Viberova anketa pokazala da čak 88 posto korisnika iz Hrvatske digitalnu privatnost smatra iznimno važnom

Viberova anketa pokazala da čak 88 posto korisnika iz Hrvatske digitalnu privatnost smatra iznimno važnom

Foto: DepositPhotos

Viber je predstavio rezultate svoje globalne, in-app dobrovoljne ankete u kojoj je sudjelovalo oko 340.000 ljudi. Anketa jasno pokazuje da 77 posto korisnika aplikacije, diljem svijeta, digitalnu privatnost i dalje stavlja u sam vrh po važnosti.

COVID-19 kriza nastavlja ubrzavati digitalizaciju mnogih aspekata naših života, od edukacije do poslovanja i zdravstva, a ljudi se okreću appovima i digitalnim formatima kako bi ostali u kontaktu s obitelji, prijateljima i kolegama. Nedavna anketa koju je proveo Rakuten Viber dodatno je potvrdila da je kroz taj proces transformacije korisnicima privatnost itekako važna stavka.

U anketi su sudjelovale zemlje iz Europe, s Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Dalekog istoka. Od svih zemalja, one iz Zapadne Europe pokazale su najveću zabrinutost oko digitalne privatnosti – čak 85 posto sudionika ocijenilo je privatnost kao vrlo važnu, što je 10 posto više od globalnog prosjeka. U Hrvatskoj, 88% Viberovih korisnika koji su sudjelovali u ovoj dobrovoljnoj anketi potvrdilo je da im je digitalna privatnost izrazito važna, što je 8% više od prosjeka za regiju.

Opcije koje su korisnicima najbitnije kod korištenja appa su one koje kod komunikacije nude visoku razinu privatnosti i automatsku obostranu enkripciju. U anketi je ponuđeno pet različitih opcija – 79% korisnika iz Hrvatske kao najbitniju je odabralo jamstvo privatnosti razgovora. Odmah nakon toga bitno im povjerenje da se njihovi podaci neće sakupljati ili dijeliti u svrhe koje nadilaze uobičajene potrebe funkcioniranja aplikacije – tu je opciju odabralo 8% korisnika.

Svi 1-na-1 privatni chatovi i Viber pozivi osigurani su obostranom enkripcijom. Nitko ne može biti pozvan ili ući u grupni chat bez da prvo da dozvolu. Viber nudi i opciju tajnih chatova, kojima se može pristupiti samo putem PIN koda, kao i opciju samouništavajućih poruka, koje automatski nestaju nakon određenog vremenskog perioda i služe za slučajeve kad korisnici ne žele da druga strana sprema njihove poruke.

Gotovo 100.000 ljudi, odnosno 72 posto sudionika iz Središnje i Istočne Europe, kao najvažniju stavku odabralo je obostranu enkripciju, za razliku od samo 18 posto iz ankete otprije godinu dana. Postotak je sličan i na globalnoj razini.

Također na globalnoj razini, čak je 79% sudionika spremno odabrati drugi messaging app ukoliko se na onom kojeg koriste ne osjećaju sigurno.

“Ova anketa jasno pokazuje da digitalna privatnost nikada ne bi smjela biti na drugom mjestu, pogotovo u vrijeme rastuće zabrinutosti oko nadgledanja i praćenja privatne komunikacije u svrhu profita,” izjavio je Djamel Agaoua, izvršni direktor Rakuten Vibera.

“Kako je privatnost podataka najvažnija stavka za naše korisnike, tako je jedan od prioriteta i za nas. Našim korisnicima diljem svijeta nastavit ćemo pružati sigurnu uslugu i platformu koja će brinuti o privatnosti njihovih razgovora“, zaključuje Agaoua.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Pametni telefoni obrisali 40 godina rasta industrije kamera

INFOGRAFIKA: Pametni telefoni obrisali 40 godina rasta industrije kamera

16.09.2021.

Digitalne i analogne kamere do pojave pametnih telefona bile su prvi izbor amatera i profesionalaca, čija je strast bila fotografirati. No situacija se uvelike promijenila i brojke to jasno pokazuju.

Još samo jedan vikend do Weekenda

Još samo jedan vikend do Weekenda

16.09.2021.

Umjetna inteligencija, gaming i književnost samo su neke od tema koje će regionalni stručnjaci predstaviti na 14. Weekend Media Festivalu koji i ove godine donosi aktualne trendove iz struke. Najbolji Weekend održat će se u Rovinju od 23. do 26. rujna na dobro poznatoj lokaciji, u staroj Tvornici duhana uz slogan #živioživot.

Produljene prijave za BASF Innovation Hub

Produljene prijave za BASF Innovation Hub

16.09.2021.

Zbog velikog interesa startup kompanija i inovatora, prijave na natjecanje u području održivog razvoja 'BASF Innovation Hub' produžit će se za dva tjedna i trajat će do 30. rujna u ponoć.