Vodafone za 45 % udjela Verizon Wirelessu dobiva 130 milijardi dolara

Vodafone za 45 % udjela Verizon Wirelessu dobiva 130 milijardi dolara

Nakon 14 godina zajedničkog partnertstva, Vodafone i Verizon dogovorili su prodaju Vodafonovog 45-postotnog udjela u Verizon Wireless, a sama vrijednost posla iznosila bi oko 130 milijardi dolara.

Vodafone je izvjestio kako će Verizon isplatiti 58,9 milijardi dolara u novcu, 60,2 milijarde dolara kroz dionice Verizona, a ostatak od 11 milijardi kroz nekoliko manjih transakcija, što će naposlijetku dati već spomenuti iznos od 130 milijardi dolara. Vodafone će svojim dioničarima proslijediti čak 71 posto ovog iznosa, tj. sve dionice će prebaciti dioničarima plus 23,9 milijardi dolara novca nakon što se dogovor finalizira, a izgledno je da će to biti negdje tijekom prvog kvartala 2014.

"Ovo je bilo izuzetno produktivno poslovno parterstvo sa odličnim momentom", izjavio je Vittorio Colao, izvršni direktor Vodafonea.

Izvršni direktor Verizona McAdam kazao je kako je ovo pravo vrijeme za otkup udjela. Smatra kako će ovo dati novi moment za Verizon. Također je naglasio kako je ovo samofinancirajući posao jer će Verizonova zarada po dionici instantno porasti za 10 posto, isključujući jednokratne stavke.

Prodajom udjela Vodafone bi se riješio svojih manjinskih udjela koje posjeduje u stranim mobilnim operaterima, a koji mu ne donose neki značajni prihod. Vodafone se tako strateški povukao sa francuskog tržišta, a prodao je i svoj 3,2% udio u China Mobile i 24,4% udio u poljskom Polkomtelu. Vodafone je najavio kako želi proširiti svoje poslovanje na nepokretne mreže pa je tako u lipnju ove godine kupila Kabel Deutschland Holding AG , koji je najveći kabelski operater u Njemačkoj.

Na telekomunikacijskom tržištu ovaj se potez značiti da se Vodafone okreće europskom tržištu na koje je nedavno kupio Kabel Deutschland čime je zaoštrio utakmicu na tržištu IPTV-a, pristupa internetu te ojačao dodatno poziciju kao fiksni telekom operater. Osim ulaganja u Kabel Deutschland Vodafone će novac iskoristiti i za izgradnju mreže i to prije svega LTE (Long Term Evolution), što analitičari smatraju logičnim potezom s obzirom na to da korisnici danas traže brz pristup internetu bez obzira na tehnologiju.