Waze postaje standardna aplikacija unutar Google Mobile Services

Waze postaje standardna aplikacija unutar Google Mobile Services

Navigacijska aplikacija Waze dobit će od svoje glavne kompanije Googlea znatan poticaj jer će odsad biti dostupna svim Android korisnicima kao jedna od aplikacija u Google Mobile Services.

Najavljeno je to na Mobile World Congress u Barceloni i uskoro bi sve trebalo biti službeno i korisnicima potpuno dostupno. Waze će biti povezan s Google Maps, Hangouts i Drive, a sve skupa je iznimno zanimljivo jer se vjerovalo da upravo Waze predstavlja konkurenciju za Google Maps.

No Google je sad pokazao da se može u dva smjera, Waze je bolja aplikacija za navigaciju u realnom vremenu, dok je Maps korisnija općenito. Stoga će Waze biti glavna aplikacija za vozače i osim smjera kojim trebaju voziti, davat će im svježe informacije o zastojima, prometnim nesrećama, radovima na cesti, prečacima i svemu što treba za što bolju vožnju i dolazak na željeno odredište.

Sve to će ujedno koristiti Googleu da Maps napravi još boljim proizvodom jer Waze prati putanju korisnika i sve šalje potom u bazu podataka, kojom se Maps koriste i u datom trenutku mijenjaju ukoliko je neka od informacija zastarjela.

Također, ono što je Waze učinilo popularnim jest činjenica da korisnici međusobno mogu komunicirati i davati si informacije o stanju na cestama, davati savjete kako se snaći na cesti i na što treba pripaziti. Zato je postala top aplikacija, preuzeta za sve moguće platforme koje postoje više od stotinu milijuna puta.

Samo sučelje aplikacijaje tipično za aplikaciju ove vrste, mape se mogu pregledavati u 2D i 3D pregledu, uz informacije o stanju u prometu s ikonama koje označavaju nesreće, policijske kontrole i ostale Waze korisnike. Što se Hrvatske tiče, postoji baza korisnika i sve je na našem jeziku, ali nije baš velika, što će se sigurno s ovim Googleovim potezom itekako promijeniti u pozitivnom smjeru.