Windows 10 BitLocker enkripcija više ne vjeruje vašem SSD-u

Windows 10 BitLocker enkripcija više ne vjeruje vašem SSD-u

Foto: Fotolia

Mnogi korisnici SSD (Solid State Drivers) diskova tvrde da podržavaju kriptiranje i BitLocker im je vjerovao, ali s krajem prošle godine se to počelo mijenjati jer se doznalo da SSD diskovi ne pružaju uvijek sigurno kriptiranje podataka, zbog čega je Microsoft povukao radikalan potez pa po novome Windows 10 operativni sustav više ne vjeruje SSD diskovima te nudi svoju zaštitu, odnosno, kriptiranje softvera.

Ukratko, u teoriji su SSD diskovi i drugi diskovi mogli nuditi kriptiranje, što bi BitLocker navelo da ne izvodi svoje kriptiranje, čak i ako je postavljen na "ručno" upravljanje. Dakle, tako nešto u teoriji jest dobro jer disk bi obavio kriptiranje na firmware razini, ubrzao procese, umanjio CPU korištenje i uštedio ponešto energije. U stvarnost, tako nešto je bilo loše jer mnogi diskovi su bili bez master lozinke, uz brojne druge sigurnosne propuste pa su samim time bili laka meta.

Stoga, Microsoft je odlučio uvesti nova pravila pa tako Windows 10 ignorira diskove koji "tvrde" da samostalno obavljaju kriptiranje i čini ga sam. Ta je promjena stigla s nadopunom pod imenom KB4516071, a stigla je 24. rujna. Primjećena je od strane SwiftOnSecurity, koji je odmah na Twitteru objavio da Microsoft više ne vjeruje proizvođačima SSD diskova.

Postojeći sustavi s BitLockerom neće automatski biti migrirani i nastavit će koristiti kriptiranje hardvera, ako su originalno bili tako podešeni. Ako pak već imate BitLocker kriptiranje omogućeno na sustavu, tad morate dekriptirati disk i potom ga kriptirati još jednom kako bi se osigurali da BitLocker koristi kriptiranje softvera ispred hardvera.

S obzirom da CPU na modernim računalima može podnijeti promjenu, korisnici ne bi trebali primijetiti nikakvo osjetno usporavanje sustava u trenucima dok BitLocker čini svoj posao, što znači da se cijela ova promjena ne bi trebala odraziti na iskustvo korištenja računala.

Još iz kategorije

HNB zbog korone ostao bez gotovo 2 milijarde eura pričuva

HNB zbog korone ostao bez gotovo 2 milijarde eura pričuva

05.06.2020. komentiraj

Bruto međunarodne pričuve Hrvatske narodne banke (HNB) su u podacima te institucije krajem travnja iznosile 15,98 milijardi eura što je 3,2 posto manje u odnosu na ožujak i 13,9 posto manje nego na kraju travnja 2019. godine, što je izravna posljedica pandemije covida 19.

Infobip ocijenjen najboljim pružateljem A2P SMS usluga u svijetu

Infobip ocijenjen najboljim pružateljem A2P SMS usluga u svijetu

05.06.2020. komentiraj

Infobip, jedna od vodećih IT kompanija u Hrvatskoj i regiji, proglašen je najboljim pružateljem A2P (application-to-service) SMS usluga na svijetu, prema ocjenama 353 telekom operatora diljem svijeta i 315 vodećih svjetskih kompanija u godišnjem ROCCO izvještaju. Četvrta je to godina za redom u kojoj Infobip osvaja prvo mjesto prema ocjenama mobilnih operatora i druga godina za redom prema ocjenama vodećih svjetskih kompanija iz različitih industrijskih sektora.

Samo 5 posto zgrada građeno po važećim sigurnosnim normama

Samo 5 posto zgrada građeno po važećim sigurnosnim normama

05.06.2020. komentiraj

U organizaciji Hrvatske udruge proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS) i Hrvatske gospodarske komore jučer je održana panel rasprava o Prijedlogu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Zaključeno je da struka, akademska zajednice i institucije moraju raditi zajedno i održavati svijest u javnosti o važnosti zaštite od potresa te najavili da nas čeka dugotrajna obnova koja će imati dalekosežne posljedice na društvo.