Vrijednost transakcija kroz digitalne novčanike porast će za 60 posto do 2026.

Vrijednost transakcija kroz digitalne novčanike porast će za 60 posto do 2026.

Foto: Fotolia

Vrijednost transakcija kroz digitalne novčanike premašit će 12 bilijuna američkih dolara u 2026., dok će u ovoj godini iznositi 7,5 bilijuna dolara, navodi Juniper Research.

Kako bi kapitalizirali ovaj značajan rast, vodeći dobavljači digitalnog plaćanja diverzificirat će proizvode plaćanja kako bi uključili nova rješenja, kao što su "kupi-sada-plati-kasnije" (eng. buy-now-pay-later) i kriptovalute.

Također, kroz istraživanje se pokazalo da je povećanje prihvaćanja metoda plaćanja digitalnim novčanicima u e-trgovina bila pokretačka snaga omogućavanja njihove daljnje upotrebe. Predviđa se da će aplikacijska programska sučelja (APIs) koji povezuju financijske institucije s lokalnim trgovcima biti ključni za međunarodni rast upotrebe digitalnih novčanika za velike, prekogranične "igrače" u e-trgovini.

Istraživanje sugerira i da dobavljači digitalnih novčanika ponude usluge s dodanom vrijednošću, kao što su nagrade za vjernost i krediti, kako bi diverzificirali tokove prihoda, a to je kapitaliziranje vrlo aktivne baze korisnika. Dakle, potencijal za dodazni rast svakako postoji, što uostalom i sugeriraju prognoze za 2026., no potrebno je i znati kako doći do ispunjenja potencijala.

Juniper Research je identificirao i pet vodećih pružatelja usluga na globalnom tržištu, a to su redom PayPal, Alipay, WeChat Pay, Apple Pay i Google Pay. Dakle, jasna je dominacija američkih i kineskih pružatelja usluga.

"Tržište digitalnih novčanika je jako zasićeno, što znači da je pronalaženje izvora diferencijacije kritično važno. PayPal smo rangirali kao etabliranog lidera jer je uspješno razvio ekspanzivnu, diferenciranu ponudu, iskorištavajući jaku uključenost od strane trgovaca brzim širenjem na plaćanja "kupi-sada-plati-kasnije" i QR kodom, kao i potpisivanjem partnerstava s ključnim trgovcima kako bi proširili inovativna rješenja", zaključuje Juniper u istraživanju.

Još iz kategorije

Stiže još inovativnije izdanje Škole budućnosti

Stiže još inovativnije izdanje Škole budućnosti

03.02.2023.

Krenula je nova sezona projekta Škola budućnosti kojeg dovode Stemi, Infobip i A1 Hrvatska uz podršku tvrtki Infineon, Croatia osiguranje i ostalih. Rekordan broj učitelja i učenika, njih više od 400, odnosno 4000, zakoračit će u svijet umjetne inteligencije, robotike, dronova, interneta stvari (IoT) i proširene stvarnosti (AR).

Microsoftova nova umjetna inteligencija može simulirati bilo čiji glas sa svega 3 sekunde audio zapisa

Microsoftova nova umjetna inteligencija može simulirati bilo čiji glas sa svega 3 sekunde audio zapisa

03.02.2023.

Microsoftovi stručnjaci najavili su novi model pretvaranja teksta u govor baziran na umjetnoj intelgenciji i nazvan VALL-E. Može iznimno precizno simulirati glas osobe temeljem uzorka od samo tri sekunde. Temelji se na tehnologiji nazvanoj EnCodec, koju je Meta najavila u listopadu 2022.

Svega 2 posto od svih kriptovaluta ima zdravu likvidnost

Svega 2 posto od svih kriptovaluta ima zdravu likvidnost

03.02.2023.

Istraživanje BitStackera otkrilo je da gotovo 90 posto svih kriptovaluta ima mali obujam trgovanja, a svega nešto više od dva posto njih ima 'zdravu likvidnost'. Ili, postoji ih samo 153 s velikim volumenom kojima se trguje na mnogim burzama.