Vodafone hakiran: kompromitirani podaci 2 milijuna korisnika u Njemačkoj

Vodafone hakiran: kompromitirani podaci 2 milijuna korisnika u Njemačkoj

Jedan od Vodafoneovih servera u Njemačkoj bio je žrtva hakerskoga napada, pri čemu su hakeri dobili pristup osobnim podacima 2 milijuna ljudi koji su se prijavili za nove ugovore s ovim mobilnim operaterom. Iz Vodafonea navode kako je napad bio pod voditeljskom palicom jednoga od njihovih zaposlenika, te kako je policija već do sada identificirala počinitelja.

Kršenje privatnosti podataka uključivalo je ime, adresu, datum rođenja, spol i broj bankovnih računa korisnika. Vodafone ističe kako ne posjeduju detaljne podatke o kreditnim karticama, brojeve mobilnih telefona, lozinke ili PIN brojeve bilo kojeg od njihovih korisnika u Njemačkoj.

Tvrtka je izjavila kako je bez lozinke, PIN-a ili detalja o kreditnim karticama malo vjerojatno da će kriminalci uspjeti izravno pristupiti pojedinčevom bankovnom računu. Međutim, postoji povećana opasnost da bi kriminalci mogli zatražiti lažnu transakciju, no ona bi odmah bila vidljiva vlasniku računa i koja bi mogla biti odmah blokirana ili preusmjerena zahvaljujući etabliranim mjerama zaštite banaka.

Ovakva hakerska provala servera utjecala je samo na Vodafoneove korisnike u Njemačkoj i tvrtka je već do sada stupila u kontakt sa svim onim pojedincima za koje je smatrala da su bili žrtve ovakvog hakerskog napada.

Konačno, Vodafone je iskoristio ovu neugodnu situaciju kako bi upozorio sve svoje pretplatnike da do daljnjega budu što oprezniji oko moguće krađe privatnih podataka.