Visokom učilištu Algebra produženi certifikat i potvrda „Odobreno od FER-a“

Visokom učilištu Algebra produženi certifikat i potvrda „Odobreno od FER-a“

Foto: Algebra

Visoka škola za primijenjeno računarstvo postalo je 2009. prva institucija kojoj je Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba dodijelio certifikat i pravo korištenja oznake "Odobreno od FER-a", a novim je postupkom certifikacije Fakultet elektrotehnike i računarstva ponovno proveo analizu rada Visokog učilišta Algebra te mu je produžio valjanost spomenutog certifikata za sljedeće 3 godine. Zaključci analize posebno naglašavaju niz segmenata u kojima je Visoko učilište Algebra dodatno unaprijedilo usluge koje osigurava svojim studenticama i studentima tijekom i nakon studija.

Otkako je Visoko učilište Algebra – Visoka škola za primijenjeno računarstvo 2009. godine kao prva ustanova u visokom obrazovanju dobila certifikat "Odobreno od FER-a", znatno je unaprijedila svoje poslovne procese i kvalitetu pružene edukacije u segmentu obrazovanja inženjera računarstva, što su i glavni razlozi zbog čega je stručno povjerenstvo Fakulteta elektrotehnike i računarstva tijekom novog postupka odobravanja certifikata pohvalilo školu. Povjerenstvo je ovih dana Visokom učilištu Algebra tako dozvolilo korištenje oznake "Odobreno od FER-a" na sljedeće tri godine, tj. do lipnja 2016.

Kao glavna poboljšanja koje je Visoko učilište Algebra učinilo u protekle četiri godine ističu se službena reakreditacija i stjecanje domaćeg i međunarodnog certifikata kvalitete obrazovanja, znatno poboljšanje prostornih uvjeta i opremljenosti škole (ocjena za oboje kaže kako su "premašeni standardni zahtjevi") kao i bitno povećan broj stalno zaposlenih nastavnika te njihova kadrovska struktura. U međuvremenu su također uvedena i dva nova studija te je osnovan Centar karijera koji pomaže u povezivanju studenata s potencijalnim budućim poslodavcima te u prilagođavanju programa škole stvarnim zahtjevima koje u pogledu informatičkih stručnjaka traže poslodavci.

Nastavni planovi pojedinih predmeta također su ažurirani, kao i koncept završnog ispita koji sada uključuje i važan praktični dio. Analiza stručnog povjerenstva Fakulteta elektrotehnike i računarstva također je pohvalila brigu o kvaliteti i svrsishodnosti studentske stručne prakse koju prolaze studenti Visokog učilišta Algebra te činjenicu da se, temeljem dostupnih podataka, završeni studenti zapošljavaju u zadovoljavajućoj mjeri i roku. Iako je prolaznost na ispitima nešto manja od željene, Visoko učilište Algebra – Visoka škola za primijenjeno računarstvo pohvaljena je u analizi FER-a zbog činjenice da na prolaznost nije pokušala utjecati snižavanjem kriterija na ispitima.

"Škola je od prethodne akreditacije vidno napredovala, prvenstveno kadrovski, ali i prostorno i organizacijski. Uključila se u IPA projekte i pokušaje dodatnog stjecanja prihoda kroz suradnju s gospodarstvom, utječe na nastavne programe na razini srednjih škola, potiče mobilnost, sudjeluje u organiziranju učeničkog natjecanja iz struke radi povećanja privlačnosti Škole kvalitetnim studentima i ostvaruje suradnju s gospodarstvom na organiziranju stručne prakse i kasnijeg zapošljavanja diplomiranih studenata. Uvela je i praktični dio završnog ispita što dobro odražava namjeru školovanja izravno za rad u praksi", izjavio je prof. dr. sc. Damir Kalpić, voditelj povjerenstva FER-a za certifikaciju Visokog učilišta Algebra.

"FER i Algebra komplementarne su ustanove. Dok FER većinu troškova obrazovanja pokriva proračunskim sredstvima, Visoka škola se isključivo financira sredstvima Visokog učilišta Algebra koje joj je osnivač. Cilj Visoke škole nije konkurirati FER-u nego prvenstveno školovati kadrove razine prvostupnika koji se trebaju što brže uklopiti u potrebe radnog mjesta. To uključuje i dodjeljivanje studentima industrijskih certifikata. Potrebe u gospodarstvu i društvu za kadrovima koje školuje Visoka škola velike su i ne mogu se, niti trebaju, popunjavati isključivo kadrovima s fakulteta poput FER-a", zaključuje prof. dr. sc. Damir Kalpić.

"Usporedba nalaza FER-ovog povjerenstva za certifikaciju iz 2009. i ovogodišnjeg pokazuje rezultate velikog truda i investicije u daljnje dizanje kvalitete naših studijskih programa i daljnji razvoj Visokog učilišta Algebra. Sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva od 2012. godine imamo potpisan i poseban sporazum o suradnji dviju institucija koja uključuje ne samo zajedničko promicanje pitanja koja su od važnosti za budućnost računarske struke u Hrvatskoj već i konkretne mjere na dobrobit studenata, poput suradnje knjižnica i korištenje FER-ovih laboratorija za naše studente. Produžavanje statusa 'Odobreno od FER-a', a koji je dobiven nakon ponovne detaljne analize cjelokupnog poslovanja i obrazovnog procesa u našoj školi, dokaz je spomenute komplementarnosti i važnosti suradnje naših dviju obrazovnih institucija", rekao je mr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra, povodom ove odluke stručnog povjerenstva FER-a.

Još iz kategorije

Prilika da e-učenje brže postane stvarnost i svima se ponudi kvalitetno obrazovanje

Prilika da e-učenje brže postane stvarnost i svima se ponudi kvalitetno obrazovanje

07.07.2020. komentiraj

Huawei je odlučio dodatno pojačati vlastitu globalnu inicijativu TECH4ALL čiji je plan koristeći sve prednosti e-učenja podići kvalitetu obrazovanja diljem svijeta kao i učiniti kvalitetno obrazovanje dostupno svima. O velikom potencijalu e-učenja na povećanje razine obrazovanja diljem svijeta, kao i potencijalu koje to otvara, razgovarali su na webinaru zamjenik predsjednika Huaweija, Ken Hu, čelnici i stručnjaci iz UNESCO-a, globalne udruge telekom operatera - GSMA, sveučilišta i obrazovnih institucija diljem svijeta, Ministarstva obrazovanja Senegala, kao i predstavnici privatnog sektora.

Bespovratna sredstva iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta

Bespovratna sredstva iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta

07.07.2020. komentiraj

Innovation Norway je u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom održao online predstavljanje Programa “Business Development and Innovation Croatia” koji nudi bespovratna sredstva hrvatskom privatnom sektoru. Na konferenciju se prijavilo preko 300 poduzetnika zainteresiranih za program koji se financira iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014-2021. Prijave su otvorene do 15. studenoga 2020., a potpisi prvih ugovora se očekuju u drugom kvartalu 2021.

Pripreme za WinDayse

Pripreme za WinDayse

07.07.2020. komentiraj

Prvi Road to WinDays online program uživo je pratilo 1.152 sudionika, a donio je tri predavanja i okrugli stol na temu event industrije. Program se emitirao iz WinDays studija u zagrebačkom Mozaik Event Centru. Sudionici su ga mogli pratiti putem live streama na Facebooku i YouTubeu te postavljati pitanja predavačima i panelistima, a snimku je moguće pogledati i naknadno. Drugi Road to WinDays održat će se početkom rujna i sudionike uvesti u teme konferencije uživo.