Windows 10 BitLocker enkripcija više ne vjeruje vašem SSD-u

Windows 10 BitLocker enkripcija više ne vjeruje vašem SSD-u

Foto: Fotolia

Mnogi korisnici SSD (Solid State Drivers) diskova tvrde da podržavaju kriptiranje i BitLocker im je vjerovao, ali s krajem prošle godine se to počelo mijenjati jer se doznalo da SSD diskovi ne pružaju uvijek sigurno kriptiranje podataka, zbog čega je Microsoft povukao radikalan potez pa po novome Windows 10 operativni sustav više ne vjeruje SSD diskovima te nudi svoju zaštitu, odnosno, kriptiranje softvera.

Ukratko, u teoriji su SSD diskovi i drugi diskovi mogli nuditi kriptiranje, što bi BitLocker navelo da ne izvodi svoje kriptiranje, čak i ako je postavljen na "ručno" upravljanje. Dakle, tako nešto u teoriji jest dobro jer disk bi obavio kriptiranje na firmware razini, ubrzao procese, umanjio CPU korištenje i uštedio ponešto energije. U stvarnost, tako nešto je bilo loše jer mnogi diskovi su bili bez master lozinke, uz brojne druge sigurnosne propuste pa su samim time bili laka meta.

Stoga, Microsoft je odlučio uvesti nova pravila pa tako Windows 10 ignorira diskove koji "tvrde" da samostalno obavljaju kriptiranje i čini ga sam. Ta je promjena stigla s nadopunom pod imenom KB4516071, a stigla je 24. rujna. Primjećena je od strane SwiftOnSecurity, koji je odmah na Twitteru objavio da Microsoft više ne vjeruje proizvođačima SSD diskova.

Postojeći sustavi s BitLockerom neće automatski biti migrirani i nastavit će koristiti kriptiranje hardvera, ako su originalno bili tako podešeni. Ako pak već imate BitLocker kriptiranje omogućeno na sustavu, tad morate dekriptirati disk i potom ga kriptirati još jednom kako bi se osigurali da BitLocker koristi kriptiranje softvera ispred hardvera.

S obzirom da CPU na modernim računalima može podnijeti promjenu, korisnici ne bi trebali primijetiti nikakvo osjetno usporavanje sustava u trenucima dok BitLocker čini svoj posao, što znači da se cijela ova promjena ne bi trebala odraziti na iskustvo korištenja računala.

Još iz kategorije

Direktiva PSD2 ključna tema ovogodišnjeg SmartCarda

Direktiva PSD2 ključna tema ovogodišnjeg SmartCarda

17.10.2019. komentiraj

„Od 2000. godine pa do kraja 2018. broj kartica je povećan za 3,5 puta, broj bankomata za 6,5 puta, a EFT POS terminala za 12 puta. Izazovi s kojima se financijske institucije susreću u posljednje vrijeme odnose se prvenstveno na proces digitalne transformacije u financijskom sektoru. Upravo to je i središnja tema ovogodišnje Konferencije, uključujući primjenu nove regulative poput PSD2 Direktive i SEPA pravila“, istaknula je pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore Vanja Dominović na otvaranju konferencije SmartCard 2019 koja se održava u Biogradu na Moru, od 14. do 16. listopada. Organizator Konferencije je riječka tvrtka Case u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Zagrebačkom bankom.

Treće izdanje AI2FUTURE konferencije

Treće izdanje AI2FUTURE konferencije

17.10.2019. komentiraj

Tijekom dva dana, 10. i 11. listopada, treće izdanje AI2FUTURE konferencije okupilo je više od 200 sudionika željnih da nauče više o tehnologiji današnjice koja je svim ICT stručnjacima omiljeni buzzword, no posljednjih godina u Hrvatskoj se i sve više primjenjuje pri kreiranju rješenja namijenjenih globalnom tržištu. Primjena umjetne inteligencije može značajno unaprijediti konkurentnost i profitabilnost, a na konferenciji se moglo čuti više i o nedavno predstavljenom dokumentu „Potencijal umjetne inteligencije za Hrvatsku“, koji je izradila HUP -Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti.

Mjesto za dogovaranje buduće suradnje

Mjesto za dogovaranje buduće suradnje

16.10.2019. komentiraj

Serengeti  je najavio drugu godišnju konferenciju GetiCon namijenjenu developerima i programerima, koja će se održati u Varaždinu, 26. listopada pod motom Ambition 4.0. Tijekom jednodnevne tehnološke konferencije stručnjaci Serengetija i međunarodni poslovni partneri će kroz niz predavanja sudionicima predstaviti neke od najatraktivnijih međunarodnih projekata iz visoko tehnoloških proizvodnih industrija, najnovije trendove industrije 4.0 kao i prednosti jedinstvenog Team Extension modela kojim Serengeti poslovnim partnerima osigurava zaokruženu softversku konzultantsku uslugu.