Vrijednost transakcija trenutnog plaćanja premašit će 27,7 bilijuna dolara u 2026.

Vrijednost transakcija trenutnog plaćanja premašit će 27,7 bilijuna dolara u 2026.

Foto: DepositPhotos

Vrijednost transakcija trenutnog plaćanja premašit će 27,7 bilijuna američkih dolara u 2026., što je oko 470 posto više no 4,8 bilijuna dolara u ovoj godini, navodi Juniper Research kroz posljednje izvješće na ovu temu.

Takav nevjerojatan rast bit će potaknut nižim naknadama i povećanom transparentnosti pa će samim time trenutno plaćenje biti privlačniji način obavljanja transakcija od tradicionalnog kroz ACH ili CHAPS.

Istraživanje predviđa da će sheme instant plaćanja sve više ometati domaće i prekogranične kanale nudeći plaćanja koja se brže obrađuju, jeftinija su za održavanje i pokretanje te ih je lakše pratiti i usklađivati. Međutim, trenutnom plaćanju će trebati vremena za širenje, obzirom na "rascjepkanu" prirodu regulacije plaćanja na ključnim tržištima poput Sjedinjenim Američkim Državama te neujednačenu ulogu koju su regulatori odigrali na međunarodnoj razini u inovacijama plaćanja.

Također, više od 70 posto ukupne transakcijske vrijednosti trenutačnih plaćanja 2026. bit će domaće jer shemama instant plaćanja nedostaje prekogranična interoperabilnost. Istraživanje je priznalo pridruživanje trenutnih domaćih shema za pokretanje prekograničnih plaćanja izazovnim, unatoč usvajanju ISO 20022.

Izvješće predviđa da bi CDBC-ovi (digitalne valute središnje banke) mogli odigrati značajnu ulogu u usklađivanju prekograničnih plaćanja zbog njihove čiste prirode, što znači da se mogu uskladiti i s prekograničnom uporabom. Međutim, to će zahtijevati određivanje prioriteta od strane regulatora, što se ne može zanemariti i pomalo komplicira situaciju.

"Konkretnije, CDBC-ovi mogu u potpunosti poremetiti tržište prekograničnih plaćanja, ali moraju biti osmišljeni u skladu s ovim slučajem uporabe, ili će postati žrtve istih izazova kao i naslijeđeni sustavi plaćanja", navodi se u istraživanju Junipera.

Još iz kategorije

Ciljanim oglasima Google Adsa prevaranti se domogli preko 500 tisuća dolara u kriptovalutama

Ciljanim oglasima Google Adsa prevaranti se domogli preko 500 tisuća dolara u kriptovalutama

08.12.2021.

Kibernetički kriminalci uspjeli su kreirati novi tip phishing napada, koji je koristi e-mail poruke, ali svejedno je toliko unosan da je u prvom valu donio 500.000 američkih dolara u vrijednosti kriptovaluta.

Prosječna kupovna moć po stanovniku u Europi u 2021. iznosi 15 tisuća eura

Prosječna kupovna moć po stanovniku u Europi u 2021. iznosi 15 tisuća eura

07.12.2021.

Prosječna kupovna moć po stanovniku u Europi za ovu godinu iznosi 15.055 eura, navodi GfK u najnovijem istraživanju temeljenom na 42 zemlje Starog kontinenta.

Znanstvenici pokušavaju naučiti robote društvenim vještinama

Znanstvenici pokušavaju naučiti robote društvenim vještinama

06.12.2021.

Roboti koje možemo gledati u filmovima poznati su po tome da pomažu ljudima, odnosno, da imaju ljudske sposobnosti u motoričkom i mentalnom smislu, što ih nekako ozbiljnijima u smislu na koji ih doživljavamo. U stvarnosti, to nije slučaj...