Windows 10 će s novom nadogradnjom tražiti minimalno 32GB diskovnog prostora

Windows 10 će s novom nadogradnjom tražiti minimalno 32GB diskovnog prostora

Microsoft je povisio minimalni prostor na računalu potreban za Windows 10 operativni sustav na 32GB, što je znatno više nego donedavnih 16GB ili 20GB, koliko je dosad bilo minimalno potrebno. Ili, bolje rečeno, koliko je potrebno sve do svibanjske nadopune poznatije kao 1903 ili 19H1. Naravno, ovime će mnogi biti razočarani.

Prvenstveno proizvođači prijenosnih računala i tableta s Windows 10 operativnim sustavom jer često mnogi od njih imaju ukupni kapacitet od 32GB i sad to znači da više neće ostati prostora ni za što drugo. Iako, taj problem je kod tih uređaja postojao i dosad jer bez obzira na to što Microsoft tvrdi, još desetak gigabajta treba nadodati na cijeli sustav kako bi se dobila realnija slika. U problemima su sad i vrlo česti uređaji od 64GB jer im ostaje tek dvadesetak za pohranu raznih podataka i samim time podosta gube na vrijednosti.

Za pretpostaviti je kako svi ti uređaji neće ni dobiti nadopunu nove verzije operativnog sustava. Ili, ako se i ponudi reda radi, korisnicima je pametnije ignorirati je. Nažalost, situacija je takva kakva jest, osim ako Microsoft ne ponudi neko rješenje na korist svima, što je vrlo teško očekivati s obzirom na dosadašnju praksu.

Prije će se dogoditi da Microsoft jednostavno više neće sklapati partnerstva u kojima su uključeni uređaji s 32 ili manje gigabajta. Stoga, cijene će im vjerojatno pasti, kao i onima s nešto više prostora za pohranu, a to je dobra vijest za korisnike.

Kako god bilo, Microsoft nastavlja sa svojim planovima udaljavanja od prošlosti u kojoj se moglo funkcionirati na najnižim i najjeftinijim razinama. Tako nešto zvuči nepoticajno za tržište, ali dugoročno nije. Od jeftinih i slabih uređaja, koji su jedva zadovoljavali minimalne kriterije za "vrtnju" Windowsa, u samom startu moglo se zaraditi ponešto, ali na duže staze ne.

Proizvođači su pak mogli zaraditi jer bi korisnici morali češće mijenjati uređaje, s obzirom da svako poboljšanje softverske tehnologije znači da su im uređaji zastarjeli. Naravno, korisnici su češće odugovlačili nego redovito mijenjali hardver pa time i softver, a pritom je najveći gubitnik bio Microsoft...