Virus zaustavio proizvodnju u nekoliko TSMC-ovih tvornica

Virus zaustavio proizvodnju u nekoliko TSMC-ovih tvornica

Foto: Fotolia

Tajvanski proizvođač poluvodiča TSMC proteklog je vikenda imao ozbiljnih problema zbog narušene sigurnosti. Zbog širenja varijante ransomwarea WannaCry dobar dio njihovih pogona u petak navečer je prestao s radom. Svi su pogoni ponovno stavljeni u funkciju tijekom nedjelje i ponedjeljka.

Zahvaljujući brzom širenju virusa nekoliko alata koji izrađuju komponente nije moglo raditi što je obustavilo kompletnu proizvodnju u 80 posto njihovih pogona. Iz uprave tvrtke su izvijestili javnost kako virus nije dospio u proizvodne pogone posredstvom hakera, nego zahvaljujući pogrešci prilikom instalacije softvera.

Iz TSMC-a su izvijestili kako će problem uzrokovati manja kašnjenja u isporukama, premda nisu izvijestili koji će partner konkretno to osjetiti. Incident se dogodio u vrijeme kada se kompanija priprema za intenzivnu proizvodnju čipova za novu generaciju iPhonea koja bi se ujesen trebala pojaviti na policama trgovina. Kada su prihodi u pitanju, iz TSMC-a očekuju kako će ovo kratko zaustavljanje proizvodnje donijeti pad za oko tri posto.

Još iz kategorije

Blockchain tehnologija – prednosti i ograničenja

Blockchain tehnologija – prednosti i ograničenja

21.03.2019. komentiraj

Podaci su virtualno zlato 21. stoljeća, vrlo su traženi i stoga u stalnoj opasnosti od oštećenja, manipulacije i krađe. Čudesno oružje protiv tih prijetnji zove se blockchain. Decentralizirana tehnologija omogućuje šifriran, transparentan prijenos podataka unutar mreže. To izvršavanje ugovora čini jednostavnijim i transparentnijim, primjerice u osiguranju ili prometu nekretnina.

Što nas čeka na četvrtom po redu LEAP Summitu

Što nas čeka na četvrtom po redu LEAP Summitu

20.03.2019. komentiraj

Objavljen je program četvrtog LEAP Summita koji će se održati 29. i 30. ožujka u Plaza Event Centru u Zagrebu. Najveća međunarodna konferencija za mlade u jugoistočnoj Europi ove godine ugostit će više od 80 stranih i domaćih predavača te sudionicima prvi puta ponuditi 4-dnevni program jer će se 27. i 28. ožujka održati Pre-Summit, program radionica, pitching sesija i interaktivnih sastanaka koji sudionicima pružaju priliku za umrežavanje i upoznavanje. Zahvaljujući Predstavništvu Europske komisije, koje je generalni partner Summita, sudjelovanje na LEAP Summitu je besplatno, no uz obaveznu registraciju na www.leapsummit.com do 20. ožujka.

Slijedeći tjedan konferencija DroneDays

Slijedeći tjedan konferencija DroneDays

20.03.2019. komentiraj

Skup o bespilotnim letjelicama DroneDays održat će se 26. i 27. ožujka na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u organizaciji Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) u okviru EU projekta AeRoTwin.