Visoko učilište Algebra na prvom je mjestu među privatnim učilištima po broju prvih izbora budućih studenata

Visoko učilište Algebra na prvom je mjestu među privatnim učilištima po broju prvih izbora budućih studenata

Preddiplomski studij digitalnog marketinga u Algebri najpoželjniji je studij na privatnim visokim učilištima po kriteriju omjera prvih izbora budućih studenata i ukupne upisne kvote za pojedini studijski program. U akademskoj godini u kojoj Algebra očekuje najveći upisani broj studenata, njih će dočekati značajno osvježeni i obnovljeni programi preddiplomskih studija. Diplomanti Algebre - alumni zajednica - promjene u studijskim programima u nedavnom istraživanju ocjenjuju visokim ocjenama.

Prema javno objavljenim podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Visoko učilište Algebra najtraženija je privatna institucija prema broju prvih izbora maturanata.

S obzirom da je krajem svibnja broj prijavljenih maturanata za Algebrine studije prešao 500, od čega ih je 170 već sada na prvom izboru, uspoređujući pak s višegodišnjim trendovima i specifičnostima digitalnih karijera, prijavni ured Visokog učilišta Algebra procjenjuje da će akademska godina 2021./2022. krenuti s najvećim ikad brojem upisanih studenata.

Zanimljivo je i da je Algebrin preddiplomski studij digitalnog marketinga, po omjeru prvih izbora studenata i upisne kvote, najpoželjniji studij na privatnim visokim učilištima u Hrvatskoj. Ovaj podatak ne čudi jer je interno istraživanje Visokog učilišta Algebra još početkom ove godine pokazalo kako bi za preddiplomski studij digitalnog marketinga ove godine mogao vladati i do 60 posto veći interes nego lanjske akademske godine, dok i ostali preddiplomski studiji primijenjenog računarstva i dizajna pokazuju tendenciju stabilnog i značajnog daljnjeg rasta po stopi od oko 20 posto godišnje.

„U godini koju je obilježila pandemija, Visoko učilište Algebra brzo je reagiralo i provodilo sve potrebne promjene u kratkim rokovima, posvećujući dodatnu pažnju studentima. Vjerujemo da je rastući interes studenata za našim studijskim programima rezultat kretanja trendova koji su u slučaju digitalnih zanimanja - poput programera, 'sistemaša', dizajnera i stručnjaka za digitalni marketing - samo rastući; štoviše, ono što utječe na rast tih trendova upravo su i brojne promjene koje su se dogodile zbog same pandemije. Veseli nas što se ovih dana vraćamo na nastavu u učionicama te što ćemo tijekom ovog tjedna ugostiti i developersku konferenciju .DEBUG, gdje će biti mnogo prilika za druženje s najboljim hrvatskim tech poslodavcima“, naglasio je doc.dr.sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra.

Buduće studente Visokog učilišta Algebra ujedno će dočekati značajno obnovljeni programi preddiplomskih studija - u slučaju multimedijskog računarstva ukupne su promjene na programu na razini od 30 posto novih i osvježenih sadržaja, dok su na preddiplomskim studijima digitalnog marketinga, dizajna te primijenjenog računarstva modernizacijske promjene nešto manjeg opsega.

Proces zanavljanja studija na Visokom učilištu Algebra se provodi periodički kako bi svi studijski programi studentima nudili aktualna i odmah primjenjiva znanja, u skladu s promjenama na području tehnologije, novim trendovima te smjernicama domaćih i inozemnih poslodavaca. Pritom se u proces analize postojećeg programa i komentare promjena uključuju i studenti te alumniji Visokog učilišta Algebra.

Na preddiplomskom studiju multimedijskog računarstva napravljen je tako u konačnici niz promjena u sadržaju programa kroz koje će se studentima ponuditi još relevantnija znanja iz  sektora multimedije, poput psihologije korisničkog iskustva (UX), strategije interaktivnosti i dizajniranja narativa, specijalnih efekata za video i pomičnu grafiku, razvoj multimedijskog sadržaja i cjelovite izrade multimedijskih rješenja te naprednog programiranja.

Na preddiplomskom studiju digitalnog marketinga učinjene su za predstojeću akademsku godinu promjene sadržaja kolegija, primjerice, koje u nastavni plan uvode aktualna znanja s područja komunikacijskih i prezentacijskih vještina, razvoja interakcijskih sučelja, optimizacije za tražilice, naprednog programiranja u kontekstu digitalnog marketinga, elektroničkog poslovanja (e-commerce) i upravljanja poslovanjem digitalne agencije.

Nedavno istraživanje provedeno na stotinu diplomanata, članova alumni zajednice Algebre pokazalo je visoku razinu podrške promjenama u studijskim programima: upitani je li novi sadržaj programa adekvatniji za buduće studente od dosadašnjeg, alumni zajednica kroz ovo istraživanje odgovorila je ocjenom 8,2 (na skali od 1 do 10), a visoka razina podrške iskazana je i na pitanju je li program modificiran prema tome da, osim stručno specifičnih znanja i vještina, studente opremi i važnim generičkim kompetencijama koje se traže u pojedinom sektoru (prosječna ocjena 7,8 na skali od 1 do 10).