WinDays16: Velika prilika u STEM zanimanjima i sa STEM znanjima

WinDays16: Velika prilika u STEM zanimanjima i sa STEM znanjima

Prvog dana Business dijela konferencije održana su i zanimljiva predavanja Anthonya Salcita o tome kako transformacijom obrazovanja danas, možemo postići uspjehe sutra te Grahama Browna-Martina (Learning Without Frontiers) koji je održao predavanje o globalnim trendovima u obrazovanju te istaknuo da suvremeni obrazovni sustav mlade treba osnažiti vještinama i znanjem te da treba napustiti tradiciju učenja napamet i polaganja ispita na temelju istog.

„Više od 7 milijuna radnih mjesta u STEM sektorima otvorit će se u idućih 10 godina – pa smo svjesni da se naši obrazovni sustavi trebaju usredotočiti na STEM vještina i znanja, kako bismo rješavali probleme nezaposlenosti, posebice mladih ljudi. Vještine budućnosti koje će se najviše tražiti su kritičko razmišljanje, kreativnost, suradnja, komunikacija, računalni način razmišljanja (engl. computational thinking). S tim ciljem danas postoji 620 Microsoft Showcase škola u svijetu, koje koriste tehnologiju u nastavi, a u Hrvatskoj ih je trenutačno 4, s time da će se od jeseni taj broj značajno povećati“ , rekao je Anthony Salcito.

Graham Brown-Martin je istaknuo kako tehnologija neće zamijeniti učitelje već će oni vrjedniji i okretniji zamijeniti one koji su pasivni, a potražnja za učiteljima će u sljedećim godinama rasti. “Trenutačna uloga obrazovnih sustava je da zadrže stvari onakvima kakve jesu. To se mora promijeniti!“, rekao je Brown-Martin te dodao: „Danas najbolji svjetski matematičari završavaju u prodaji oglasnog prostora za Google ili u čitanju naše e-pošte u NSA (National Security Agency), umjesto da se bave s pravim izazovima s kojima se ljudska vrsta suočava u ovom stoljeću, kao što su rast populacije, nejednakost, klimatske promjene i otpornost na antibiotike“.

Lasse Leponiemi iz finske kompanije Scool koja je kreirala jedan od najboljih obrazovnih sustava u svijetu, govorio je o tome što suvremeni učitelji mogu učiniti kako bi se promjene u obrazovnom sustavu zaista i dogodile te istaknuo da je Finska je mala zemlja, kao i Hrvatska, pa smo bili svjesni potrebe da budemo bolji kako bismo konkurirali velikim zemljama.

„Shvatili smo da moramo investirati u talentirane mlade ljude koji će zemlju odvesti na novu razinu razvoja. Zato učitelji danas moraju predavanja kreirati na način da odgovaraju potrebama pojedinih učenika, kako bi od njih dobili bolje rezultate učenja i kako bi bili uspješni na globalnom tržištu rada“, zaključuje Leponiemi.

Još iz kategorije

Tele2 donacijom pet novih dronova nastavlja štititi hrvatske šume

Tele2 donacijom pet novih dronova nastavlja štititi hrvatske šume

08.12.2019. komentiraj

Pet novih dronova nadzirat će šume diljem Hrvatske u borbi protiv požara zahvaljujući donaciji Tele2 petorima vatrogasnim društvima. Tako već treću godinu za redom Tele2 u projektu DRONacija, umjesto kupovine blagdanskih poklona za poslovne partnere, pomaže onima koji brinu o dobrobiti svih nas i zaštiti hrvatskih 'zelenih' ljepota. Prijeko potrebne bespilotne letjelice koristit će već sljedeće protupožarne sezone Javna vatrogasna postrojba Grada Šibenika, Dobrovoljno vatrogasno društvo Trogir, Javna vatrogasna postrojba Grada Slavonskog Broda, Dobrovoljno vatrogasno društvo Retfala Osijek te Zagorska javna vatrogasna postrojba iz Zaboka.

Uloga digitalizacije u preoblikovanju sektora industrijske proizvodnje

Uloga digitalizacije u preoblikovanju sektora industrijske proizvodnje

08.12.2019. komentiraj

Digitalizacija transformira DNK industrijske proizvodnje. U današnje vrijeme digitalno pametni proizvođači stvaraju konkurentsku prednost korištenjem novih tehnologija i trendova kao što su digitalno repliciranje (digital twinning), prediktivno održavanje (predictive maintenance), praćenje pošiljaka (track-and-trace) i modularni dizajn.

Otvorena nova operacijska dvorana Radiochirurgije Zagreb

Otvorena nova operacijska dvorana Radiochirurgije Zagreb

07.12.2019. komentiraj

S novom operacijskom dvoranom u kojoj će se izvoditi adaptivno-hibridna kirurgija, Radiochirurgia Zagreb postala je trenutno najmodernija specijalna bolnica u Hrvatskoj i regiji. Bolnica sada u svoje usluge uvodi i suvremenu hibridnu kirurgiju koja, u slučajevima kada je to indicirano, kombinira klasičnu kirurgiju s radiokirurgijom, ističe ravnatelj dr. Dragan Schwarz i dodaje da nova operacijska dvorana raspolaže sustavima koji liječnicima omogućavaju operativne zahvate uz računalni prikaz svih relevantnih snimaka područja koje se operira u stvarnom vremenu (tzv. image guiding).