Veliko restrukturiranje u Microsoftu

Veliko restrukturiranje u Microsoftu
Julien GONG Min

Glasine o Microsoftovom "velikom restrukturiranju" navode kako će se ovaj pothvat poduzeti do 1. srpnja. Izvješća navode da će se reorganizacija fokusirati na uređaje i usluge, a da ih predvodi izvršni predsjednik tvrtke Steve Ballmer bez suglasnosti svih Microsoftovih rukovoditelja.

Nadolazeće promjene će biti velike te su se neki rukovoditelji zabrinuli za svoju budućnost u tvrtki te planove za tvrtku u cijelosti. Ovo je prvi put nakon dugo vremena da se osjeća kao da će biti nekih većih pomaka, uključujući i neke odlaske iz tvrtke.

Ballmer navodno razmišlja o novoj strukturi koja će stvoriti četiri zasebne divizije: Enterprise Business, hardver, aplikacije i usluge i grupu operativnog sustava. Bloomberg je još ranije ovog mjeseca izvijestio da bi OS skupina mogla biti pod zajedničkim vodstvom glavnog za Windows Phone, Terry Myersona i šefice Windows inženjeringa Julie Larson-Green.

Izvori upoznati s Microsoftovim planovima otkrili su da bi nova struktura mogla imati značajan fokus na daljnje usklađivanje Windows i Windows Phone operativnih sustava. Microsoft se 'preselio' na zajedničku Windows 8 jezgru u listopadu za Windows Phone, ali aplikacije koje se pokreću na obje platforme još uvijek treba ugađati, a dva Windows prostora za pohranu ostati će odvojeni.

Uskoro je na redu Microsoftova Build Developer konferencija u San Franciscu gdje će predstaviti mjere za poboljšanje svog Windows 8 OS-a u obliku ažuriranja Windows 8.1, a vjerojatno će se tamo saznati još više o ovoj rekonstrukciji.

Ako se Ballmerovi planovi pokažu stvarnim to će biti prvi put u tvrtkinoj povijesti. Pedesetsedmogodišnjak je preuzeo ulogu izvršnog direktora 57 od suosnivača Billa Gatesa u siječnju 2000 godine, i napravio je neke značajne promjene koje se tiču Windows 7 softvera. Jasno je da je značajna promjena u tijeku, a Ballmer je iznio temeljni pomak u Microsoftovom poslovanju koji se okreće kombinaciji hardvera i softvera.