Viberova anketa pokazala da čak 88 posto korisnika iz Hrvatske digitalnu privatnost smatra iznimno važnom

Viberova anketa pokazala da čak 88 posto korisnika iz Hrvatske digitalnu privatnost smatra iznimno važnom

Foto: DepositPhotos

Viber je predstavio rezultate svoje globalne, in-app dobrovoljne ankete u kojoj je sudjelovalo oko 340.000 ljudi. Anketa jasno pokazuje da 77 posto korisnika aplikacije, diljem svijeta, digitalnu privatnost i dalje stavlja u sam vrh po važnosti.

COVID-19 kriza nastavlja ubrzavati digitalizaciju mnogih aspekata naših života, od edukacije do poslovanja i zdravstva, a ljudi se okreću appovima i digitalnim formatima kako bi ostali u kontaktu s obitelji, prijateljima i kolegama. Nedavna anketa koju je proveo Rakuten Viber dodatno je potvrdila da je kroz taj proces transformacije korisnicima privatnost itekako važna stavka.

U anketi su sudjelovale zemlje iz Europe, s Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Dalekog istoka. Od svih zemalja, one iz Zapadne Europe pokazale su najveću zabrinutost oko digitalne privatnosti – čak 85 posto sudionika ocijenilo je privatnost kao vrlo važnu, što je 10 posto više od globalnog prosjeka. U Hrvatskoj, 88% Viberovih korisnika koji su sudjelovali u ovoj dobrovoljnoj anketi potvrdilo je da im je digitalna privatnost izrazito važna, što je 8% više od prosjeka za regiju.

Opcije koje su korisnicima najbitnije kod korištenja appa su one koje kod komunikacije nude visoku razinu privatnosti i automatsku obostranu enkripciju. U anketi je ponuđeno pet različitih opcija – 79% korisnika iz Hrvatske kao najbitniju je odabralo jamstvo privatnosti razgovora. Odmah nakon toga bitno im povjerenje da se njihovi podaci neće sakupljati ili dijeliti u svrhe koje nadilaze uobičajene potrebe funkcioniranja aplikacije – tu je opciju odabralo 8% korisnika.

Svi 1-na-1 privatni chatovi i Viber pozivi osigurani su obostranom enkripcijom. Nitko ne može biti pozvan ili ući u grupni chat bez da prvo da dozvolu. Viber nudi i opciju tajnih chatova, kojima se može pristupiti samo putem PIN koda, kao i opciju samouništavajućih poruka, koje automatski nestaju nakon određenog vremenskog perioda i služe za slučajeve kad korisnici ne žele da druga strana sprema njihove poruke.

Gotovo 100.000 ljudi, odnosno 72 posto sudionika iz Središnje i Istočne Europe, kao najvažniju stavku odabralo je obostranu enkripciju, za razliku od samo 18 posto iz ankete otprije godinu dana. Postotak je sličan i na globalnoj razini.

Također na globalnoj razini, čak je 79% sudionika spremno odabrati drugi messaging app ukoliko se na onom kojeg koriste ne osjećaju sigurno.

“Ova anketa jasno pokazuje da digitalna privatnost nikada ne bi smjela biti na drugom mjestu, pogotovo u vrijeme rastuće zabrinutosti oko nadgledanja i praćenja privatne komunikacije u svrhu profita,” izjavio je Djamel Agaoua, izvršni direktor Rakuten Vibera.

“Kako je privatnost podataka najvažnija stavka za naše korisnike, tako je jedan od prioriteta i za nas. Našim korisnicima diljem svijeta nastavit ćemo pružati sigurnu uslugu i platformu koja će brinuti o privatnosti njihovih razgovora“, zaključuje Agaoua.

Još iz kategorije

Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka

Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka

02.03.2021.

Institut Ponemon u izvješću za 2017. godinu objavio je da u prosjeku svaki gubitak osjetljivog i(li) privatnog podatka korisnika ili klijenta košta 141 američki dolar, što nije mala stvar s obzirom da veće organizacije i kompanije imaju milijune takvih podataka u svojih arhivama, bilo da se radi o cloudu ili fizičkom načinu pohrane.

Paket24 dostavlja pakete do 10 kilograma na sve otoke

Paket24 dostavlja pakete do 10 kilograma na sve otoke

02.03.2021.

Hrvatska pošta je za sve otoke omogućila dostavu paketa mase do 10 kilograma putem usluge brze dostave Paket24. Izmjenama pravila o uručenju, usluga Paket24 izjednačena je s univerzalnom uslugom, a maksimalna masa umjesto dosadašnja dva kilograma iznosi 10 kilograma.

HANFA poziva na prijedloge i mišljenja o budućem EU pravnom okviru dijela kripto-imovine

HANFA poziva na prijedloge i mišljenja o budućem EU pravnom okviru dijela kripto-imovine

02.03.2021.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) poziva sve zainteresirane sudionike kripto tržišta i financijskog tržišta da predlože i komentiraju prijedlog Europske komisije kojim će se u budućnosti urediti regulatorni okvir za tržišnu infrastrukturu utemeljenu na tehnologiji decentraliziranog vođenja evidencije transakcija (tzv. DLT – Distributed Ledger Technology).