Veliki interes za besplatnu edukaciju o umjetnoj inteligenciji

Veliki interes za besplatnu edukaciju o umjetnoj inteligenciji
Dražen Tomić / Tomich Productions

Ugledna svjetska sveučilišta poput Stanforda, MIT-a i Harvarda označila su Elements-Of-AI kao najbolji svjetski tečaj za učenje osnova umjetne inteligencije, a to dosta govori o njegovoj kvaliteti, ističe Mislav Malenica predsjednik udruge CroAI i suosnivač Mindsmithsa.

Prema njegovim riječima već sada je preko 7,500 prijava i time najbolji start od svih 11 europskih zemalja koje su se do sada uključile govori o tome da smo možda i prepoznali ovu priliku.

Umjetna inteligencija je nešto o čemu se puno govori, a malo zna. Koliko je važna ova edukacija za sve u Hrvatskoj?

Oni koji su prije 30 godina prepoznali koja će biti važnost Interneta danas imaju razloga za zadovoljstvo. Sljedećih 30 godina obilježit će umjetna inteligencija. Kako ne bi ostali samo promatrači uključimo se na vrijeme, ova edukacija odličan je prvi korak u tom smjeru. Činjenica kako već sada imamo preko 7500 prijava i time najbolji start od svih 11 europskih zemalja koje su se do sada uključile govori o tome da smo možda i prepoznali ovu priliku.

U ovo doba kada se ponovno sve zatvara i provodimo više vremena doma, znanje koje nam ovaj tečaj može donijeti je nešto genijalno što si možemo pokloniti, a još je i u potpunosti besplatan.

Kako je došlo do suradnje i pokretanja projekta u Hrvatskoj?

Projekt je poklon Finske Europi, a nastao je tijekom finskog predsjedanja Vijećem Europe. Izradili su ga zajedno Sveučilište u Helsinkiju i tehnološka tvrtka Reaktor koja je specijalizirana za izradu inovativnih alata za edukaciju. Njihov cilj je educirati 1 posto svjetskog stanovništva o osnovama umjetne inteligencije, a naš cilj je pobrinuti se da Hrvatska u tome ne zaostaje. U šestom mjesecu je Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CroAI stupila u kontakt s tvrtkom Reaktor i dogovorili smo da se tečaj prevede na hrvatski i pokrene i u Hrvatskoj. Sveučilište u Zagrebu verificiralo je tečaj, a da bi projekt bio realiziran na ovako zavidnoj razini kao partner projekta uključila se i agencija 404. Prvi smo u široj regiji koji smo to omogućili svojim građanima.

Studenti dobivaju i 2 ECTS boda, što samo dokazuje kvalitetu edukacije. Kako je to postignuto i prihvaćaju li to sva sveučilišta?

Ugledna svjetska sveučilišta poput Stanforda, MIT-a i Harvarda označila su Elements-Of-AI kao najbolji svjetski tečaj za učenje osnova umjetne inteligencije, a to dosta govori o njegovoj kvaliteti. Sveučilišni partneri su ti koji verificiraju tečaj i dodjeljuju ECTS bodove. Tako da se praksa razlikuje od zemlje do zemlje. Naš sveučilišni partner je Sveučilište u Zagrebu koje je prepoznalo kvalitetu ovog tečaja i odlučilo nagraditi studente. Za detalje oko ECTS bodova i njihove prihvaćenosti moram priznati nisam stručan i vjerojatno je puno bolje pitati Sveučilište za pojašnjenje.

Kome je sve edukacija namijenjena?

Edukacija je namijenjena svima, bez obzira na prethodno obrazovanje. Jedini preduvjet je radoznalost. Ideja ovog tečaja nije učiti nas programirati već omogućiti nam da razumijemo kako umjetna inteligencija utječe na svijet oko nas i što će se sve mijenjati. Toliko smo puta čuli nešto o umjetnoj inteligenciji, a sada ćemo imati priliku i razumjeti što je od toga istina, a što ne, što je moguće, a što ne i koje su to prilike pred nama. Tečaj je jako zanimljiv jer fokus nije na učenju činjenica već na tome da nas natjera na razmišljanje. Prema iskustvima iz drugih zemalja vidimo da su polaznici osobe od 20 do 75 godina iz svih mogućih branši, podjednako i žene i muškarci.

Ovdje je i velika odgovornost na tvrtkama i organizacijama koje bi trebale prepoznati da je ovo jedna od najboljih stvari koje mogu omogućiti svojim zaposlenicima jer će od nje sigurno dugoročno imati koristi. Zbog toga je pokrenut i AI izazov kojim motiviramo tvrtke da mobiliziraju 1 posto svojih zaposlenika da se uključe u edukaciju. Tvrtke svoju prijavu u izazov mogu dojaviti na email [email protected], a listu već uključenih svi mogu pogledati na https://www.elementsofai.com/hr/ai-challenge.

Kako ubuduće podizati kvalitetu obrazovanja na području umjetne inteligencije?

Kroz inspirativne priče ljudi oko nas. U Hrvatskoj u ovom trenutku imamo preko 70 tvrtki koje se bave umjetnom inteligencijom. Neke od stvari koje te tvrtke rade su izrazito uzbudljive i motivirajuće. Jednom kada percepcija javnosti bude kako je umjetna inteligencija alat koji nam svima može omogućiti da ili napravimo nešto što će možda biti konkurentno na svjetskom nivou ili da uz takvo znanje imamo slobodu odabrati radno mjesto koje će nas doista ispunjavati onda će se povećati i potražnja za kvalitetnom edukacijom.

U kojem se smjeru razvija AI i kakva mu je budućnost?

AI je već odavno izašao iz laboratorija i postao dio naših svakodnevnih života. Od nekih standardnih primjena poput savjeta kako da se najlakše probijemo kroz gradsku gužvu do robotiziranih operacijskih zahvata. Kao što je pristup Internetu postao jedna od naših osnovnih potreba, tako će uskoro biti nemoguće zamisliti svijet bez umjetne inteligencije. Na nama svima će biti da osmislimo kako bi taj suživot trebao izgledati pa da taj novi svijet bude najbolji mogući. A to nije posao samo za inženjere već i za psihologe, sociologe, liječnike, odvjetnike, novinare, umjetnike i brojne druge.