uređaja za taj pothvat i s obzirom na tempo, baš sa sredinom prosinca bi trebala najkasnije stići ta famozna milijarda.

A "famozna" je jer kad se 29. srpnja 2015. pojavio Windows 10, u Microsoftu su nadobudno najavili da će do nje stići do 29. srpnja 2018. Naravno, vrlo brzo je bilo više nego jasno kako se tako nešto neće dogoditi jer korisnici se nisu nikamo žurili, posebno oni poslovni koji ne dobivaju nikakve popuste u slučaju prelaska na noviji softver. Dapače, samo dobivaju dodatne troškove pa tranziciju odgađaju što je duže moguće i Microsoft to osjeti na brojkama...

Još iz kategorije

INA u procesu rješavanja problema nastalih kibernetičkim napadom i oporavkom IT sustava

INA u procesu rješavanja problema nastalih kibernetičkim napadom i oporavkom IT sustava

21.02.2020. komentiraj

INA Grupa u procesu je otklanjanja poteškoća u informatičkim sustavima na koje je utjecao kibernetički napad koji se dogodio krajem prošlog tjedna, ističe se u priopćenje hrvatske naftne kompanije. Dodaju kako su započeli s oporavkom sustava te rade na ponovnoj uspostavi svih usluga koje povremeno nisu radile.

Realan rast plaća šestu godinu zaredom

Realan rast plaća šestu godinu zaredom

21.02.2020. komentiraj

U prosincu prošle godine nastavljena je tendencija rasta plaća uz dinamičnije kretanje bruto plaće u odnosu na neto plaću tijekom cijele prošle godine. Tako je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 6.559 kuna, što je 23 kune više nego u studenom te 297 kuna ili 4,7% više nego u prosincu 2018. godine. Istodobno je bruto plaća na mjesečnoj razini smanjena za tri kune, na iznos od 8.874 kune, dok je na godišnjoj razini ona porasla za 405 kuna ili za 4,8%. Pri rastu potrošačkih cijena od 1,4% realan godišnji rast plaća bio je nešto niži i iznosio je 3,3% kod neto i 3,4% kod bruto plaće.

INFOGRAFIKA: Netflix gazi klasičnu televizju količinom sadržaja

INFOGRAFIKA: Netflix gazi klasičnu televizju količinom sadržaja

20.02.2020. komentiraj

Netflix je u 2019. predstavio 371 novih filmova i TV emisija, što je 50 posto više no u 2018. i tolika količina sadržaja nadmašila je sve ono što je američka televizija u cjelini uspjela prije 2006.