Visoka škola za informacijske tehnologije uvodi program cjeloživotnog obrazovanja za kibernetičku sigurnost

Visoka škola za informacijske tehnologije uvodi program cjeloživotnog obrazovanja za kibernetičku sigurnost

Foto: DepositPhotos

VSITE svojom misijom i strategijom razvoja uspješno zadovoljava potrebe razvoja gospodarstva Republike Hrvatske, u skladu s kriterijima visokoškolskog obrazovanja u Europskom prostoru. U ovom trenutku, a u skladu s navedenim uvjetima djelovanja gospodarstva, prepoznata je potreba za kontinuiranim osposobljavanjem za područje kibernetičke sigurnosti, prvenstveno IT stručnjaka i IT menadžera, ali i drugih stručnjaka i menadžera koji se susreću s različitim oblicima ugroze informacijske sigurnosti.

Nedavna sigurnosna istraživanja pokazuju da većina tvrtki ima nezaštićene podatke i loše prakse kibernetičke sigurnosti, što ih čini ranjivim na gubitak podataka. Za uspješnu borbu protiv zlonamjernih postupaka, imperativ je da tvrtke podignu svijest o kibernetičkoj sigurnosti i  prevenciji i implementiraju najbolje iz sigurnosne prakse.

Program cjeloživotnog obrazovanja zasniva se na konceptu aktivnog sudjelovanja polaznika u praktičnoj nastavi, snažnijem povezivanju polaznika i nastavnika tijekom različitih nastavnih i stručnih aktivnosti u području kibernetičke sigurnosti te uporabi raznih nastavnih izvora i pomagala  i korištenju novih tehnologija i alata koji se koriste i u praksi. Pri izradi plana i programa, posebna je pozornost usmjerena na to da se polaznicima ponude oni sadržaji i vještine koje su potrebne za podizanje razine kibernetičke sigurnosti.

PROGRAM CJELOŽIVOTNOG OBRAZOVANJA

Cilj programa je obrazovati i osposobiti polaznike u kompetentne stručnjake na području informacijskih tehnologija, koji mogu suvereno konkurirati na tržištu rada. VSITE  se u svom obrazovnom procesu oslanja na nastavnike i suradnike s dokazanim poznavanjem struke i teorijskim znanjem, kao i na priznate stručnjake iz gospodarstva koji nastavu obogaćuju brojnim primjerima iz svoje svakodnevne prakse.

Program je namijenjen osobama koje žele proširiti svoja znanja ili steći nova. Polaznici moraju zadovoljiti minimalne uvjete za pohađanje programa koji su određeni u silabusima predmeta koje obuhvaća program. Program nudi mogućnost obrazovanja i osposobljavanja zaposlenicima u gospodarstvu, tijelima državne uprave, javnim poduzećima, kao i građanima koji će na taj način nadograditi svoje kompetencije te na tržištu postati konkurentnija radna snaga.

ELEMENTI INOVATIVNOSTI INICIJALNOG PROGRAMA

 1. Osnove informacijske sigurnosti za tvrtke
 2. Alati i postupci ljubičastog tima 1 i 2
 3. Open Source Framework za informacijsku sigurnost  / Cybersec. otvorenih sustava
 4. Analitičke vještine za potrebe kibernetičke sigurnosti
 5. Inteligencija otvorenog pristupa
 6. Računalna forenzika
 7. Upravljanje kontinuitetom poslovanja

Integrirani pristup razvoju - Jačanje tehničkih znanosti u Hrvatskoj i stjecanje znanja iz područja značajnih za društvene informacijske sustave, korporativna računala i poslovne sustave te kritičnu infrastrukturu.

Inovativan način održavanja nastave - Bazira se na simulacijama i timskom radu polaznika i predavača kao i na iskustvenom učenju. Kontinuirano osposobljavanje IT stručnjaka i IT menadžera na području kibernetičke sigurnosti usmjereno je na:

 • preventivno djelovanje kroz definiranje pravila i postupaka informacijske sigurnosti te implementaciju odgovarajuće tehničko tehnološke opreme u cilju zaštite imovine i resursa
 • prijenos znanja i vještina digitalne forenzike u otkrivanju i sprečavanju daljnjih posljedica u slučaju kad se dogodi incident ili neki oblik kibernetičkog napada

PREDAVAČI

 • znanstvenici, profesori, viši predavači i predavači iz zagrebačkih visokih učilišta i veleučilišta
 • stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u informacijskoj i kibernetičkoj sigurnosti
 • stručnjaci i treneri iz digitalne i mrežne forenzike

Nositelji predmeta su dugogodišnji iskusni predavači na više visokih škola i veleučilišta kao i zaposlenici u prestižnim hrvatskim i inozemnim tvrtkama. Sudjelovali su u procesu akreditacije i pokretanja diplomskog studija informacijske sigurnosti i digitalne forenzike. Objavili su više stručnih i znanstvenih radova iz područja informacijske sigurnosti te projektiranja i razvoja informacijskih sustava, kao i na razvojima i integracijama IKT sustava, opće informatičke obuke i savjetovanja.

VAŽNE NAPOMENE O PROGRAMU

Voditelj programa

Edmond Krusha

Održavanje nastave

Nastava se održava prema hibridnom modelu (kontaktno i po potrebi na daljinu). Polaznicima inicijalnog programa omogućuje se udaljeni pristup na aktivnosti te pregledavanje snimke predavanja i vježbi.

Mjesto održavanja nastave

Visoka škola za informacijske tehnologije, Klaićeva 7, 10000 Zagreb

Još iz kategorije

Završena je deveta sezona A1 Adria League, ali nema odmora za esportaše

Završena je deveta sezona A1 Adria League, ali nema odmora za esportaše

25.06.2022.

Na završnici devete sezone A1 Adria League, koja se održavala u sklopu Reboot Online Games Weeka od 15. do 19. lipnja u Osijeku, okrunili smo pobjednike u posljednje tri igre – CS:GO, Brawl Stars i FIFA22. Prvaci u igrama Clash Royale, PUBG: BATTLEGROUNDS, League of Legends i VALORANT poznati su bili tijekom proljetne sezone.

Drastičan pad interesa za kriptoaplikacijama u Europi

Drastičan pad interesa za kriptoaplikacijama u Europi

24.06.2022.

Tržište kriptovaluta na globalnoj je razini u određenom padu, što se odrazilo i na aplikacije koje se vežu uz njih. Bankless Times je to zorno prikazao kroz istraživanje i ukazao na podatak da je u Europi zabilježeno 19,9 milijuna prvih instalacija kriptoaplikacija kroz prva tri mjeseca ove godine.

Hrvatska je u plusu 56,88 milijardi kuna u odnosu na uplaćena sredstva u proračun Europske unije

Hrvatska je u plusu 56,88 milijardi kuna u odnosu na uplaćena sredstva u proračun Europske unije

24.06.2022.

Na 127. sjednici Vlade Republike Hrvatske ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak predstavila je Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj koje je potom usvojeno.