Virus zaustavio proizvodnju u nekoliko TSMC-ovih tvornica

Virus zaustavio proizvodnju u nekoliko TSMC-ovih tvornica
Fotolia

Tajvanski proizvođač poluvodiča TSMC proteklog je vikenda imao ozbiljnih problema zbog narušene sigurnosti. Zbog širenja varijante ransomwarea WannaCry dobar dio njihovih pogona u petak navečer je prestao s radom. Svi su pogoni ponovno stavljeni u funkciju tijekom nedjelje i ponedjeljka.

Zahvaljujući brzom širenju virusa nekoliko alata koji izrađuju komponente nije moglo raditi što je obustavilo kompletnu proizvodnju u 80 posto njihovih pogona. Iz uprave tvrtke su izvijestili javnost kako virus nije dospio u proizvodne pogone posredstvom hakera, nego zahvaljujući pogrešci prilikom instalacije softvera.

Iz TSMC-a su izvijestili kako će problem uzrokovati manja kašnjenja u isporukama, premda nisu izvijestili koji će partner konkretno to osjetiti. Incident se dogodio u vrijeme kada se kompanija priprema za intenzivnu proizvodnju čipova za novu generaciju iPhonea koja bi se ujesen trebala pojaviti na policama trgovina. Kada su prihodi u pitanju, iz TSMC-a očekuju kako će ovo kratko zaustavljanje proizvodnje donijeti pad za oko tri posto.