Veliki porast potražnje za Java programerima

Veliki porast potražnje za Java programerima
DepositPhotos

Platforma za obučavanje developera CodingDojo, objavila je za koje programske jezike vlada najveća potražnja u ovoj godini i prvo mjesto je zapravo poveće iznenađenje. Naime, Java se nalazi na njemu jer u čak 80.000 izlistanih oglasa za posao koje je analizirao CodingDojo vlada potražnja za onima koji barataju tim programskim jezikom.

Tolika popularnost ne čudi u potpunosti jer Java se koristi za Android aplikacije, računalne aplikacije, pametne televizora i još na podosta drugih platformi, sustava... Dakle, svestrana je, sveprisutna i samim time jako tražena.

Na drugom je mjestu Python s oko 70.000 izlistanih oglasa. Taj programski jezim ima jednostavnu sintakstu, iznimno je čitljiv i samim time početnicima idealan. Python u smislu programiranja može gotovo sve. S njime se radi na web aplikacijama, korisničkim sučeljima, analizi podataka, statistici... Zato je podosta lako razumjeti potrebu za njim.

Na trećem je mjestu SQL, slijedi JavaScript, C++,C#, C, Go, Ruby i Assembly. Za sve njih vlada otprilike identična potražnja i svaki od njih ima svojih prednosti, no na prva dva mjesta su programski jezici koje većina treba. Zato, iznimno je bitno da oni koji se bave programiranjem znaju oba. Nije naodmet dodati tom znaju potentni Go, uvijek potreban JavaScripti, ali i SQL.

Vremena su takva da se ponajviše traže oni koji znaju najviše. Zapravo, u tom smislu poslovni svijet funkcionira kroz sve svoje grane, ali što se programiranja tiče, često se vodilo time da jedna osoba bude stručna za jedno, druga za drugo. Sad je iznimno potrebno da jedna osoba barata s više jezika i bude prilagodljiva potrebama poslodavca. Uostalom, to se itekako isplati u financijskom smislu...

Upravo zato su ovakve liste, analize i istraživanja od velikog značaja apsolutno svima koji su uključeni na tržište.