Vječno pitanje - fragmentacija Androida

Vječno pitanje - fragmentacija Androida
Fotolia

Pitanje fragmentacije Androida proteže se već nekoliko godina i korisnici nikada nisu dobili konkretan odgovor.  Rick Miner, suosnivač Androida, smatra da je ovo pitanje prenapuhano i da je većina kupaca zadovoljna svojim uređajima.

Pitanje fragmentacije Androida nije bilo toliko aktualno u zadnje vrijeme, koliko prije nekoliko godina. Jedan razlog tomu je što  sada oni uređaji sa najjačim performansama i oni sa malo slabijim lansiraju se sa najnovijom verzijom Androida, Jelly Beanom. Drugi je razlog, što je korisnicima dosadilo zamarati se takvim stvarima. No, ostaje činjenica da više od 60 % uređaja koristi Ice Cream Sandwich  ili ranije verzije Androida, tako da je fragmentacija predstavlja problem i za korisnike i za programere.

Mislim da je ovo pitanje napuhnuto izvan proporcija. Nemojmo zaboraviti da se svaki dan aktivira 1.5 milijuna Androida. Na tržištu se nalazi oko 900 milijuna uređaja. Mi znalci znamo koje značajke nedostaju i doista ne mislim da bi korisnici htjeli da im se svaki dan OS ažurira. Tako da ne smatram ovo prevelikim problemom, izjavio je Miner na Massachusetts Technology Leadership Council forumu.

Doduše, Miner priznaje da je ipak su ipak potrebna neka ažuriranja, zbog ogromne količine uređaja na tržištu. Posebno je važno izdavati nova ažuriranja kada su u pitanju zakrpe za sigurnosne probleme. S druge strane, ovo pitanje nije toliko protezano u javnosti jer većinom su se žalili bolji poznavatelji Androida, dok su obični korisnici zanemarivali ovo pitanje.

Ne možemo kriviti samo Google, ponekad jednostavno treba više vremena za izdavanje ažuriranja. Očito, na početku smo imali određene probleme i morali smo još učiti kako će Google i ekosustav međusobno reagirati. No, mislim da su se stvari od tada bitno popravile i da Google brže reagira, kao što smo vidjeli sa najnovijim sigurnosnim izdanjem, zaključio je Miner.