Vrijednost transakcija kroz digitalne novčanike porast će za 60 posto do 2026.

Vrijednost transakcija kroz digitalne novčanike porast će za 60 posto do 2026.

Foto: Fotolia

Vrijednost transakcija kroz digitalne novčanike premašit će 12 bilijuna američkih dolara u 2026., dok će u ovoj godini iznositi 7,5 bilijuna dolara, navodi Juniper Research.

Kako bi kapitalizirali ovaj značajan rast, vodeći dobavljači digitalnog plaćanja diverzificirat će proizvode plaćanja kako bi uključili nova rješenja, kao što su "kupi-sada-plati-kasnije" (eng. buy-now-pay-later) i kriptovalute.

Također, kroz istraživanje se pokazalo da je povećanje prihvaćanja metoda plaćanja digitalnim novčanicima u e-trgovina bila pokretačka snaga omogućavanja njihove daljnje upotrebe. Predviđa se da će aplikacijska programska sučelja (APIs) koji povezuju financijske institucije s lokalnim trgovcima biti ključni za međunarodni rast upotrebe digitalnih novčanika za velike, prekogranične "igrače" u e-trgovini.

Istraživanje sugerira i da dobavljači digitalnih novčanika ponude usluge s dodanom vrijednošću, kao što su nagrade za vjernost i krediti, kako bi diverzificirali tokove prihoda, a to je kapitaliziranje vrlo aktivne baze korisnika. Dakle, potencijal za dodazni rast svakako postoji, što uostalom i sugeriraju prognoze za 2026., no potrebno je i znati kako doći do ispunjenja potencijala.

Juniper Research je identificirao i pet vodećih pružatelja usluga na globalnom tržištu, a to su redom PayPal, Alipay, WeChat Pay, Apple Pay i Google Pay. Dakle, jasna je dominacija američkih i kineskih pružatelja usluga.

"Tržište digitalnih novčanika je jako zasićeno, što znači da je pronalaženje izvora diferencijacije kritično važno. PayPal smo rangirali kao etabliranog lidera jer je uspješno razvio ekspanzivnu, diferenciranu ponudu, iskorištavajući jaku uključenost od strane trgovaca brzim širenjem na plaćanja "kupi-sada-plati-kasnije" i QR kodom, kao i potpisivanjem partnerstava s ključnim trgovcima kako bi proširili inovativna rješenja", zaključuje Juniper u istraživanju.

Još iz kategorije

Uvođenje tehnologije u obrazovanje nužno kako bi se umanjio digitalni jaz

Uvođenje tehnologije u obrazovanje nužno kako bi se umanjio digitalni jaz

22.05.2022.

Na Huawei Digital Talent Summitu, organiziranom u sklopu UNESCO-ove Svjetske konferencije o visokom obrazovanju, sudjelovalo je više od 80 stručnjaka za sustav obrazovanja iz niza zemalja, uključujući Ivicu Šuška, državnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Digitalna transformacija zdravstva – zašto je potrebna čim prije i koja rješenja pomažu

Digitalna transformacija zdravstva – zašto je potrebna čim prije i koja rješenja pomažu

21.05.2022.

Prema AmChamu, Hrvatska je jedna od zemalja EU koja se mogla pohvaliti zavidnom razinom digitalizacije zdravstva i zdravstvenog sustava. Međutim, počela je stagnirati. Preporuke za hrvatsko zdravstvo do 2027. baziraju se na digitalizaciji, podupiranju razvoja i korištenja digitalnih softverskih rješenja namijenjenih poticanju zdravlja i prevenciji bolesti i digitalnoj povezanosti svih segmenata zdravstvenog sustava (od bolnice, primarna zdravstvena zaštita, njega i rehabilitacija). Financije tu ne bi smjele biti prepreka jer se sredstva mogu povući iz EU fondova, dok je sam informatički sustav funkcionalan i na sasvim dobroj razini.

HT s partnerima predstavio sustav javnih bicikala u Klisu vrijedan 13,6 milijuna kuna

HT s partnerima predstavio sustav javnih bicikala u Klisu vrijedan 13,6 milijuna kuna

20.05.2022.

Hrvatski Telekom zajedno s tvrtkom Sustav javnih bicikala i Gradom Splitom danas je predstavio sustav javnih bicikala u Klisu, koji su u toj općini postavljeni u sklopu EU projekta 'Biraj biciklu!', ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna.